to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 23.01.2022

Κοινωνία

Στο πλευρό των απολυμένων «εργολαβικών» καθαριστριών της τράπεζας Πειραιώς η Κ. Κούνεβα

Ζητάει να ανακληθούν οι απολύσεις και να διατηρηθούν οι συμβάσεις των καθαριστριών ως μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους αλλά και των όσων κακώς έχουν επισυμβεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα


Η δήλωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα για το θέμα των απολύσεων καθαριστριών στην Τράπεζα Πειραιώς:

Από τα τέλη Νοέμβρη έχουν ξεκινήσει οι προειδοποιήσεις/απειλές σε εργολαβικές καθαρίστριες της Τράπεζας Πειραιώς ώστε να εξαναγκαστούν να αποδεχθούν α. Την απόλυσή τους μέχρι το τέλος του χρόνου, β. Να υπογράψουν νέες συμβάσεις με μείωση μισθού και ωραρίου.

Τα τετραγωνικά μέτρα που πρέπει να καθαριστούν, τα γραφεία, οι κουζίνες οι σκάλες, οι αποθήκες οι συσκευές δεν έχουν αλλάξει. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας Covid-19 χρειάζεται περισσότερος χρόνος για απολύμανση των καταστημάτων τα οποία υποδέχονται καθημερινά το κοινό.

Εν τούτοις ο μισθός και το ωράριο πρέπει (!) να μειωθεί! Υπάρχει κάποια μελέτη βάσει της οποίας προκύπτει ο αναγκαίος χρόνος για την καθαριότητα και τις απολυμάνσεις; Έχουν μελετηθεί οι απαιτήσεις σε υλικά καθαρισμού και εργατοώρες ανάλογα με την θέση και το είδος του καταστήματος;

Αυτό που όπως φαίνεται μελέτησαν επιμελώς, εργολάβος και τράπεζα είναι ο πλήρως αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (ν.4808/2021). Ο νόμος αυτός αναγνώρισε τις καθαρίστριες ως υπάλληλους και όχι ως εργατοτεχνίτες (με δικαίωμα σε αποζημίωση ανάλογη με τον μισθό τους και όχι μόνο μερικά μεροκάματα).

Όμως αυτή η αναγνώριση  τέθηκε σε εφαρμογή με έξι μήνες καθυστέρηση, από 1/1/2022. Τράπεζα και εργολάβος έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το χρονικό περιθώριο ώστε να μηδενίσουν την προϋπηρεσία των εργαζόμενων και να κερδοσκοπήσουν εις βάρος τους.

Όσες καθαρίστριες δεν συμφώνησαν να ζουν με 195 ευρώ/μήνα, απολύονται. Χάνουν την δουλειά τους και καθώς εξαρτώνται από τον μισθό τους, χάνουν τα μέσα επιβίωσης. Μετά από 25 χρόνια δουλειάς και ενώ μερικές χρειάζονται μόνο μερικούς μήνες για να βγουν στη σύνταξη βρίσκονται στον δρόμο.

κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε, διαβάζουμε σε δημοσιεύσεις στον τύπο ότι τα κέρδη της Τράπεζας σας διπλασιάστηκαν το 2021, (837 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων το 9μηνο του 2021)   ποιος είναι ο λόγος που αυτές οι γυναίκες πρέπει να ζήσουν με μισθούς πείνας;

Σας ζητώ λοιπόν να ανακαλέσετε τις απολύσεις και να διατηρήσετε τις συμβάσεις των καθαριστριών ως μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους αλλά και των όσων κακώς έχουν επισυμβεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Αναμένω με την δέουσα αγωνία της άμεση ανταπόκριση εκ μέρους σας, ως ένα στέλεχος που έχει μάθει να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις και να δίνει απαντήσεις από την θέση ευθύνης στην οποία βρίσκεστε.

Να είστε πάντα καλά,
Μετά τιμής,
Κωνσταντίνα Κούνεβα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)