to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 02.09.2017

Πολιτική

Στο ρυθμό της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση: Τα κρίσιμα ραντεβού πριν τη ΔΕΘ

Στο ρυθμό της τρίτης αξιολόγησης εισέρχεται από την επόμενη εβδομάδα η ελληνική οικονομία, με ενθαρρυντικό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση μισής μονάδας το β` τρίμηνο και ανήλθε στο 0,8% - Στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια


Στο ρυθμό της τρίτης αξιολόγησης εισέρχεται από την επόμενη εβδομάδα η ελληνική οικονομία, με ενθαρρυντικό ρυθμό ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση μισής μονάδας το β` τρίμηνο και ανήλθε στο 0,8%.

Ακολουθεί η φθινοπωρινή πρεμιέρα του EuroWorking Group, το βράδυ της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου, όπου θα εξεταστεί μεταξύ άλλων η πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ που έχουν απομείνει από τη συμφωνία του Ιουνίου.

Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται η πρώτη «χαρτογράφηση» των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν από θεσμούς και κυβέρνηση στα πλαίσια της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς μπορούμε να φτάσουμε σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις συναντήσεις που είχε με τραπεζίτες, εμπόρους και επαγγελματο-βιοτέχνες.

«Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016», σημείωνε την ίδια στιγμή το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι:

«Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου».

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η πρώτη σοβαρή κουβέντα για τον τρόπο που θα πορευτούν οι δύο πλευρές κατά το επόμενο διάστημα, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε πρόσφατα τη γ'αξιολόγηση πιο βατή.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη καταφθάνει στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ενώ αμφότεροι αναμένεται να συναντηθούν τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπου προφανώς θα τεθούν τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ούτως ώστε η χώρα μας να βρεθεί οριστικά εκτός των Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται το 3ο πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, υπουργοί και άλλα μέλη της κυβέρνησης έχουν προγραμματίσει επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη και τους γειτονικούς νομούς της επόμενες ημέρες για την προετοιμασία της επίσκεψης του Αλ.Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς

Όπως σημειώνει ο Γ. Αγουρίδης σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Αυγής», στην κυβέρνηση επιθυμούν η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει να είναι η τελευταία του προγράμματος, κάτι που φαίνεται να συμμερίζονται και οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ο στόχος της Αθήνας είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα. 

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών αναμένονται τον Οκτώβριο στην Αθήνα και φυσικά μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών, ούτως ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ουσιαστικά ζητήματα. Στα θετικά καταγράφεται πως όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα έχει μια καλή εικόνα της εξέλιξης του προϋπολογισμού του 2017, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων, αφού οι δαπάνες είναι γνωστό ότι διατηρούνται πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα και έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ θα μπορεί να γίνει και μια σχετικά ικανοποιητική εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί και η επόμενη κρίσιμη χρονιά, οπότε και αναμένεται η έξοδος της χώρας μας από το Μνημόνιο. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4%, από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται 2,1 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ περιμένει τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, ούτως ώστε να ξεκινήσει εκ νέου τις «πιέσεις» για επιπλέον συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως εξαιρετικά μη βιώσιμο. Πάντως, δεν αποκλείεται ο νέος εκπρόσωπος του Ταμείου που θα έρθει στην Αθήνα (σ.σ.: αναμένεται να αποχωρήσει η Ντέλια Βελκουλέσκου, να εμφανιστεί εκ νέου με παράλογες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, με αιτήματα για ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί του 2020, «σπρώξιμο» των αντίμετρων στο 2023 αντί για τη διετία 19-20, αλλά και διενέργεια ελέγχου για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς τα παραπάνω καταγράφονταν στην τελευταία έκθεσή του. Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του Ταμείου αναμένεται να καταστούν σαφείς πρωθύστερα, καθώς στις 29 Σεπτεμβρίου, ήτοι πέντε μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 24 Σεπτεμβρίου, αναμένεται στην Αθήνα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία (σ.σ. εφόσον έρθει τελικά) θα συναντηθεί προφανώς τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη, κοβικό θα είναι και το διάστημα 13 έως 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα κορυφωθεί η Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ο προγραμματισμός

Από εκεί και πέρα, άλλες σημαντικές ημερομηνίες είναι η 9η Οκτωβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Από τις 16 ώς τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα για να αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση, με νέο πρόσωπο στη θέση της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Στα Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου και της 4ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες θα εξεταστεί η πορεία της αξιολόγησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)