to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο «παιχνίδι» του GRexit και ο Γκ. Χαρδούβελης

Σενάρια GRexit από τον υπουργό Οικονομικών


Σε συνέντευξή του, σε διεθνές οικονομικό πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε ένα «ατύχημα» που θα οδηγούσε την χώρα μας εκτός ευρώ και προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ «να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα». Ο υπουργός Οικονομικών δεν ξέφυγε από το «κλίμα Σαμαρά» μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος.

Την περίπτωση η Ελλάδα «να σκοντάψει» εκτός ευρώ «από ατύχημα, εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές αυτού του μήνα» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Bloomberg, εκτίμησε ότι η βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι να κλείσει την επικαιροποίηση της αξιολόγησης προσθέτοντας πως αν η κυβέρνηση αυτή τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν «συνετό» να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί μία παράταση του μνημονίου πριν λήξει η ισχύς του στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Χαρδούβελης σύμφωνα με το Bloomberg είπε ότι η προοπτική του «να αφήσουμε τη ζώνη του ευρώ δεν είναι κατ΄ ανάγκη μια 'μπλόφα', ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί, και η όλη ιδέα είναι να το αποφύγουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα πως η ζώνη του ευρώ έχει δημιουργήσει θέσεις άμυνας, έναντι μιας χώρας που πιθανόν να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα, λέγοντας ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

 

Ο Γκίκας Χαρδούβελης βλέποντας την πιθανότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνεται, προέτρεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα».

«Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα γίνουν συνεπείς με το στόχο αυτό. Το πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς, είναι ένα άλλο ζήτημα» πρόσθεσε.

Τέλος, μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι η διαγραφή χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά απαράδεκτη για τους πιστωτές της Ελλάδας και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί «ανάσα» από το μεγάλο χρέος, μέσω μιας περαιτέρω επέκτασης της διάρκειας των δανείων, αλλά και από τη μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)