to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 06.03.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

"Στο ράφι" η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το κύριο πρόβλημα στις συνομιλίες κυβέρνησης - τρόικας


Συμβιβαστική λύση για εξαίρεση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας ωσότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests (ενδεχομένως ώς το τέλος του έτους) αναζητεί η κυβέρνηση δηλώνοντας ως "αντάλλαγμα" στους δανειστές τη "νομιμοφροσύνη" της ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα του ΤΧΣ, ύψους 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό). Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χθες το βράδυ με την τρόικα, με κεντρικό ζήτημα αυτό των τραπεζών. Ωστόσο, όπως σημείωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου καθώς η απόσταση των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε χθες, εξερχόμενος του Μαξίμου, για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτευχθεί ώς το βράδυ του Σαββάτου, αν όχι μια τελική συμφωνία, μια καλή έκθεση προόδου. «Αγεφύρωτο δεν είναι τίποτα, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας», πρόσθεσε.

Πάντως, το θέμα των τραπεζών αποτελεί το κύριο πρόβλημα στις συνομιλίες κυβέρνησης - τρόικας, καθώς, όπως επισήμανε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, παραμένουν οι διαφορές των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει να μεταφέρει το πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Πέραν των τραπεζών, πρόβλημα συνιστούν και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα μετατέθηκε για σήμερα). Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα επιμένει, μεταξύ άλλων, σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Αντιθέτως, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι επιτυγχάνονται κάποια σημεία σύγκλισης σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για φάρμακα, φαρμακεία, γάλα, βιβλία κ.λπ.

Στο μεταξύ, αντιρρήσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων παλαιότητας άνω των 25 ετών διατυπώνει η τρόικα καταθέτοντας ενστάσεις και για τη μείωση των εξοντωτικών προστίμων της εφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών την εφαρμογή του φόρου όπως ψηφίστηκε (με συντελεστή 15% σε περίπτωση κέρδους από πώληση ακινήτου) χωρίς να εξαιρεθούν τα παλαιά ακίνητα, καθώς θεωρούν ότι αν υπάρχουν εξαιρέσεις από τον φόρο υπεραξίας, θα χαθούν σημαντικά έσοδα.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)