to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:01 | 04.04.2013

Κοινωνία

Στο ΣτΕ οι αιτήσεις των δικαστικών κατά της περικοπής των αποδοχών τους

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν αύριο οι αιτήσεις όλων των δικαστικών Ενώσεων, καθώς και 700 σχεδόν δικαστών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με τις οποίες ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το Μνημόνιο 3, κατά το σκέλος εκείνο που μειώνει αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών.


Παράλληλα, ζητούν να ακυρωθεί η από 14.11.2012 απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την επιστροφή «των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων» που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (αναδρομική μείωση αποδοχών και συντάξεων).

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει οι Ενώσεις: 1) Δικαστών και Εισαγγελέων, 2) Εισαγγελέων Ελλάδος, 3) Διοικητικών Δικαστών, 4) Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 5) Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Επίσης, προσέφυγαν ατομικά όλα τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ι. Γράβαρης, Όλγα Παπαδοπούλου, Φραντζέσκα Γιαννακού, Β. Γκρέστους και Ν. Νικολάκης), ενώ έχουν προσφύγει ομαδικά ή ατομικά 690 ακόμα δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμών, καθώς και μέλη του ΝΣΚ.

Όλοι υποστηρίζουν ότι οι περικοπές των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών παραβιάζουν τα άρθρα 26, 87 και 88 του Συντάγματος, καθώς και το δικαίωμά τους στην περιουσία, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Στην έννοια της περιουσίας, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνονται τόσο οι αποδοχές όσο και οι συντάξεις.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, πρέπει να είναι ισότιμες με τις αποδοχές των άλλων δύο λειτουργιών (νομοθετικής και εκτελεστικής). Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι μηνιαίες αποδοχές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας ανέρχονται το έτος 2013 στα 3.756 ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδοχές των βουλευτών ανέρχονται στα 6.568 ευρώ. Επιπρόσθετα, οι βουλευτές έχουν επιπλέον παροχές, όπως είναι τηλέφωνα κ.λπ.

Εισηγητές των υποθέσεων αυτών έχουν οριστεί οι σύμβουλοι Επικρατείας Ι. Μαντζοράνης και Ηρ. Τσακόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος ήταν εισηγητής στις προσφυγές της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων που στρεφόντουσαν κατά του Μνημονίου ΙΙ.

Οι δύο εισηγητές-σύμβουλοι Επικρατείας θα θέσουν αύριο θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου. Δηλαδή εάν αρμόδιο για να κρίνει τις επίμαχες προσφυγές των συναδέλφων τους είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το Μισθοδικείο. Και αυτό γιατί ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την επιστροφή αποδοχών και συντάξεων δικαστικών λειτουργών, δηλ. θέματα για τα οποία αρμόδιο είναι το Μισθοδικείο.

Επίσης, κατά χιλιάδες οι δικαστές και οι εισαγγελείς έχουν καταθέσει και συνεχίζουν να καταθέτουν ανάλογες αγωγές και στο Μισθοδικείο.

Πηγή: thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)