to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο στόχαστρο ΣΕΒ και ΜΜΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Υπάρχει νέο "μπαράζ" ανησυχίας των γνωστών κύκλων, αν τελικά το νομοσχέδιο, όπως πάει να διαμορφωθεί, έχει την έγκριση των δανειστών, καθώς εκκρεμεί και μια σειρά εργασιακών θεμάτων στην τρίτη αξιολόγηση


Η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις (θετικές) εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις έπιασε κυριολεκτικά "στον ύπνο" την αντιπολίτευση της "ξαπλώστρας", αλλά και τα "ορκισμένα" ΜΜΕ που "τέντωναν" τον... σταλινισμό να φτάσει τον ναζισμό.

Μετά την πρώτη ψυχρολουσία και τη διερώτηση από την πλευρά των ΜΜΕ (καθώς η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική δεν είχε πάρει χαμπάρι) «αν το νομοσχέδιο έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών», η περιρρέουσα ατμόσφαιρα φορτίζεται από υπόνοιες ότι στο προχθεσινό ΕuroWorking Group «ακούστηκαν φωνές κατά του νομοσχεδίου».

Δεν παίρνουμε όρκο, όμως αν είχε συμβεί κάτι σοβαρό, δεν θα είχε μαθευτεί απλώς αλλά θα έπαιζε πρώτο θέμα παντού.

Διαβαθμισμένη στοχοποίηση

Τι κρύβει όλη αυτή η διαβαθμισμένη στοχοποίηση σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται να διορθώσει μερικώς ή να διευκολύνει στις διεκδικήσεις τους απλήρωτους και «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους;

Πρώτον, το νομοσχέδιο «κουμπώνει» με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ. Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που καθυστερούν να καταβάλουν επί μήνες χρήματα στους εργαζόμενους και αυτές που παραβιάζουν συστηματικά την εργασία είναι κυρίως μεγάλες, εύρωστες επιχειρήσεις (π.χ. τράπεζες) ή μεγάλες επιχειρήσεις με πολύ πλούσιους ιδιοκτήτες. Το γνωστό δηλαδή μοντέλο της πτωχευμένης επιχείρησης ενός ζάμπλουτου επιχειρηματία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη δυσαρέσκεια για τις διατάξεις του νομοσχεδίου εκφράζει ανεπισήμως σε πολιτικούς του φίλους ο ΣΕΒ, το ίδιο και τραπεζικοί και άλλοι επιχειρηματικοί κύκλοι.

Άλλωστε μόλις προχθές ανακοινώθηκε ότι οι ελεγκτές στην αγορά εργασίας επέβαλαν κυρώσεις 277.500 ευρώ για 25 περιπτώσεις αδήλωτης υπερωριακής εργασίας. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην ασφαλιστική εταιρεία Eurolife και στην εταιρεία ελεγκτών - ορκωτών λογιστών Deloitte Α.Ε.

Δεύτερον, δεν έφταναν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Την περασμένη Παρασκευή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν δύο σημαντικές τροπολογίες. Με αυτές θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργαζόμενου για παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκες που αφορούν τη μη καταβολή δεδουλευμένων, ενώ προβλέπεται πως η επίσχεση εργασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί από τον εργοδότη ως οικειοθελής αποχώρηση του εργαζόμενου από την εργασία του. Πρόκειται για δύο τροπολογίες που είναι απόλυτα συμβατές με το πνεύμα των υπόλοιπων διατάξεων, που είναι προστατευτικές για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Νέο "μπαράζ" ανησυχίας

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, υπάρχει νέο «μπαράζ» ανησυχίας των γνωστών κύκλων, αν τελικά το νομοσχέδιο, όπως πάει να διαμορφωθεί, έχει την έγκριση των δανειστών, καθώς εκκρεμεί και μια σειρά εργασιακών θεμάτων στην τρίτη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς, χθες (Real FΜ) ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος αν το υπουργείο είχε συζητήσει με τους δανειστές το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, απάντησε ότι «τα βασικά θέματα συζητήθηκαν και οι εκπρόσωποι των πιστωτών δεν είχαν εκφράσει κάποια ένσταση».

Βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τα όσα έπαθε και στις επιτροπές που συζητήθηκε το νομοσχέδιο (ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. απολογείτο για τις οργανικές θέσεις που κατήργησε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προκειμένου τα πέντε πρώτα χρόνια του Μνημονίου να μην υπάρχει ουσιαστικά έλεγχος στην αγορά εργασίας), άλλαξε ελαφρώς τακτική: "Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ανήκει στο επικοινωνιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να συσκοτίσει με θολά νερά και πιρουέτες επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς ούτε μία θέση εργασίας δεν θα διασφαλίσει την επόμενη μέρα».

Αυτό δήλωσε χθες ο τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm». Αλλά τα ΜΜΕ και κυρίως ο ΣΚΑΪ επιμένουν σε κάθε αναφορά για την αποδοχή του νομοσχεδίου από τους δανειστές. Μόνο που δεν ρώτησαν ευθέως τις ευρωπαϊκές πηγές: «Ήταν πέναλτι (στο Μνημόνιο) το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου»; Ο ορισμός του πέναλτι, κυρία μου, που θα απαντούσε κι ο Ζουγανέλης...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)