to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 29.09.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στο Ταλίν: Ανάγκη για γενναίες τομές στην Ευρώπη (βίντεο)

Στο Ταλίν της Εσθονίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συμμετέχει στη διήμερη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.


«Είναι θετικό γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση νέων θεσμών για να στηρίξουν τις ανάγκες της», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν.

Αν και ξεπεράσαμε τις κρίσεις δεν ανταποκριθήκαμε στην υπεράσπιση των αξιών μας, είπε ο κ Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ότι πρέπει να υπάρξουν γενναίες τομές στην Ευρώπη.  

Στις δηλώσεις που έκανε επίσης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν της Εσθονίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα:

Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, χθες, σε πολύ θετικό κλίμα. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις. Αν και τις ξεπεράσαμε, σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκριθήκαμε -πιστεύω- το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας.

Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και αυτές οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να συνδεθούν και να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Το γεγονός, όμως, είναι πως όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο, και με γενναίες αποφάσεις, με ορίζοντα το 2019, είναι ένα θετικό γεγονός.

Επίσης, θετικό γεγονός είναι ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να στηριχθεί στα δικά της πόδια.

Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών, που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσβαση, αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες. Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ρόλο ισχυρό δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της.

Από εκεί και πέρα, αποφασίσαμε μια διαδικασία διαλόγου, που πιστεύω ότι δεν θα μείνει μόνο στον διάλογο, αλλά θα υπάρξουν και αποτελέσματα.

Σήμερα, όμως, επίσης συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, διότι η συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία, για τις νέες τεχνολογίες, είναι το μέλλον. Και πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, σε τελική ανάλυση, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα προόδου, αλλά είναι ζήτημα Δημοκρατίας και ισότητας.

Η κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να καλύψει το μεγάλο κενό. Διότι η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις νέες τεχνολογίες και την αναγκαιότητα με γοργά βήματα να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Εμείς όχι μόνον δημιουργήσαμε υπουργείο ξεχωριστό, αλλά έχουμε ρίξει όλο το βάρος, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να μην πάνε χαμένοι. Γιατί χάθηκαν, δυστυχώς, δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους, χωρίς να δημιουργηθούν υποδομές. Τρέχουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε την απόσταση και πιστεύουμε ότι ο στόχος μας, αυτό που λέει το σύνθημα «να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες» είναι ένας στόχος που μπορούμε να τον πετύχουμε. Και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα, αλλά και για όλους τους πολίτες, να μπορέσουμε να καλύψουμε την απόσταση και είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα χρειαστεί αλλαγή της συνθήκης για να έρθουν οι μεταρρυθμίσεις ή μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις για σημαντικές θεσμικές τομές μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών. Άλλωστε, όταν ανοίγουμε το παράθυρο σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο, είμαστε ταυτόσημοι με το πνεύμα των συνθηκών, δεν αντιβαίνουμε το πνεύμα των συνθηκών. Όταν περιορίζουμε τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, πιστεύω ότι αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών. Οπότε, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που έχουμε.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες, στην επόμενη φάση ή όχι αναφορικά με το Brexit, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές.


Φωτογραφίες: Ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν:

Οι προτάσεις της Ελλάδας για την κοινωνική Ευρώπη
 

Με το άτυπο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών με θέμα το μέλλον της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης, στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου, ουσιαστικά άρχισε η συζήτηση και έγινε το πρώτο βήμα στην πορεία προς τη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συζήτηση –κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές– ανιχνεύθηκαν οι προθέσεις για την επόμενη περίοδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα εργαστούν εντατικά μέσα στους επόμενους μήνες ώστε ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ να καταλήξει το καλοκαίρι του 2018 σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ότι για να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων –η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει έρθει ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και βάσει των αρχών της, τις κρίσεις στην οικονομία και στο μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλά και να δώσει το στίγμα της στις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις– είναι να γίνει κοινά αποδεκτό είναι ότι η κατάσταση δεν είναι «business as usual» και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες μέχρι το καλοκαίρι σε συγκεκριμένους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε στη συζήτηση ότι πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες:

α) Για την κοινωνική Ευρώπη βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και μια νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης (επί της οποίας παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας),

β) Για μια μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών,

γ) Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις,

δ) Για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και την αναζωογόνηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης,

ε) Για αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ και ενίσχυση της αμυντικής της πολιτικής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρξε ευρεία στήριξη για τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά ζητήματα και αντικατάσταση του από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος για την Ψηφιακή Πολιτική.

Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Εσθονία:

12:00-12:45 Εναρκτήρια ομιλία Προέδρου Εσθονίας κας Kaljulaid και παρέμβαση Καθηγητή κυβερνο-ασφάλειας κ. Limnell

12:45-15:00 Γεύμα εργασίας με τίτλο “The future of government and security’’

15:15-15:45 Διάλειμμα – δυνατότητα διμερών συναντήσεων

15:45-18:15 Συνέχιση εργασιών Συνόδου – συνεδρία με τίτλο: ‘’The future of economy and society’’

18:15-19-15 Δηλώσεις στον Τύπο

Το μέλλον της Ευρώπης στη Σύνοδο του Ταλίν

Οι Ευρωπάιοι ηγέτες συναντώνται στο Ταλίν της Εσθονίας όπου με όχημα την ψηφιακή πολιτική αναμένεται να έχουν συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής που έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ψηφιοποίησης, θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ. Η πρόταση της Γαλλίας για καλύτερη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου που αναμένεται να επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των εταιρειών οι οποίες μεταφέρουν εικονικά τα κέρδη τους από όλη την ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, όπως η Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, όπου φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές, θα τεθεί επίσης επί τάπητος.

Οι Ευρωπαίοι έχουν στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να καταθέσει μια νομοθετική πρόταση το 2018.

Πέραν αυτού όμως, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητεί έναν νέο δρόμο κυρίως μετά το Brexit, και την αλλαγή ισσοροπιών μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές, στη συζήτηση των ηγετών αναμένεται να βρεθεί το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Λονδίνο μπορεί να αποχωρεί, αλλά θα συνεχίσει να... προστατεύει την Ευρώπη

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι σε 2 εβδομάδες από τώρα θα παρουσιάσει την πολιτική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ.«Χθες βράδυ είχαμε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση. Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη συζήτηση για να δημιουργήσω αυτό που θα ονομάσω ατζέντα των ηγετών για το 2017 και το 2018, φυσικά σε συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη και θα παρουσιάσω αυτή την πολιτική ατζέντα σε δύο εβδομάδες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τουσκ. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

Κατά το άτυπο δείπνο χθες Πέμπτη το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις του Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από έναν ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.Μετά το δείπνο οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν «την ισχυρή τους και κοινή επιθυμία να διασφαλίσουν την ενότητα» της ΕΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι «ανοικτοί» σε «νέες προτάσεις», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο Ταλίν για να Προχωρήσουν τα σχέδια μεταρρύθμισης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν. «Σήμερα είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί μπροστά πιο γρήγορα και πιο δυνατά για περισσότερη κυριαρχία, περισσότερη ενότητα και περισσότερη δημοκρατία», είπε. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ...)

Εναν «Συνασπισμό των πρόθυμων» που θα υλοποιήσει τις πρόσφατες προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη, οι οποίες τυγχάνουν και της δικής του υποστήριξης, ζήτησε από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, καθώς «δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη να προσανατολιζόμαστε πάντα μόνον με τους πιο αργούς», όπως τόνισε ο ίδιος σε σημερινές δηλώσεις του από το Ταλίν.
 
Στο επίκεντρο Μακρόν, Μέρκελ και Μέι
 

Εξάλλου ο Μακρόν συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα αγγλικά για ένα ημίωρο, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.

Σημειώνεται, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμμετείχε στο άτυπο δείπνο, αν και η χώρα της, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σήμερα η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τη Μέρκελ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)