to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 12.05.2016

Κοινωνία

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με το Ν. Παρασκευόπουλο

«Στόχος της πρόσφατης αυτής συνάντησης δεν ήταν μόνο η διαμαρτυρία και η επανάληψη των δίκαιων αιτημάτων εκείνων που παραμένουν χωρίς φωνή, αλλά η απαίτηση για άμεσες λύσεις στα χρόνια και νέα προβλήματα και η ταχεία κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των γνωστών τοις πάσι φαινομένων διαφθοράς»


Το σχετικό δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας:

                                 

                                                    Αθήνα, 12 Μαΐου 2016

Στις  21 Απρίλη 2016  η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων πραγματοποίησε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Ευτ. Φυτράκη, προκειμένου να διεκδικήσει την εφαρμογή μιας διαφορετικής σωφρονιστικής πολιτικής.

Τα θέματα που έθεσε υπόψη των αρμοδίων ήταν:

1. Το ευαίσθητο ζήτημα των μωρομάνων, των γυναικών δηλαδή που κρατούνται στη Φυλακή της Θήβας με τα παιδιά τους, αλλά και γενικότερα των κηδεμόνων που έχουν ανήλικα παιδιά, τα οποία είτε στερούνται εξ ολοκλήρου τους κηδεμόνες τους είτε εκτίουν μαζί με τη μητέρα τους ποινή στη φυλακή -ώσπου να φτάσουν την ηλικία των τριών χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο πρόσφατα νομοθέτησε θεωρητικά με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού και η αποτελεσματικότητα του νέου αυτού νόμου αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι μόνο μία μωρομάνα αποφυλακίστηκε. Η Πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει καμπάνια για την αλλαγή αυτής της βάρβαρης συνθήκης με πραγματικό γνώμονα το συμφέρον και τα δικαιώματα όλων των παιδιών, κατέθεσε τις εναλλακτικές προτάσεις της που βασίζονται στη διεθνή πρακτική και στην ελληνική νομοθεσία (διαβίωση των οικογενειών αυτών σε ανοιχτές δομές, αναστολή εκτέλεσης της ποινής, έκτιση ποινής με περιορισμό κατ’ οίκον), ενώ πρόσθεσε την ανάγκη για ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού της εκτιθείσας ποινής σε αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης κατέθεσε κείμενα των κρατουμένων γυναικών, με τα οποία ζητούν από το Υπουργείο να προχωρήσει στις αναγκαίες εκείνες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα σημάνουν το τέλος της τιμωρίας των παιδιών τους.

2. Το θέμα της βίαιης εισβολής των ΕΚΑΜ συνοδεία σωφρονιστικών υπαλλήλων σε κελιά κρατουμένων, που σημειώθηκε αργά τη νύχτα της 18ης Απριλίου.  Κατά τη διάρκεια της άγριας αυτής εφόδου μετήχθησαν βιαίως δεκάδες κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων ξυλοκοπήθηκαν, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα πως η παρουσία εισαγγελέα δεν παρέχει καμία απολύτως προστασία στα συγκεκριμένα, τουλάχιστον, θύματα της αστυνομικής βίας. Για τους ξυλοδαρμούς τόσο ο υπουργός όσο και ο ειδικός γραμματέας δήλωσαν άγνοια, ενώ δεσμεύτηκαν να διερευνήσουν πειθαρχικά τις ευθύνες όσων ενεπλάκησαν στο απαράδεκτο γεγονός που θυμίζει άλλες εποχές.

Η Πρωτοβουλία από την πλευρά της σκοπεύει να επιμείνει ώσπου να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες εκεί που αναλογούν,  χωρίς να παραγνωρίζεται η πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το συμβάν. Θα συνεχίσει ακόμη να επιμένει για την επιστροφή στον Κορυδαλλό των κρατουμένων εκείνων που είτε είναι υπόδικοι και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής τους στη φυλακή αυτή είτε είναι φοιτητές που βίαια και ενάντια σε κάθε λογική απομακρύνθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στα οποία φοιτούν, αφού πρώτα είχαν λάβει συγχαρητήρια για τη νέα τους φοιτητική ιδιότητα.

3. Επισημάνθηκαν τα πολλά διαχρονικά –άλυτα– θέματα, όπως αυτά αποτυπώνονται στα πάγια αιτήματα των ίδιων των κρατουμένων και αφορούν τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, την κάκιστη ποιότητα και ανεπαρκέστατη ποσότητα της σίτισης (όταν στις φυλακές όπως των Γρεβενών αποτελεί «ανέκδοτο» μεταξύ των κρατουμένων η διαρκής αντικατάσταση των καμερών ασφαλείας με νέες, πιο προηγμένες, χωρίς κανείς να υπολογίζει τη σημαντική δαπάνη), την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που οδηγεί συστηματικά ανθρώπους στο θάνατο, τις υπερτιμολογήσεις-σκάνδαλο των προϊόντων που αγοράζουν οι κρατούμενοι, χωρίς ποτέ, βεβαίως, να λαμβάνουν αποδείξεις.

4. Για μια ακόμη φορά τέθηκε, όπως και στους προηγούμενους υπουργούς της τελευταίας δεκαετίας,  το θέμα των αδειών, ενός δικαιώματος που συναρτάται με την επανένταξη των κρατουμένων, το οποίο καταστρατηγείται από τον εκάστοτε διευθυντή και εισαγγελέα, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι και πολλές κρατούμενες, όπως και ο Κουφοντίνας ή ο Γιωτόπουλος, να μην παίρνουν άδειες ενώ τις δικαιούνται εδώ και χρόνια. Υπογραμμίστηκαν οι παράλογες πειθαρχικές ποινές που μοιράζονται αφειδώς και αφαιρούν από τους κρατούμενους σημαντικά δικαιώματα, οι  κλειστές πτέρυγες και οι παράλογες προϋποθέσεις  που στοιβάζουν τους φυλακισμένους στα κελιά, ενώ παραμένουν αναξιοποίητες οι αγροτικές φυλακές.

5. Υποδείχθηκαν οι φυλακές που φημίζονται για τις βιαιοπραγίες και τη διαφθορά του προσωπικού, για τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης, τις γραμματείες που αρνούνται να δώσουν πληροφορίες στα αιτήματα των κρατουμένων για το «βραχιολάκι» κωλυσιεργώντας συστηματικά, για τα συμβούλια που απορρίπτουν συλλήβδην και αναίτια τις περισσότερες αιτήσεις άδειας.

6. Καταγγέλθηκαν οι ανεξιχνίαστοι θάνατοι κρατουμένων – ήδη τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί 3 θάνατοι κρατουμένων - ενώ το υπουργείο δεν φαίνεται να έχει επιληφθεί.

7. Ζητήθηκε ίση μεταχείριση όλων των κρατουμένων, η μετατροπή τμήματος της γυναικείας φυλακής Θήβας σε αγροτική, η επανεκκίνηση και στελέχωση των δομών απεξάρτησης, η προστασία όσων βρίσκονται στο στόχαστρο όπως οι τρανς κρατούμενες, η ουσιαστική μέριμνα για τους πιο ευάλωτους. Ζητήθηκε επίσης, εν έτει 2016, ζεστό νερό και θέρμανση για όλες τις φυλακές. Ζητήθηκε χαρτί υγείας,  είδη υγιεινής για όλους και τηλεκάρτες για τους άπορους κρατούμενους. Εντέλει η Πρωτοβουλία διεκδίκησε να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια των κρατουμένων, των οποίων η ποινή προβλέπει αυστηρά και μόνο στέρηση της ελευθερίας τους και κανενός άλλου ανθρώπινου δικαιώματος, κάτι που δεν παύει να διεκδικεί χρόνια τώρα…

Βέβαια αρκετά από τα θέματα ήταν λίγο -πολύ γνωστά στον υπουργό και τον ειδικό γραμματέα, καθώς πολλά είναι και τα πρόστιμα που επανειλημμένα καλούμαστε οι πολίτες αυτής της χώρας να πληρώσουμε για την απάνθρωπη μεταχείριση των έγκλειστων συνανθρώπων μας, ενώ καταπέλτης υπήρξε και η πρόσφατη έκθεση της CPT. Πολλά ωστόσο δεν φάνηκε να έχουν τύχει ως τώρα της απαραίτητης προσοχής  και επ’ αυτών  είναι που αναμένεται έγκαιρη ανταπόκριση.

Συνολικά το υπουργείο αντιμετώπισε με γενικολογίες τα περισσότερα προβλήματα, ενώ δεσμεύτηκε για την επίλυση κάποιων εξ αυτών τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο. Η Πρωτοβουλία θα επανέλθει…

Στόχος της πρόσφατης αυτής συνάντησης δεν ήταν μόνο η διαμαρτυρία και η επανάληψη των δίκαιων αιτημάτων εκείνων που παραμένουν χωρίς φωνή, αλλά η απαίτηση για άμεσες λύσεις στα χρόνια και νέα προβλήματα και η ταχεία κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των γνωστών τοις πάσι φαινομένων διαφθοράς που έχουν φτάσει να συνιστούν τη ραχοκοκαλιά του σωφρονιστικού συστήματος και που ακόμη και σήμερα καθιστούν αδύνατη, για παράδειγμα, ακόμη και την ψηφισμένη εδώ και χρόνια υπαγωγή του Θεραπευτηρίου και του Ψυχιατρείου του Κορυδαλλού στο ΕΣΥ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

                                   www.tokeli.gr



 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)