to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 19.07.2012

left.gr

Πολιτική

Στο μικροσκόπιο οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων

Πιστή στο δόγμα του “μικρού και ευέλικτου σχήματος”, η κυβέρνηση τοποθέτησε μόλις 49 Γενικούς Γραμματείς στα Υπουργεία. Ο κατάλογος με τα ονόματα είναι αποτέλεσμα πολύωρων διαβουλεύσεων που είχαν στενοί συνεργάτες των τριών ηγετών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς επιχειρήθηκε να υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση και σε αυτά τα πόστα.




Αναλογική είναι η εκπροσώπηση των τριών κομμάτων στην επιλογή των Γενικών Γραμματέων, μόνο, που προκύπτει εσωτερικό ζήτημα στη Ν.Δ καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων έρχονται κατευθείαν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Τα πρόσωπα, που αναλαμβάνουν τις Γενικές Γραμματείες είναι σε πολλές περιπτώσεις άγνωστα στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα γνωστά όμως στα κομματικά επιτελεία. Πολλά από αυτά προσελκύουν το ενδιαφέρον και για τα επαγγελματικά τους βιογραφικά σε συνάρτηση με τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών επέστρεψε ο καθηγητής Γ. Μέργος, γνωστός και για τη συμμετοχή του στην υπόθεση της δημοσιονομικής απογραφής και των στατιστικών στοιχείων, καθώς την ίδια θέση κατείχε επί κυβερνήσεως Ν.Δ. όταν υπουργός ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης.

Στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης, που προϊσταται ο κ. “λιγότερο κράτος” Κωστής Χατζηδάκης τοποθετήθηκαν δέκα πρόσωπα. Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Σερ. Τσόκας που διετέλεσε επί πεντέμισι χρόνια, την περίοδο κυβερνήσεων Καραμανλή, περιφερειάρχης Κρήτης, ενώ διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το γραφείο του τέως Πρωθυπουργού. Γενικός Γραμματέας Μεταφορών αναλαμβάνει ο Νίκ. Σταθόπουλος που έχει διατελέσει Πρόεδρος στο ΤΡΑΜ, αλλά κυρίως από το 2004 και για σειρά ετών ήταν αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής ανάπτυξης για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τις πρώην σοβιετικές χώρες του Δημόσιου Φορέα Συγκοινωνιών του Παρισιού - RATP DEVELOPMENT. Και εδώ φυσικά είναι το παράδοξο, καθώς ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε δημόσιο φορέα θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΣΕ, καθώς και τις παραχωρήσεις σε ιδιώτες αεροδρομίων και αυτοκινητόδρομων.

Τη θέση του στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων διατηρεί ο Πέτρος Σελέκος, που έχει τοποθετηθεί από τον Ιούλιο του 2011. Ο κ. Σελέκος είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Αντικείμενό του είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, που οι επενδύσεις σε αυτές θα έχουν ως κίνητρα τη δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων, τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.

Ο έλεγχος της γ.γ. δημοσίων επενδύσεων (ΕΣΠΑ) ανατέθηκε στον Γ. Γιαννούση, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ επί υπουργίας και πάλι του Κ. Χατζηδάκη, όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Ο κ. Γιαννούσης από το 1984 διετέλεσε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, αρμόδιος επί σειρά ετών για τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Έργων αναλαμβάνει ο πολιτευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη Στράτος Σιμόπουλος, που είναι και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας.


Τη γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέλαβε ο πρώην γεν. διευθυντής της Ν.Δ. Μεν. Δασκαλάκης.

Επίσης, γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο καθηγητής ΕΜΠ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών - Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής) Β. Μάγκλαρης, ο οποίος πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο των ΑΕΙ με την παράταξη της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡΜΕ).

Στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου υπουργός είναι ο Ευρ. Στυλιανίδης, τη γενική γραμματεία πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής ανέλαβε ο Αγγ. Συρίγος.
Αντικείμενο του κ. Συρίγου θα είναι κυρίως το μεταναστευτικό, καθώς η ιδιότητα του δεν εξαντλείται μόνο στην αντιπροεδρία του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης, αλλά ανήκει στη “Σαμαροφουρά” από την περίοδο των “μακεδονικών συλλαλητηρίων” και είναι από τα στελέχη του “Δικτύου 21”. Μάλιστα για λογαριασμό του είχε αναλάβει και την αρθρογραφία εναντίον της σειράς ντοκιματέρ “1821” βάλοντας κατά Θάνου Βερεμή και Πέτρου Τατσόπουλου. 

Γενική Γραμματέας ισότητας των φύλων ανέλαβε η πρώην βουλευτής Μαγνησίας Ζέτα Μακρή, γνωστή φυσικά και ως “κόκκινη Ζέτα” από την περίοδο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων και τις πάμπολλες φωτογραφίσεις της στα τρακτέρ.

Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Τουρισμού ορίστηκε ο Αν. Λιάσκος που διετέλεσε και υφυπουργός Τουρισμού επί υπουργίας του Δ. Αβραμόπουλου στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή. Λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Ν.Δ. η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 επλήγη από το “ροζ σκάναλο” συνεργάτη του κ. Λιάσκου, ενώ ο νέος γ.γ. είχε φλερτάρει πολιτικά με το ΛΑΟΣ, όλοι θυμούνται τις ανακοινώσεις προσχώρησης και τις διαψεύσεις το Μάρτιο του 2011.


Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίστηκε γ.γ. δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο κ. Δ. Στεφάνου, που διετέλεσε γ.γ. επί υπουργίας Ραγκούση, ενώ ήταν και γ.γ. Τύπου όταν υπουργός ήταν ο Ηλ. Μόσιαλος. Η Άννα Αναγνωστοπούλου, μέλος της ΔΗΜΑΡ, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Στη θέση του παρέμεινε ο γ.γ. Θρησκευμάτων, πρώην διευθυντής του γραφείου του Θ. Πάγκαλου, ενώ τώρα είναι στέλεχος των Νέων Μεταρρυθμιστών, εκσυγχρονιστικού ρεύματος του ΠΑΣΟΚ.

Ως γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, επελέγη η Ελένη Καραντζόλα, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ παρέμεινε γ.γ. Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, που διατηρεί στενή σχέση με τον κ. Βενιζέλο, η οποία όμως έδειχνε αδυναμία στους "πράσινους" δήμαρχους κάνοντάς τους τα χατίρια ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αποχαρακτηρισμών.


Η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε και την γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την πολεοδόμο - χωροτάκτη Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία είναι μέλος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας του κόμματος.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Μόσχος Κορασίδης, στον οποίο ανατέθηκε η γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού έχει διατελέσει διευθυντής στο γραφείο του γνωστού στελέχους του ΠαΣοΚ και πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αργύρη και υπήρξε για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (φορέας πιστοποίησης των αγροτικών επιδοτήσεων).

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπου υπουργός είναι ο Ν. Δένδιας, επελέγησαν πρόσωπα από την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου τοποθετήθηκε ο Αθ. Ανδρεουλάκος (διετέλεσε και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Καραμανλή), παλαιός δικαστικός και αδελφός του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Εσωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, του Απ. Ανδρεουλάκου.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας γενικός γραμματέας νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου αναλαμβάνει ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος είναι μέλος της ΔΗΜΑΡ και στις εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής Λέσβου. Επίσης, γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής ορίστηκε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης που ήταν επίσης υποψήφιος βουλευτής Λέσβου στις εκλογές με τη Ν.Δ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)