to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 28.03.2013

Κοινωνία

''Στο πρόταγκον δεν καταλαβαίνουν''

Του Γιώργου Κυρίτση


Αν ήθελε κανείς να το θέσει προβοκατόρικα, αυτά που γράφει τις τελευταίες ημέρες το Πρόταγκον, για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκληφθούν ως ανάληψη ευθύνης για το κάψιμο της Μαρφίν. Τόσο μένος κατά του καζινοκαπιταλισμου και κατά των πλουσίων καταθετών δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Ίσως, μάλιστα, αυτός ο φονταμενταλισμός να μην επιτρέπει στους φίλους στο Πρόταγκον να καταλάβουν τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειναι απλό και συνοψίζω: Οσον αφορά το κούρεμα των καταθέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει πει οτι θα φτιαχτεί Περιουσιολόγιο, ώστε οι πολίτες να συμβάλλουν στα δημόσια έσοδα σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Ουδέποτε είπε ότι θα πάρει τις καταθέσεις των πολιτών κατευθείαν από την τράπεζα. Πολλω δε μάλλον για να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα με έξοδα όχι των ιδιοκτητων αλλά των πελατών της. Ουτε φυσικα οτι θα έχει το δικαιωμα να τραβαει χρήματα απο τους λογαριασμους των καταθετών όπως έχει ψηφίσει η ελληνικη κυβέρνηση. Αυτα αφορουν τους καταθέτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί οτι η επιτυχία των Κυπρίων ήταν ότι με το «όχι» τους έσωσαν τουλάχιστον τους μικροκαταθέτες (όλοκληρης της Ευρώπης) απο το να πληρώνουν και άμεσα εκτος απο έμμεσα τα κεσάτια των τραπεζών. Απο κει και πέρα η ίδια η απόφαση του πρώτου Γιουρογκρουπ ακύρωσε αυτομάτως την Κυπρο ως τραπεζικο κέντρο και προανήγγειλε την καταστροφή της οικονομίας της. Σε αυτό ακριβως το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται και με τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Όχι επειδή αισθάνεται αλληλεγγυος με τους μεγαλοκαταθέτες αλλά επειδή είναι αδιανόητο με μια ανακοινωση του Σόιμπλε να καταργειται μια χώρα.

Ακόμα κι αν οι Κυπριοι πουλάγανε γυναικες όπλα και ναρκωτικα, δεν υπάρχει καποιος θεσμός - και αν υπάρχει σίγουρα δεν είναι η διεφθαρμενη ως το μεδουλι γερμανικη ελιτ- που να μπορει να αποφασίσει ότι απο αυριο δεν υπάρχετε. Είναι ακραία υποκριτικη όσο και συνήθης η τακτικη της Γερμανίας: Ενοχοποιώ τον άλλον και μετα τον τιμωρώ: Είσαι ενοχος γιατι έχεις υπερτροφικο τραπεζικο σύστημα, είσαι ενοχος γιατι έχεις μεγαλο δημόσιο, εισαι ενοχος γιατι είσαι τεμπέλης κλπ. Η λογικη της συλλογικης ευθύνης είναι μια πάγια αντίληψη της Γερμανίας και έρχεται και δένει- παρότι φαινεται αντιθετη- με τη νεοφιλελευθερη άποψη ότι δεν υπάρχει κοινωνία αλλα ένα σύνολο ορθολογικών ληπτών αποφάσεων με ατομικη ευθύνη για το που "επενδυουν" αφου στο νεοφιλελυθερο μυαλο ο λογαριασμος μισθοδοσιας ενός υπαλλήλου είναι "επένδυση".

Και να πει κανείς πως τέθηκαν κανόνες που "τιμωρούν" τους ανεύθυνους ή τους κακούς τραπεζίτες μαζί με τους καταθέτες; Κάθε άλλο βλέπουμε οτι ο κ. Βγενόπουλος βγήκε λάδι αφου πρώτα εξυπηρέτησε τη διαλυση της Ολυμπιακης και την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανους. Βλέπουμε επίσης οτι κερδισμένος βγαίνει και ο τραπεζίτης Σαλλας ο άνθρωπος που ταυτιστηκε όσο κανενανς άλλος με τις υπερφίαλες  φιλοδοξίες για το Χρηματιστήριο, ο άνθρωπος που είχε περίπτερο και του χαρίσανε τώρα την Αγροτικη και τα κυπριακα υποκαταστηματα.

Η πλάκα είναι ότι όλο αυτό το μοντέλο των τραπεζών που τώρα λοιδορείται υπήρξε το μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχησε στον ελληνοπιστωτικό κλάδο υπο τους κ. Σημίτη, Παπαδήμο, Στουρνάρα, αυτο διαφημίστηκε στις τηλεοράσεις από ποιοτικούς καλλιτεχνες, αυτο επαγγέλεται το σύστημα και σήμερα: Φαστ τρακ, δεν κάνουμε ερωτήσεις, ελάτε να σας ξεπλύνουμε αρκει να φερετε τα ευρά σας.

* Ο Γιώργος  Κυρίτσης είναι δημοσιογράφος της Αυγής και του ραδιοσταθμού  "Στο Κόκκινο".

Η απάντηση του protagon

Ο φίλος μας (κυριολεκτούμε) Γιώργος Κυρίτσης δεν υπογράφει το κείμενό του ως ΣΥΡΙΖΑ. Το υπογράφει με το όνομά του και ασφαλώς εμείς σεβόμαστε την άποψή του και τη δημοσιεύουμε. Εκείνος, όμως, γιατί μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε κόμμα; Είμαστε κι εμείς οι υπογραφές μας και, μάλιστα, ο τακτικός αναγνώστης γνωρίζει ότι δεν συμφωνούμε μεταξύ μας - κάποιοι από μας μάλλον μαζί του συμφωνούν. To protagon δεν έχει ενιαία φωνή, δεν είναι κομματικό όργανο. Άρα δεν καταλαβαίνουμε γιατί κι εκείνος δεν σέβεται τα ονόματά μας και την αυτονομία του καθενός μας, αλλά προσπαθεί να μας χωρέσει όλους σε ένα στενό πλαίσιο που δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ. ΄Εχουμε κι εμείς αρκετές συνιστώσες. Το κείμενό μας το έστειλε με τον τίτλο " Το πρόταγκον έκαψε τη Μαρφίν". Δεν τον βάλαμε, επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να αναφερόμαστε με οικονομία στην τραγωδία.

Πηγή: protagon

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)