to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 23.11.2017

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Στον ελληνικό λαό ανήκει το βραβείο «Πολιτικού σθένους» (βίντεο - φωτογραφίες)

Τα στοιχεία που δικαιολογούν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, παρέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το πρόγευμα εργασίας με το "Politique Internationale", από το οποίο και παρέλαβε το βραβείο «Πολιτικού σθένους» - Την Παρασκευή, μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.


(πηγή φωτογραφιών : Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

«Στον ελληνικό λαό ανήκει το βραβείο αυτό και εγώ το παραλαμβάνω στο όνομά του»: με τα λόγια αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέλαβε το βραβείο «Πολιτικού σθένους» που του απένειμε σήμερα το πρωί ο Πατρίκ Πατρίκ Βάσμαν,ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, ύστερα από μια παρουσίαση της κυβερνητικής του δράσης.

«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας: «Από αυτόν (σ.σ. τον ελληνικό λαό) και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας».

Το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός

Στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και επιχειρηματίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια.

Επιπλέον, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Πέραν αυτών, επεσήμανε το υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη βράβευσή του με το βραβειο Πολιτικού Σθένους, τόνισε πως στο πρόσωπό του βραβεύεται ο ελληνικός λαός για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια. "Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων" σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε μάλιστα πως παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ευρώπη αντιμετώπισε 3 παράλληλες κρίσεις. Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. Και μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.

Ασφαλώς οι επιδόσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες αλλα αυτό είναι το πλαίσιο που επιδιώκουμε τις βελτιώσεις.

Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη απόφασεων και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης. Για τις εξελίξεις στη Γερμανία, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του πρωθυπουργού

Πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συναντήσεις με εκπροσώπους της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, πολιτικούς αξιωματούχους, και δύο βραβεύσεις, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού -όπου θα απευθύνει και ομιλία- και την πολιτική επιθεώρηση Politique Internationale, περιλαμβάνει η ατζέντα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, σήμερα Πέμπτη, και το πρωί της Παρασκευής. Την Παρασκευή, μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.


 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα, έχουν προσκληθεί και αναμένεται να μετέχουν και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας της Γαλλίας, αλλά και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται κατά πληροφορίες να βρίσκονται εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών όπως, μεταξύ άλλων, της IBM, HSBC France, L'OR?AL, Emirates, BlackRock, Μorgan Stanley, Nestle, Philip Morris και πολλές άλλες.


 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι ανταποκρινόμενος σε μια διπλή πρόσκληση βράβευση, αφενός από τον δικηγορικό Σύλλογος Παρισίων (Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες) και, αφετέρου, από το πολιτικό περιοδικό Politique Internationale, που θα του απονείμει το Βραβείο "Πολιτικού Σθένους". Βραβείο με το οποίο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν, προσωπικότητας όπως, μεταξύ άλλων, οι: Εμανουέλ Μακρόν, Νικολά Σαρκοζί, Κριστίν Λαγκάρντ, 'Αγγελα Μέρκελ.
 
Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη το βράδυ, αυτή η βράβευση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου ωστόσο είχε μετατεθεί για τις 23 Νοεμβρίου, μόλις οριστικοποιήθηκε τότε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στις 17 Οκτωβρίου.


 
Η προγραμματισμένη απουσία του πρωθυπουργού για την επίσκεψη του στο Παρίσι προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου για "ενορχήστρωση" μιας "κωμικής επιχείρησης παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας κο Πάνο Καμμένο". Συζήτηση που, όπως επισήμανε, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να γίνει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι του.
 
Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη μετάθεση της συζήτησης για την προσεχή Δευτέρα ώστε να μπορεί και να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί, "παρά το γεγονός ότι ουδέποτε πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης". Το κάνει, όπως τόνισε, διότι "η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη".
 
Επιπλέον, σημείωσε ότι η τιμή αυτή των δύο γαλλικών βραβεύσεων, δεν αφορούν μόνο το πρόσωπο του, "αλλά το σύνολο της χώρας η οποία έχει επιδείξει τόσο σθένος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Παρίσι έχει αναλυτικά ως εξής:

13:00 Γεύμα εργασίας με στελέχη επιχειρήσεων

18:30 Βράβευση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίου με το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l'Engagement européen)

Ομιλία του Πρωθυπουργού προς τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίου

Δεξίωση προς τιμήν του Πρωθυπουργού

Το πρωί της Παρασκευής, 24 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, όπου συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών-εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού κατά τη βράβευση με το βραβείο πολιτικού σθένους από την επιθεώρηση Politique Internationale:

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμητική βράβευση.

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το βραβείο ανήκει στον ελληνικό λαό και εγώ το παραλαμβάνω στο όνομά του.

Γιατί το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας.

Από αυτόν και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας.

Γιατί προσπαθώ ως Πρωθυπουργός, και επιτρέψτε μου αυτήν μόνον την προσωποκεντρική αναφορά, να έχω ως πυξίδα το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, μπροστά στο οποίο αδιαφορώ για τον πρόσκαιρο προσωπικό έπαινο ή για το πολιτικό και κομματικό κόστος των επιλογών μου.

Με αυτήν την έννοια, αν θεωρούσα το βραβείο ως προσωπικό, θα έλεγα ότι μου το απονέμετε επειδή ήμουν συχνά δυσάρεστος και θέλετε να με ενθαρρύνετε έτσι να συνεχίσω.

Αλλά χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού, έτσι όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές αναμετρήσεις, δεν θα βρισκόμουν σήμερα σε αυτήν την αίθουσα.

Οι δοκιμασίες ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής μας, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Γενάρη και του Σεπτέμβρη του 2015, ήταν μεγάλες.

Και πολλές φορές ακόμη και σήμερα αισθάνομαι σαν το μυθικό Οδυσσέα που δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου για να μην αντιδράσει στο άκουσμα του τραγουδιού των σειρήνων.

Και κάπως έτσι προσηλωμένοι στο σχέδιό μας και με σταθερή πυξίδα το συμφέρον των πολλών πορευόμαστε και φέρνουμε σιγά σιγά το πλοίο σε ήρεμα νερά.

Ακυρώσαμε στην πράξη το σχέδιο της εξώθησης της χώρας σε οργανωμένη ή και σε άτακτη χρεοκοπία.

Και με τη στήριξη του λαού μας, δεν καμφθήκαμε. Σταθήκαμε όρθιοι - και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Είπαμε όχι σε μια άγονη, αδιέξοδη και καταστροφική περιπέτεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σήμερα, όμως, κυρίες και κύριοι, όλα αυτά φαίνονται πολύ μακρινά.

Γιατί η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα.

Και κοιτάει μπροστά.

Και αυτό το πετύχαμε, αναλαμβάνοντας μια μεγάλη ευθύνη που την φέρνουμε σε πέρας.

Ένα εγχείρημα με δυσκολίες, τις οποίες δεν συνάντησε ίσως καμία άλλη κυβέρνηση στα χρόνια μετά την κατάρρευση της επτάχρονης δικτατορίας το 1974.

Και σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 18, οδηγούμε τη χώρα με ασφάλεια έξω από τα Μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία.

Και βάζουμε τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο που αφήνει πίσω τις βαθιά τραύματα στην κοινωνική πλειοψηφία, στην παραγωγική δομή της χώρας, αλλά και στους θεσμούς της.

Καταφέραμε να διανύσουμε τα δύο τελευταία χρόνια μια μεγάλη απόσταση.

Η οικονομία σήμερα ανακάμπτει και τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης που αναμένεται στο τέλος του 2017 να διαμορφωθεί κοντά στο 2%.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καταγράφεται δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Γι' αυτό και προχωρήσαμε σε έκτακτη ενίσχυση, ως κοινωνικό μέρισμα, σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η ανεργία έχει περιοριστεί πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες από τη μέρα που αναλάβαμε.

Και μάλιστα, για πρώτη φορά μετά το 2011, βρισκόμαστε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμυρίου ανέργων.

Η χώρα ανέκτησε, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, την πρόσβαση της στις αγορές χρήματος και μάλιστα με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το 2014.

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Διαμορφώνεται, με λίγα λόγια, η εικόνα μιας οικονομίας που αντιστοιχεί σε μια χώρα που ανακάμπτει. Και δεν θυμίζει πλέον μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ήδη στις διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Δεν υπάρχουν στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις, ούτε τεχνητές καθυστερήσεις.

Γιατί όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ασφαλούς δημοσιονομικής πορείας, με σημαντική αναπτυξιακή δυναμική.

Και τώρα, το βασικό αιτούμενο, είναι η επόμενη μέρα της χώρας.

Για μας αυτός ο σχεδιασμός δεν εκκινεί τον Αύγουστο του 2018, αλλά προχωρά ήδη.

 

Και στον πυρήνα αυτού του σχεδιασμού, πρώτη προτεραιότητα είναι η στρατηγική για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Ένα μοντέλο σύγχρονο, βιώσιμό και δίκαιο.

Η ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο δεν αφορά μονάχα την τωρινή συγκυρία και το ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι και όρος για να μην επιστρέψουμε σε αυτή.

Και για το λόγο αυτό, οφείλει να βασιστεί σε ορισμένους άξονες, στον αντίποδα ενός κρατικοδίαιτου, παρασιτικού μοντέλου το οποίο χαρακτήρισε την εγχώρια παραγωγή και το οποίο οδήγησε σε αδιέξοδα και κατάρρευση.

Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης, που θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.

Ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται σε ένα άρτια καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Που θα επενδύει στην καινοτομία, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν τόσο οι δυνατότητες, όσο και το ανθρώπινο κεφάλαιο για να στηριχθεί αυτό.

Δηλαδή, με δυο λόγια, ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα απεγκλωβίζει τη χώρα από την παγίδα στην οποία ήταν για δεκαετίες εγκλωβισμένη.

Σε μια ενδιάμεση θέση, ανάμεσα στις οικονομίες χαμηλού εργατικού κόστους και τις οικονομίες της υψηλής γνώσης.

Θα την απεγκλωβίζει και θα την ωθεί σταθερά προς την κατεύθυνση μιας οικονομίας έντασης γνώσης.

Μακριά, δηλαδή, από μια λογική διαρκούς συμπίεσης του εργατικού κόστους, η οποία έχει πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες στο συνολικό κύκλο της οικονομικής δραστηριότητας καθώς συνθλίβει την κατανάλωση.

Λογική που εκτός από κοινωνικά άδικη, είναι και οικονομικά αναποτελεσματική.

Και εδώ βρίσκεται ένα ακόμα κρίσιμο κομμάτι της στρατηγικής μας για το παρόν και το μέλλον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απόλυτη προτεραιότητα μας είναι, ταυτόχρονα, η ανάκτηση της εργασίας.

Όπως και η προστασία και η διεύρυνση των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή.

 

Η Ελλάδα, λοιπόν, βαδίζει με ασφάλεια σε μια νέα εποχή.

Δεν σημαίνει αυτό ότι έχουμε τελειώσει με τις δυσκολίες. Όμως σήμερα υπάρχει προοπτική.

Η κυβέρνηση διεξάγει ένα μεγάλο και διαρκή αγώνα, για να πιάσουν τόπο εν τέλει οι θυσίες και οι κόποι ενός ολόκληρου λαού.

Και είναι τώρα η στιγμή που διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την επόμενη μέρα.

Που δεν μπορεί να έχει σχέση με την Ελλάδα του ’12 ούτε με την Ελλάδα του ’09.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε το νέο με τα φθαρμένα υλικά.

Θα χρειαστεί κόπο, σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα, αλλά ο σκοπός μας υπερβαίνει.

Και με την έννοια αυτή, η σημερινή σας βράβευση, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)