to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 18.01.2021

Κοινωνία

Στο Προεδρικό Μέγαρο η Σοφία Μπεκατώρου - «Δεν είμαι μεμονωμένο περιστατικό»

Η χρυσή Ολυμπιονίκης με νέα ανάρτησή της επισημαίνει ότι η προσωπική της περιπέτεια δεν είναι μεμονωμένο ζήτημα - Βροχή οι καταγγελίες από ολυμπιονίκες εναντίον της ομοσπονδίας - Ν. Κακλαμανάκης: Δύο φορές απείλησαν την ζωή μου γιατί είδα πράγματα που δεν έπρεπε - Την Τετάρτη θα καταθέσει στον Εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου - Μπαράζ παραιτήσεων στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας


Η Σοφία Μπεκατώρου με νέα ανάρτησή της και ενώ οι καταγγελίες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας επιτίθεται με σφοδρότητα στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία.

Όπως σημειώνει, η προσωπική της περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο την ίδια αλλά μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας ειδικότερα από την παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ.

Η Σοφία Μπεκατώρου προανήγγειλε ακόμα ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες που έχουν καταγγείλει ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης καθώς και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, συνασπίζονται και θα έχουν κοινή νομική εκπροσώπηση.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης εκφράζει, επίσης, την ευγνωμοσύνη της για τα αναρίθμητα μηνύματα συμπαράστασης.

Σακελλαροπούλου: Η Σοφία Μπεκατώρου διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η Σοφία Μπεκατώρου, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη της σεξουαλικής της κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πριν από 23 έτη.

Η Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μία πολύ δυνατή στιγμή μεταξύ δύο γυναικών, τόσο ως προς τον συμβολισμό της όσο και ως προς το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Η Σοφία Μπεκατώρου, που έχει ενθαρρύνει με τη θαρραλέα της πρωτοβουλία και άλλες πρώην αθλήτριες να προβούν σε ανάλογες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, ενώ έχει προκαλέσει και τριγμούς στα θεμέλια αξιών αθιλητικών φορέων και ομοσπονδιών, έλαβε ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σακελλαροπούλου:
Εκτός βέβαια από τη στήριξη και τα συγχαρητήρια της Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δύναμη της ψυχής της να προβεί με σθένος σε τέτοιες αποκαλύψεις, η Σοφία Μπεκατώρου έχει λάβει ανάλογα μηνύματα του πολιτικού κόσμου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε και μία ανάρτηση στο Facebook, όπου χαρακτήρισε τη συνάντησή τους ως "μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της", ενώ ευχήθηκε "η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές".

Την Τετάρτη θα καταθέσει στον Εισαγγελέα

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών θα βρεθεί την Τετάρτη το πρωί η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου προκειμένου να καταθέσει, μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, για την καταγγελία της σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη το 1998 από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Με την κλήση της Σοφίας Μπεκατώρου από τον εισαγγελέα ανοίγει η επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης των καταγγελιών της, καθώς η Ολυμπιονίκης καλείται να καταθέσει αναλυτικά για την υπόθεση.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρότι έχει παρέλθει ο χρόνος για ποινική αξιολόγηση της πράξης του φερόμενου δράστη, όποιο κι αν είναι το αδίκημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που καταγγέλλεται, καθώς ο χρόνος παραγραφής είτε για ασέλγεια είτε για βιασμό ανέρχεται στα 15 χρόνια, η έρευνα της Εισαγγελίας ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για καταγγελίες αθλητριών και αθλητών, που υπέστησαν σεξουαλικά βίαιες συμπεριφορές από πρόσωπα που ο ρόλος τους ήταν κομβικής σημασίας για την επαγγελματική πορεία τους, σε χρόνο που δεν θα έχει παρέλθει παραγραφή και επομένως θα μπορεί να αξιολογηθεί ποινικά.


Συνεχίζουν οι καταγγελίες


Ν. Κακλαμανάκης: Δύο φορές απείλησαν την ζωή μου γιατί είδα πράγματα που δεν έπρεπε

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης κατήγγειλε απόψε πως έχει δεχθεί δύο φορές απειλές για τη ζωή του από το περιβάλλον της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.   

«Δύο φορές έχουν απειλήσει τη ζωή μου από το περιβάλλον της Ομοσπονδίας γιατί είδα πράγματα που δεν έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στον απόηχο των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου και της Μαρίνας Ψυχογιού για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση από παράγοντες της Ομοσπονδίας. 

 «Ηταν διαχρονικά γνωστό ότι στους κόλπους της ομοσπονδίας υπήρχε κατάχρηση εξουσίας, άσκηση βίας και καταστρατήγηση των νομίμων δικαιωμάτων», επεσήμανε ο Νίκος Κακλαμανάκης, στον απόηχο των καταγγελιών της συναθλήτριάς του για κακοποίηση της από τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Αριστείδη Αδαμόπουλο, το 1998. 

«Αυτά που έχετε δει από τη Σοφία, πιστέψτε με, είναι λίγα. Δεν έχουμε δει δυστυχώς ακόμα τίποτα. Υπάρχει κάποιο φιλμ το οποίο θα εμφανιστεί, με πάρα πολλά στοιχεία, άμεσα. Έχει φτιαχτεί από όλους τους αθλητές [...] αυτό που με θλίβει απεριόριστα είναι ότι η ομερτά συντηρείται ακόμα και από αθλητές με μικρότερες επιδόσεις από εμάς, προκειμένου να βολευτούν». 

Ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Σοφία Μπεκατώρου, η Βασιλεία Καραχάλιου, ο Τάκης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής και άλλοι μιλούν στον φακό με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας σε βάρος του Ολυμπιονίκη Ν. Κακλαμανάκη, αξιώνοντας το ποσό των 100.000 ευρώ.  

«Το μοναδικό πράγμα που είχαμε από την ομοσπονδία είναι ένας συνεχής πόλεμος», λέει η Σοφία Μπεκατώρου. «Ή είσαι μαζί τους και κάνουν προσωπικά deal, ή είσαι απέναντί τους και σε πολεμάνε και όποιος αντέξει», καταγγέλλει η πρωταθλήτρια Ευρώπης και Νο2 στον κόσμο Βασιλεία Καραχάλιου που δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα δάκρυά της σε επόμενα πλάνα. «Δεν νοείται να ακούω από πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας να λέει ότι «εγώ, εάν θέλω έναν αθλητή τον καταστρέφω σε μία ημέρα». Μάλιστα σε μία νύχτα είπε», επανέρχεται η χρυσή ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ενώ ο χάλκινος ολυμπιονίκης Παύλος Καγιαλής κάνει λόγο για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι».

Μπαράζ παραιτήσεων στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από ισχυρό παράγοντα της Ομοσπονδίας. Η Ομοσπονδία πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στην διάρκεια της οποίας έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις τριών μελών του Δ.Σ.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε και η προκήρυξη εκλογών στην ομοσπονδία, με την 14η Μαρτίου να ορίζεται ως μέρα διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας:

«Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα  τα εξής:

Να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των κ.κ. Αδαμόπουλου, Παπαδημητρίου και Χριστόπουλου.
Να αντικατασταθούν από τα αναπληρωματικά μέλη, την Ελένη Σιάγκρη και τον Αριστείδη Ρούσση.
Να γίνει ανασυγκρότηση του Δ.Σ που πλέον θα αποτελείται από τους κάτωθι παράγοντες:
Πρόεδρος: Αντώνης Δημητρακόπουλος

Αντιπρόεδροι: Αγγελική Σέρφα Βεντουρή, Γιώργος Παπαστεφάνου και Αθανάσιος Πατητάρος

Γενική γραμματέας: Ανδρονίκη Αναστασίου

Ειδική γραμματέας: Ελένη Σιάγκρη

Ταμίας: Ιωάννης Βασιλειάδης

Αναπληρωτής ταμίας: Παντελής Παυλίδης

Έφορος εκδηλώσεων και χορηγιών: Χρήστος Δημητράκος

Έφορος υλικού: Αριστείδης Ρούσσης

Έφορος εθνικών ομάδων Ιωάννης Μπέης

Έφορος εγκαταστάσεων Δημήτρης Κακαλίκας

Μέλος Απόστολος Παπαθανασίου

Έφορος Β. Ελλάδος ΚωνσταντίνοςΧατζηκωνσταντίνου.

Την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης και των άλλων οργάνων της ΕΙΟ στις 14 Μαρτίου όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων και μόνον αυτοί θα αποφασίσουν δημοκρατικά για την επόμενη ημέρα στην ιστιοπλοΐα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)