to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 17.02.2020

Αθλητισμός

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη κατά των αποφάσεων της ΕΕΑ

Αναβλήθηκε για τις 21/02 η υπόθεση της Ξάνθης, στις 24/02 θα εξεταστεί αυτή της πολυϊδιοκτησίας


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ.

   Από τους συμβούλους Επικρατείας, η Ξάνθη ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με τις οποίες αντικαταστάθηκαν δυο μέλη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και επιβλήθηκαν πρόστιμα και στις δύο ομάδες.

    Την ίδια στιγμή και οι δύο ομάδες (ΠΑΟΚ και Ξάνθη), ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση ανάκλησης πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, δηλαδή ζητούν να ακυρωθεί η ανάκληση συμμετοχής τους στο Πρωτάθλημα.

   Εκτός από τις αιτήσεις ακύρωσης και οι δύο ομάδες ζητούν παράλληλα την έκδοση προσωρινής διαταγής, από τους προέδρους του Δ΄ και Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που εισήχθησαν, ενώ κατέθεσαν και αίτηση αναστολής.

   Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με απόφασή της κατά πλειοψηφία (3-2) αποφάσισε την ανάκληση πιστοποιητικού του ΠΑΟΚ για πολυιδιοκτησία και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της.

   Οι δύο ομάδες υποστηρίζουν ενώπιον του ΣτΕ ότι από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη και δυσχερώς επανορθώσιμη ηθική, οικονομική και ποδοσφαιρική βλάβη, σε περίπτωση που ευδοκιμήσουν οι αιτήσεις ακύρωσης τους (γίνουν δεκτές οι αιτήσεις του).

   Ακόμη, υποστηρίζουν ότι επέρχεται βάναυση και ανεπανόρθωτη βλάβη στην φερεγγυότητα των ποδοσφαιρικών εταιρειών και των μετόχων τους, οι οποίοι φέρονται να κινούνται στο σκοτεινό παρασκήνιο και να χρησιμοποιούν παρένθετα πρόσωπα, να μετέρχονται τεχνασμάτων και εικονικών συμφωνιών, προκειμένου να καταστρατηγήσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών.

   Σύμφωνα με τις εν λόγω ομάδες, οι επίμαχες αποφάσεις επιφέρουν ποινή απώλειας διεκδίκησης του πρωταθλήματος της Super League για το 2019-2020 και απώλεια συμμετοχής τους για το 2020-2021 στο Champions League, όπως υποστηρίζουν. Τέλος, αναφέρουν ότι θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, λόγω απώλειας εσόδων από την πώληση εισιτηρίων, τηλεοπτικών δικαιωμάτων, κλπ.

Η αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αντέδρασε καταγγέλλοντας τις δυο ομάδες στο διοικητικό συμβούλιο της Super League. Οι νομικοί εκπρόσωποι του Ολυμπιακού  ανέφεραν πως θα προχωρήσουν άμεσα σε καταγγελία κατά των ασπρόμαυρων και των ακριτών, για την προσφυγή τους στο διοικητικό Εφετείο κατά του κύρους της ΕΕΑ και του πορίσματός τους για υποβιβασμό των δύο ομάδων.

Σε αυτή την περίπτωση, βάσει του άρθρου 35 του ΚΑΠ προβλέπεται αποβολή από το πρωτάθλημα μέχρι να αποσύρουν οι δυο ΠΑΕ τις προσφυγές τους από τα πολιτικά δικαστήρια. Οι Πειραιώτες δεν προτίθενται να κάνουν πίσω και ετοιμάζουν μια σειρά από ενέργειες από 'δω και πέρα.

Το εν λόγω άρθρο του ΚΑΠ απαγορεύει την προσφυγή στα πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια και μάλιστα προβλέπει αποβολή από το πρωτάθλημα για όσο διάστημα διαρκεί. Θα έχει ενδιαφέρον η υπόθεση και το τι στάση θα κρατήσει το Δ.Σ. της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος.

Αναβλήθηκε για τις 21/02 η υπόθεση της Ξάνθης, στις 24/02 θα εξεταστεί αυτή της πολυϊδιοικτησίας

Στο μεταξύ, σημειώνουμε ότι αναβλήθηκε για την προσεχή Παρασκευή (21/02, 12:00) το θέμα με το μετοχολόγιο και την ανάκληση του πιστοποιητικού της Ξάνθης στο πρωτάθλημα.

Με απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου της Super League η υπόθεση της πολυιδιοκτησίας των ΠΑΕ, ΠΑΟΚ και Ξάνθης, που ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί τη Δευτέρα 17/2, μετά από σχετικά αιτήματα των δικηγόρων των δύο ομάδων θα εκδικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα (24/2) στις 12:00.

Πρόκειται επί της ουσίας για δυο ξεχωριστές υποθέσεις, οι οποίες και θα εξεταστούν σε διαφορετικλες ημερομηνίες.

Το προεδρείο μετά από μία και πλέον ώρα διαβουλεύσεων έκανε αποδεκτά τα αιτήματα αναβολής για τις υποθέσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθης.

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός περί πολυιδιοκτησίας, η υπόθεση ορίστηκε να συζητηθεί τελικά μετά το ντέρμπι της Τούμπα (23/02), όπως είχαν αιτηθεί οι Θεσσαλονικείς και η εκδίκαση ορίστηκε για την επόμενη Δευτέρα, 24/2 στις 12:00.

Από εκεί και πέρα όμως, την προσεχή Παρασκευή 21/2 (12:00) θα εκδικαστεί η υπόθεση της ανάκλησης του πιστοποιητικού συμμετοχής της Ξάνθης από την ΕΕΑ και της μετοχικής της σύνθεσης.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, sport24.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)