to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο ΣτΕ η Μυρτώ της Πάρου

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας καλούνται να αποφανθούν επί της αποζημίωσης που διεκδικεί η οικογένεια της Μυρτώς, η οποία το καλοκαίρι του 2012 κακοποιήθηκε σεξουαλικά και εντοπίστηκε βαριά χτυπημένη σε παραλία της Πάρου.


Στη “μάχη” για να επιδικαστεί αποζημίωση στη Μυρτώ, που τον Ιούλιο του 2012 βρέθηκε βαριά χτυπημένη σε παραλία της Πάρου, μετά από σεξουαλική κακοποίηση που είχε δεχθεί, μπαίνει ξανά η μητέρα της, Μαρία Κοτρώτσου, η οποία αναμένεται να βρεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ενώπιον του αναμένεται να συζητηθεί η αναίρεση της εφετειακής απόφασης, σύμφωνα με την οποία η Μυρτώ δεν δικαιούται να λάβει αποζημίωση για τη βλάβη που έχει υποστεί. "Έχει καταστραφεί η ζωή της οικογενείας μας, αλλά κυρίως για τη Μυρτώ δεν μπορεί να συντηρηθεί. Η δικαιολογία είναι ότι ‘θα ανοίξει η πόρτα και θα πάρουν κι άλλοι άνθρωποι’. Ποιο είναι το κράτος πρόνοιας που πληρώνουμε όλοι; Τριανταπέντε χρονιά το πλήρωνα» έχει αναφέρει σχετικά η Μαρία Κοτρώτσου, η οποία από το 2017 έχει προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η γυναίκα από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διεκδικεί για τη Μυρτώ να της επιδικαστεί το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Παράλληλα, έχει ζητήσει να της καταβάλλεται κάθε μήνα για το υπόλοιπο της ζωής της το ποσό των 2.977,81 ευρώ έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στο κόστος διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που απαιτεί η κατάστασή της. Στην ίδια αγωγή, ζητείται να επιδικαστεί το ποσό των 50.000 ευρώ στην Μαρία Κοτρώτσου και στην δεύτερη κόρη της, ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι οι παραλείψεις της ελληνικής αστυνομίας ήταν αυτές που συνέβαλαν στο βαρύ τραυματισμό της Μυρτούς, με το σκεπτικό ότι αν είχε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, ο δράστης -πακιστανικής υπηκοότητας- δεν θα βρισκόταν στην Ελλάδα και δεν θα είχε κακοποιήσει το ανήλικο τότε κορίτσι. Όπως αναφέρεται και στην αίτηση αναίρεσης, το γεγονός ότι ο άνδρας που επιτέθηκε στη Μυρτώ δεν ήταν σεσημασμένος «δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».

Ωστόσο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και, συνεπώς, δεν νομιμοποιούνταν ενεργητικώς στην άσκηση της κρινόμενης αγωγής, η οποία για τον λόγο αυτό πρέπει να απορριφθεί κατά το αντίστοιχο μέρος της ως απαράδεκτη κατ’ άρθρο 71 του Κ.Δ.Δ.».

Αντίστοιχο ήταν και το σκεπτικό της κρίσης του εφετείου, ενώ πλέον αναμένεται η θέση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά και τη σημερινή συζήτηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)