to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 10.07.2019

Διεθνή

Στο πλευρό της Κύπρου η ΕΕ έναντι των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων

Τη σαφή στήριξη της ΕΕ στην Κύπρο έναντι των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.


Νέο σαφές μήνυμα στήριξης της Κύπρου έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής κλιμάκωσης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, στέλνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας να διατηρήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κράτους-μέλους της Κύπρου θα οδηγήσει αναπόφευκτα την ΕΕ να ανταποκριθεί με πλήρη αλληλεγγύη όπως συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

 Η Τουρκία μέσω του Υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε σήμερα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε εξορυκτικές δραστηριότητες που έχει ήδη ξεκινήσει.

Επιπλέον, δήλωσε πως απορρίπτει τις δηλώσεις ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές εξορυκτικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό πρόβλημα.

Πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας συνεχίζουν να συνοδεύουν τα γεωτρύπανα Γιαβούζ και Φατίχ καθώς και το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Τσαβούσογλου: Αντιπαραγωγικά τα βήματα ΕΕ εναντίον της Τουρκίας

Στήριξη και από το Ισραήλ

Το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κύπρου, γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Εμανουέλ Ναχσόν.

Στο μήνυμά του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του Ισραήλ στην Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις θαλάσσιες περιοχές της, αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κύπρου και επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη του και την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες περιοχές της και την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων, γράφει συγκεκριμένα ο Εμανουέλ Ναχσόν.

Πάγο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε τις αρχές της Τουρκίας να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία ημέρα μετά την έντονη διαμαρτυρία της Λευκωσίας για το γεγονός ότι τουρκικό σκάφος-γεωτρύπανο αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, όπου «επιχειρεί δεύτερη παράνομη γεώτρηση», όπως τόνισε ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωση Τύπου που διανεμήθηκε σε ΜΜΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)