to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 15.04.2017

Κοινωνία

Στο παρά 5': Κανείς δεν ξέρει αν θα διεξαχθεί ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου - Πορεία των «ρουκετατζήδων»

Κανένας δεν ξέρει, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, αν θα διεξαχθεί το πολυσυζητημένο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου.


Οι «ρουκετατζήδες» μαζί με πολλές εκατοντάδες κατοίκους του Βροντάδου παρήλασαν αργά σήμερα το απόγευμα παίρνοντας θέσεις «μάχης» προς τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, στέλνοντας μήνυμα πως το φαντασμαγορικό έθιμο θα πραγματοποιηθεί. Η παρέλαση -πορεία διαμαρτυρίας με γαίδουράκια και σημαίες και ομοιώματα ρουκετών ήταν κοινή για τους «αντιμαχόμενους» ενορίτες που δεν έπαυαν να φωνάζουν ο ένα στον άλλον πειράγματα μέχρις ότου οι δρόμοι τους χώρισαν.

Επικεφαλής των «ρουκετατζήδων» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς με το μισό σχεδόν δημοτικό συμβούλιο Χίου και τον πρόεδρό του Γιάννη Γεωργιάδη. Παρών στην παρέλαση - πορεία και ο διάσημος αστροφυσικός από τον Βροντάδο της Χίου Σταμάτης Κριμιζής που δήλωσε θιασώτης του εθίμου.

Η παρουσία της Αστυνομίας έντονη αλλά διακριτική ενώ τα σπίτια όσων αντιδρούν στο έθιμο και έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα εναντίον του ήταν ακάλυπτα αφού παρά τις προσπάθειες αρνήθηκαν να δεχθούν τη λήψη μέτρων προστασίας.

Η συνέχεια θα δοθεί μετά τις 10 το βράδυ όταν και θα επιχειρηθεί η μεταφορά ρουκετών στους χώρους ρίψης και η δοκιμαστική ρίψη τους. Τότε θα φανεί και ο αστυνομικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του εθίμου.

Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και πέρυσι μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων των δυο εκκλησιών που διαμαρτύρονται για ζημιές στις περιουσίες τους. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιδιοκτήτες σπιτιών στις ενορίες των δυο «αντιπάλων» εκκλησιών συνεχίζουν να αντιδρούν και να αρνούνται την τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στα σπίτια τους.

Με επιστολή τους δε, παραπέμπουν το έθιμο την επόμενη χρονιά και εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Το μόνο που μπορεί να γίνει υπό τα σημερινά δεδομένα είναι το εξής: χωρίς απειλές, εκφοβισμούς και συκοφαντίες, από την επομένη του Πάσχα να ξεκινήσουμε πραγματικά μία διαδικασία οριοθέτησης ενός σαφούς και καταγεγραμμένου πλαισίου διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου, έτσι ώστε εντός των επομένων μηνών να έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένοι κανόνες και διαδικασίες και όργανα», αναφέρουν με επιστολή που κοινοποίησαν μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου.

Από την άλλη μεριά, ο σύλλογος Βρονταδουσιακών Εθίμων οργανώνει σήμερα μεγάλο Σαββάτο το απόγευμα συμβολική παρέλαση με κατάληξη στους χώρους ρίψης των ρουκετών.    «Μετά το πέρας της παρέλασης είναι αυτονόητο ότι το Σωματείο δεν θα παίξει κανένα απολύτως παραινετικό ρόλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. (Πηγή: ΑΠΕ)

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα το astraparis.gr:

Μια ύστατη προσπάθεια για να σωθεί αν όχι ο ρουκετοπόλεμος, τουλάχιστον η χαμένη τιμή του, καταβάλλει το Σωματείο «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων», το οποίο οργανώνει συμβολική παρέλαση, όπως γινόταν παλιά, αλλά πέραν τούτου «νίπτει τας χείρας του» για την οποιαδήποτε εξέλιξη.

Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες ανακοίνωσε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου 2017, ότι η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, από το Πετροκάραβο Βροντάδου και θα καταλήξει στους χώρους ρίψης ρουκετών.

Τονίζει δε ότι «μετά το πέρας της παρέλασης είναι αυτονόητο ότι το Σωματείο δεν θα παίξει κανένα απολύτως παραινετικό ρόλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση». Τι σημαίνει αυτό, δεν διευκρινίζει.

Πάντως, θεωρητικά οι ρουκετατζήδες – για τους οποίους ουδέν αναφέρει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του – είναι ελεύθεροι, μετά το πέρας της παρέλασης, να επιλέξουν τι ακριβώς θα κάνουν. Αν, δηλαδή, θα παραμείνουν στους χώρους ρίψης των ρουκετών, αν θα μεταφέρουν τις ρουκέτες, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν καλά κρυμμένες, αν θα αντιπαρατεθούν – καθ΄ οιονδήποτε τρόπο – με την αστυνομία, απολύτως τίποτα στην ανακοίνωση.

Η αστυνομική διεύθυνση Χίου, η οποία μέχρι στιγμής τηρεί «σκληρή γραμμή», τονίζοντας ότι θα «τηρηθεί η νομιμότητα», δεν έχει δείξει την παραμικρή διάθεση μεταβολής της στάσης της. Και μάλλον όλα φαίνεται ότι θα κριθούν την τελευταία στιγμή, ανάλογα και με την στάση των ρουκετατζήδων, οι οποίοι μάλλον δεν θα είναι μόνοι.

Ουδεμία, τέλος, αναφορά γίνεται για τις πολιτικές παρουσίες στην παρέλαση. Παρών θα είναι, πάντως, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και όπως μας επιβεβαίωσε και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, διευκρινίζοντας – ωστόσο – ότι η παρουσία του αφορά αποκλειστικά το δρώμενο της παραδοσιακής παρέλασης και όχι – σε κάθε περίπτωση – την οποιαδήποτε στοχοποίηση ή αντιπαράθεση. Την συμμετοχή του επιβεβαίωσε, τέλος, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, ανταποκρινόμενος – όπως δήλωσε στον astraparis.gr, στην σχετική πρόσκληση του Επιμελητηρίου Χίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)