to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:17 | 25.01.2019

Κοινωνία

Με μικρή συμμετοχή η συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών - Νέο ραντεβού σήμερα το μεσημέρι

Με ακραία ρητορική περί «προδοσίας» στο Σύνταγμα, μικρή ωστόσο η προσέλευση - Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Πλ. Ελευθερίας και συγκέντρωση της ΛΑΕ κι άλλων οργανώσεων στο κέντρο της Αθήνας


Η φωτ. από το Σύνταγμα, σε φωτ. του Μ. Λώλου, κατά τις 8 μ.μ.

Μικρή η προσέλευση στο «ραντεβού» στο Σύνταγμα που είχαν δώσει παμμακεδονικές ενώσεις και επιτροπές σε μία ύστατη προσπάθεια, όπως αναφέρουν «για την αποτροπή της κύρωσης της επαίσχυντης Συμφωνίας», η οποία συζητείται στη Βουλή

Λίγο πριν από τις 8 οι συγκεντρωμένοι καταλάμβαν τον χώρο επί της οδού Αμαλίας. Δεν είχαν προγραμματιστεί ομιλίες, ωστόσο υπήρχε εξέδρα.

Κυριάρχησαν [χυδαία, ως συνήθως] συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ενώ είχαν αναρτηθεί πανό υπέρ του δημοψηφίσματος για την ονομασία και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 

Ένταση σημειώθηκε, μετά τις 22:00, στην οδό Αμαλίας όταν κάποια άτομα πέταξαν πέτρες και έριξαν φωτοβολίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες "απάντησαν" με περιορισμένη χρήση χημικών.

Κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση σήμερα

Κάλεσμα σε νέα συγκέντρωση απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου κάλεσαν τον κόσμο και ιδιαίτερα τους μαθητές, να δώσουν το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι προκειμένου «να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή». 

Όσον αφορά το σημερινό συλλαλητήριο, λίγο μετά τις 9 το βράδυ οι περισσότεροι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν χωρίς μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχουν σημειωθεί επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στον χώρο μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές -που δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όλη τη νύχτα στην πλατεία Συντάγματος- απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στον κόσμο να απομονώσει πιθανούς ταραξίες.

Συλλαλητήριο του ΚΚΕ και συγκέντρωση της ΛΑΕ

Θυμίζουμε επίσης ότι η κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργάνωσε συγκέντρωση - συλλαλητήριο, με σύνθημα: «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ - Όχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – Ε.Ε» στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ). Στην εκδήλωση μίλησε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μέλη του ΚΚΕ ανήρτησαν στην Ακρόπολη δύο πανό με συνθήματα κατά της Συμφωνίας.

Την ίδια ώρα στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιπολεμικών συλλογικοτήτων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. 

Με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών», οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην αμερικάνικη πρεσβεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΕ: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την νατοϊκή συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Είναι μία συμφωνία που με κανέναν τρόπο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της ειρήνης και στη συνεργασία των λαών. Αντιθέτως, υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και διευκολύνει τη FYROM να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προωθώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί τον βασικό στόχο αυτής της συμφωνίας, είναι παράγοντας αστάθειας για την Ελλάδα και για όλους τους γειτονικούς λαούς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)