to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:04 | 23.04.2014

πηγή: tvxs.gr

Πολιτική

Στο ΣτΕ για επεξεργασία το e-justice

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει ηλεκτρονική κατάθεση δικογραφιών στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία.


Με το e-justice, όπως θα λέγεται η πλατφόρμα, οι δικηγόροι και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφού επιλέξουν ηλεκτρονικά μεταξύ των δικαστηρίων το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα συμπληρώνουν τα πεδία που τους ζητούνται για την εξακρίβωση των δεδομένων τους και στη συνέχεια θα καταθέτουν το δικόγραφο ή άλλα πιστοποιητικά, ή θα αιτούνται την λήψη των σχετικών πιστοποιητικών που επιθυμούν.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας θα διαπιστώνουν την έλλειψη ασυμβίβαστου ή κωλύματος λόγω πειθαρχικής κύρωσης στα πρόσωπα των δικηγόρων (εφόσον υπάρχει) και μετά θα επιτρέπουν την συνεχίση της διαδικασίας κατάθεσης δικογράφου, κ.λπ., ενώ θα διενεργούν την ηλεκτρονική εισπράξη των σχετικών ποσών των παραβόλων μέσω Τραπεζών και θα μεριμνούν για τον επιμερισμό τους στους αρμόδιους φορείς. Επίσης,  θα διαβιβάζουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά στοιχεία στο δικαστήριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κατάθεση.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού δεχθεί την ηλεκτρονική κατάθεση θα διενεργεί έλεγχο και θα παρέχει τα απαιτούμενα αντίγραφα στους δικηγόρους, θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της κάθε δικογραφίας, θα παρέχει ηλεκτρονικά αντίγραφα αποφάσεων, κ.λπ.

Οι δικηγόροι εάν δεν έχουν καταβάλει τα προβλεπόμενα «έξοδα αναπαραγωγής αντιγράφων σε χαρτί του δικογράφου» υποχρεούνται μέσα σε 20 ημέρες από την ηλεκτρονική κατάθεση να προσκομίσουν στο δικαστήριο τρία αντίγραφα των δικογράφων σε έντυπη μορφή και αντίγραφο της προσβαλλόμενη διοικητικής πράξης (υπουργικής, νομαρχιακής, κ.λπ. απόφασης).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)