to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:53 | 02.12.2020

πηγή: efsyn.gr

Πολιτισμός

Στο μικροσκόπιο της UNESCO η μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί

Η UNESCO, φορέας πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, επιθυμεί να επανεξετάσει τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία τόσο στην εμβληματική Αγία Σοφία, όσο και στη Χώρα της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά


Συγκεκριμένα, ο Χιλιανός Ερνέστο Οτόνε (βοηθός γενικός διευθυντής πολιτισμού της UNESCO) ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει στον Αλγερινό αρχαιολόγο Μουνίρ Μπουχενάκη (και επίτιμο ειδικό σύμβουλο της UNESCO) να επιθεωρήσει τις αλλαγές στα δύο ιστορικά μνημεία.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle σήμερα, ο Οτόνε ανησυχεί για τις πληροφορίες ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει προβεί σε αλλαγές που αφορούν τα χριστιανικά στοιχεία στα δύο μνημεία. Επίσης, ο αξιωματούχος της UNESCO προβληματίζεται για τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού στις αρχές Νοεμβρίου, πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός φέρεται να «υιοθετεί τις τουρκικές απόψεις σχετικά με την αλλαγή χρήσης των δύο μουσείων» και πως «δεν ενοχλείται» από το γεγονός ότι η Αγία Σοφία έγινε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου, το τουρκικό συμβούλιο κράτους ακύρωσε ένα διάταγμα του 1934 που είχε παραχωρήσει στην Αγία Σοφία το καθεστώς του μουσείου. Αργότερα την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε απόφαση με την οποία κήρυξε την Αγία Σοφία ανοιχτή για μουσουλμανική λατρεία, προκαλώντας αντιδράσεις στον χριστιανικό κόσμο. Τη λύπη της για την απόφαση αυτή εξέφρασε και η UNESCO.

Ένα μήνα μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία, ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί και την ιστορική εκκλησία της Χώρας, ένα από τα πιο διάσημα βυζαντινά κτίρια της Κωνσταντινούπολης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)