to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 09.09.2021

Κοινωνία

«Αθάνατος»: Με τραγούδι και μουσική το στερνό αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης από σήμερα «αναπαύεται» στο κοιμητήριο του χωριού του, τον Γαλατά Χανίων - Τον συνόδευσαν ως την τελευταία του κατοικία χιλιάδες άνθρωποι που τον αποχαιρέτησαν τραγουδώντας μετά την εξόδιο ακολουθία στον Γαλατά, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, ως το νεκροταφείο του χωριού - Χιλιάδες άνθρωποι είπαν το τελευταίο αντίο στον μεγάλο συνθέτη και κατά το λαϊκό προσκύνημα το πρωί στη Μητρόπολη των Χανίων - Η σορός του Μ. Θεοδωράκη έφτασε νωρίτερα το ξημέρωμα στην Κρήτη, με πλοίο, στον τελευταίο διάπλου του Αιγαίου για τον μεγάλο συνθέτη


Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.

Η στιγμή της εξόδου από τον ναό του Γαλατά Χανίων

Ακολούθησε η μακριά πομπή ως το κοιμητήριο του χωριού, με χιλιάδες ανθρώπους να συνοδεύουν με συνθήματα και τραγούδια τον συνθέτη στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, με την ιαχή «αθάνατος» και τα τραγούδια «Μάνα μου και παναγιά», το «Περιγιάλι», αλλά και τη μουσική του Ζορμπά, από μέλη της Ορχήστρας με το όνομά του, ο Μίκης Θεοδωράκης αναπαύτηκε για πάντα στην κρητική γη.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν, κατά την εξόδιο ακολουθία στον ναό του Γαλατά, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη τραγούδησε το «Παλικάρι» πάνω από το φέρετρο του πατέρα της στον ναό του Αγ. Νικολάου στον Γαλατά

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποίου μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν. Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Δείτε ζωντανά την τελετή μέσω της ΕΡΤ 

Με πομπή αυτοκινήτων και με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα αναχώρησε  το μεσημέρι από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά η σορός του Μίκη Θεοδωράκη, που έφτασε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. Σε εξέλιξη η πομπή προς το νεκροταφείο όπου ο μεγάλος συνθέτης θα ταφεί δίπλα στον πατέρα και τον αδελφό του.

Η έξοδος του νεκρού από την εκκλησία συνοδεύτηκε από το ριζίτικο «μην τον εκλαίς τον αετό» από το πλήθος.

Ο Δημ. Κουτσούμπας δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο σπίτι του Μ. Θεοδωράκη: «Αποχαιρετάμε το Μίκη. Βρισκόμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε την τελευταία του επιθυμία. Ήδη η σορός του βρίσκεται στην αγαπημένη του Κρήτη, στη Μητρόπολη.  Θα έρθει εδώ σε λίγο, θα ταφεί στα προγονικά του χώματα. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, το τραγούδι. Με τα τραγούδια αυτά που μας έμαθε από μικρά παιδιά και θα που τα συνεχίζουν τα παιδιά μας, θα τα συνεχίσουν τα εγγόνια μας. Θα τα τραγουδάει όλη η Ελλάδα κι όλος ο κόσμος».

Τα γεγονότα της ημέρας:

Με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, έφτασε στο λιμάνι της Σούδας η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Το πλοίο «έδεσε» στο λιμάνι λίγο μετά τις 6 το πρωί και μετά την αποβίβαση των επιβατών και οχημάτων στις 7.30, η σορός «πάτησε» στα χώματα της κρητικής γης.

theodorakis

Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

1

Βρακοφόροι και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν στη Δημοτική Αγορά των Χανίων τη σορό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου Χανίων που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στην Αγορά για να πει το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

 Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».  πό νωρίς το πρωί, κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Χανίων, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα

Η μετάδοση από τα Χανιά από το cretalive.gr:

Κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη Χανίων, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Τετάρτη 8/9: Η τελετή στη Μητρόπολη, η πορεία προς τον Πειραιά και η υποδοχή από τον κόσμο

 Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Μητρόπολη: «Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη» - Κατ. Σακελλαροπούλου: Αποχαιρετούμε όλοι μαζί σήμερα τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη

Μητρόπολη: Αποδοκιμασίες κατά την προσέλευση του Κυρ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό κατόπιν να κατηγορεί τον γ.γ. του ΚΚΕ για τα συνθήματα εναντίον του

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)