to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:01 | 17.10.2017

Οικονομία

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ φορολογικά στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Ελλάδα από άλλες χώρες

«Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατ. Παπανάτσιου


Στο μικροσκόπιο Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκονται στοιχεία που έχουν φτάσει την Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία, όπως αποκάλυψε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αφορούν χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016.

«Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι και η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει αποστείλει τα αντίστοιχα στοιχεία στις αντισυμβαλλόμενες χώρες. Η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα διαβιβαστούν στην Ελλάδα και τα στοιχεία για τις πολυεθνικές στη βάση αντίστοιχων συμφωνιών, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στη διάθεση της και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Η υφυπουργός Οικονομικών είχε προσέλθει στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του σχεδίου νόμου με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεννόησης και η Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA), καθώς και της Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών και διατάξεις εφαρμογής.

«Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι αποφασιστικής σημασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και κρίσιμο στοιχείο αυτής της συνεργασίας είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, και αυτό ακριβώς διασφαλίζουμε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο», είπε η κ. Παπανάτσιου και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι της αυτόματης ανταλλαγής και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες που θα αποκτήσει ώστε να εντοπίσει φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν αλλά και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, στις περιπτώσεις που απαιτείται από τη νομοθεσία.

«Ήδη έχουν έρθει στην Ελλάδα τα στοιχεία για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016 με βάση τις δύο συμφωνίες με την ΕΕ και με τον ΟΟΣΑ. Βρίσκονται στη διάθεση της ΑΑΔΕ και τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες. Βεβαίως έχουμε δώσει και εμείς, από την πλευρά μας, τα αντίστοιχα στοιχεία στις συμβαλλόμενες χώρες. Τα στοιχεία για τις πολυεθνικές, με βάση τις αντίστοιχες συμφωνίες με την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, θα έρθουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 και τα στοιχεία του νομοσχεδίου που συζητάμε θα έρθουν από τις ΗΠΑ μέχρι τέλος του 2017», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα και ως προς την κύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου συμπίπτει με την επίσκεψη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερινακό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και «αποτελεί ένα ακόμα κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας μας».

«Η επίσκεψη είναι υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν αυτόν τον κομβικό ρόλο της χώρας μας», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει το πλαίσιο ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς «στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να διαχειρίζονται επενδύσεις μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός της χώρας φορολογικής κατοικίας τους, συχνά όμως γίνεται κατάχρηση στο δικαίωμα αυτό από τους φορολογούμενους οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να κρύψουν εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί».

«Ελπίζουν ότι τα ποσά αυτά θα μείνουν έξω από τα ραντάρ των φορολογικών αρχών. Στο παρελθόν τέτοιες πρακτικές ενθαρρύνθηκαν από τις αρχές ορισμένων χωρών που ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν το ενεργητικό και τη δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους, ενός κλάδου δυναμικού που πρόσφερε υψηλές αποδόσεις και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αλλά αυτή η πρακτική λειτουργούσε σε βάρος της φορολογικής βάσης των χωρών προέλευσης των κεφαλαίων αυτών», παρατήρησε η κ. Παπανάτσιου και υπογράμμισε ότι πλέον η παγκόσμια κρίση χρέους δεν αφήνει περιθώρια και οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν καταλάβει ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Πλέον δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή. Αυτό αποδεικνύεται από το εκτενές πλέγμα συμφωνιών για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών που έχουν ήδη συναφθεί. Το πλέγμα αυτό θα ενισχύεται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Από τη ΝΔ, ο Θεόδωρος Φορτσάκης μολονότι δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει στην κύρωση της συμφωνίας, παρατήρησε ότι θα έπρεπε να έχουμε φροντίσει να είναι λιγότερο ετεροβαρής ο χαρακτήρας της και έτσι η Ελλάδα να μπορέσει να επωφεληθεί εξίσου. Ο βουλευτής επισήμανε, για παράδειγμα, ότι ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να διαβιβάζει τα υπόλοιπα των λογαριασμών που διατηρούν οι πολίτες των ΗΠΑ εδώ, δεν ισχύει και το αντίστροφο, κάτι που παραβιάζει την αρχή της αμοιβαιότητας.

Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, αλλά αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των συμφωνιών.

Στο κλίμα αυτό επανέφερε το αίτημα του να ενημερωθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα αποτελέσματα όλων αυτών των συμφωνιών που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή. Αίτημα που δεν βρήκε αντίθετη την υφυπουργό Οικονομικών, ενώ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με την Αρχή και αναζητείται η ημέρα που θα γίνει η ενημέρωση.

Κατά της κύρωσης δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη συμφωνία διότι το ελληνικό κράτος έχει στην ουσία απαλλάξει τους εφοπλιστές από τη φορολογία. «Είναι σκάνδαλο οι εφοπλιστές να πληρώνουν λιγότερα από όσα πληρώνουν οι ναυτεργάτες», σχολίασε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Υπέρ τάχθηκε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, λέγοντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Ο Σπύρος Δανέλλης είπε "ναι", σημειώνοντας ότι για το Ποτάμι συνιστά προτεραιότητα και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας.

Υπέρ του σχεδίου νόμου δήλωσε ο Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)