to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:07 | 16.10.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Cosco

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 23ης Μαρτίου 2015 που αναφέρει ότι, τα φορολογικά πλεονεκτήματα προς όφελος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. και του πιστωτή του, της Cosco, τα οποία παρανόμως εφάρμοσε η Ελλάδα στην πρώτη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ (κυβέρνηση ΝΔ, 2008) κατά παράβαση του άρθρου 108 παράγραφος 3 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να ρυθμίσει τις οφειλές της εταιρείας προς το δημόσιο.


Το 2008 η COSCO PACIFIC LIMITED υπέγραψε με τον ΟΛΠ την πρώτη Σύμβαση Παραχώρησης που έγινε Νόμος του Ελληνικού κράτους, υπό τα βλέμματα του Προέδρου της Κίνας και του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Καραμανλή, για την παραχώρηση για 35 χρόνια των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούσε τα φορολογικά πλεονεκτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο 2 του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. η αρχική σύμβαση παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ του ΣΕΜΠΟ στη θυγατρική της COSCO, ΣΕΠ Α.Ε. εξετάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και κρίθηκαν «παράνομες», καθώς δεν συμβιβάζονται με τα ισχύοντα στο ελληνικό φορολογικό πλαίσιο, αλλά και ούτε με τους σχετικούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2009, έπειτα από καταγγελίες  του πρώην Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και του Σωματείου Λιμενεργατών, σε σχέση με τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης της COSCO και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015. Το 2009 η Επιτροπή είχε χαρακτηρίσει αρχικά τις καταγγελίες αβάσιμες, αλλά από το 2012 (κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου) άνοιξε ξανά τον φάκελο και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση. 

Να υπενθυμίσουμε ότι το Φθινόπωρο του 2014 ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εμφανιζόταν ικανοποιημένος λέγοντας ότι οι έρευνες της Ε.Ε. έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα με τη σύμβαση παραχώρησης.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις η «καυτή πατάτα» είναι τώρα στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να εξετάσει και να δει με ποιον τρόπο ακριβώς θα υλοποιήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι αρεστή στην πλευρά της COSCO και υπάρχει πιθανότητα η διοίκηση της εταιρείας να κινηθεί μέσω νομικών διαδικασιών.

Οι φορολογικές διατάξεις δεν αποτελούν εξαίρεση που ισχύει μόνο για την επένδυση της COSCO, αλλά σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης έργων υποδομής στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, στις οποίες ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει να κατασκευάσει και μετά να εκμεταλλευθεί τη συγκεκριμένη υποδομή μέσω ΣΔΙΤ είχε τονίσει τον Μάρτιο του 2015 ανώτερο στέλεχος της COSCO μετά την ανακοίνωση του καταδικαστικού πορίσματος της έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι λέει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 
(Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση)

1)
 Η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων μέχρι την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του προβλήτα III.

2) Το δικαίωμα για την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ, ανεξάρτητα από το στάδιο ολοκλήρωσης του αντικειμένου της σύμβασης· ορισμός της έννοιας του «επενδυτικού αγαθού» για τους σκοπούς των κανόνων περί ΦΠΑ· δικαίωμα για τόκους υπερημερίας από την πρώτη ημέρα μετά την 60ή ημέρα από την αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ.

3) Η μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό.

4) Η επιλογή μεταξύ τριών μεθόδων απόσβεσης όσον αφορά τις επενδυτικές δαπάνες για την ανακατασκευή του προβλήτα ΙΙ και την κατασκευή του προβλήτα III.

5) Η απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί των συμφωνιών δανειοδότησης καθώς και οποιασδήποτε συμπληρωματικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του έργου.

6) Η απαλλαγή από φόρους, τέλη χαρτοσήμου, εισφορές και τυχόν δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων για τις συμβάσεις μεταξύ των πιστωτών των δανειακών συμβάσεων βάσει των οποίων μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές.

7) Η απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου για κάθε οικονομική αντιστάθμιση που καταβάλλεται από τον ΟΛΠ στον ΣΕΠ δυνάμει της σύμβασης παραχώρησης, πράγμα που είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του κώδικα ΦΠΑ.

8) Η προστασία στο πλαίσιο του ειδικού προστατευτικού καθεστώτος για τις ξένες επενδύσεις. 

Οι άμεσες υποχρεωτικές ενέργειες
1. Η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει τη χορηγηθείσα μη συμβιβάσιμη ενίσχυση που αναφέρεται στο άρθρο 1 από τον ΣΕΠ και τη μητρική του εταιρεία Cosco.

2. Οι ανακτώμενες ενισχύσεις περιλαμβάνουν τόκους από τον χρόνο κατά τον οποίο τέθηκαν στη διάθεση των δικαιούχων μέχρι τον χρόνο της πραγματικής τους ανάκτησης.

3. Η Ελλάδα πρέπει να καταργήσει όλες τις διατάξεις που επιτρέπουν τη συνέχιση των μέτρων, με ισχύ από την ημερομηνία έγκρισης της παρούσας απόφασης.

4. Η Ελλάδα πρέπει να ακυρώσει όλες τις εκκρεμείς πληρωμές της ενίσχυσης από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.

5. Η ανάκτηση των χορηγηθεισών ενισχύσεων που αναφέρονται είναι άμεση και εκτελεστέα.

6. Η Ελλάδα οφείλει να  διασφαλίσει την εκτέλεση της παρούσας απόφασης εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησής της.

8. Εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, η Ελλάδα υποβάλλει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) το συνολικό ποσό (κεφάλαιο και τόκοι) που πρέπει να ανακτηθεί από τον ΣΕΠ και τη μητρική του εταιρεία Coscο
β) λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που έχει ήδη λάβει και σχεδιάζει να λάβει για να συμμορφωθεί με την παρούσα απόφαση και
γ) έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο ΣΕΠ και η μητρική του εταιρεία Cosco έχουν διαταχθεί να επιστρέψουν την ενίσχυση.

9. Η Ελλάδα οφείλει να τηρεί την Επιτροπή ενήμερη σχετικά με την πρόοδο των εθνικών μέτρων που λαμβάνονται για την εκτέλεση της παρούσας απόφασης μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκτησης της χορηγηθείσας ενίσχυσης, να υποβάλλει αμέσως, μετά από απλή αίτηση της Επιτροπής, πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει ή σχεδιάζει να λάβει για να συμμορφωθεί με την παρούσα απόφαση και να παρέχει επίσης λεπτομερείς πληροφορίες για τα ποσά των ενισχύσεων και των τόκων που έχουν ήδη ανακτηθεί από τον δικαιούχο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)