to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 16.04.2015

Πολιτική

Στο Μαουτχάουζεν στις 10 Μαΐου η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Όπως ανακοίνωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατά την εκεί παρουσία της «θα υπογραμμίσει το έργο και την ενεργοποίηση της Επιτροπής της Βουλής»


Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στην Αυστρία θα μεταβεί στις 10 Μαΐου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ετήσια εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του ναζισμού. Όπως ανακοίνωσε η κ. Κωνσταντοπούλου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατά την εκεί παρουσία της «θα υπογραμμίσει το έργο και την ενεργοποίηση της Επιτροπής της Βουλής».

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων «αποτελεί ένα από τα πρώτα σε ιεράρχηση ζητήματα κοινοβουλευτικής διπλωματίας» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι κατά τις συναντήσεις που είχε με τους πρέσβεις του Ισραήλ, της Κίνας και της Αρμενίας, καθώς και με τον Επιτετραμμένο της Αυστρίας, συνάντησε για το θέμα αυτό «ένθερμη συμπαράσταση». Την ερχόμενη, δε, εβδομάδα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του αρμενικού Κοινοβουλίου κατά των γενοκτονιών, «θα είναι μια καλή ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε πως η μάχη ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση διεκδικήσεων, όπως αυτές των γερμανικών οφειλών» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης διαβεβαίωσε πως το συνέδριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις που είχε δρομολογηθεί πριν τις εκλογές, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

«Μέσα σε ένα μήνα είχαμε 15 θετικές απαντήσεις από επιστήμονες του αυτού αντικειμένου. Τώρα που έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου, είμαι απολύτως βέβαιος πως πολύ μεγαλύτερος αριθμός θα έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας» διαβεβαίωσε την Επιτροπή ο κ. Φλογαΐτης.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, Σαράντος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έθεσε στη διάθεση του Σώματος το αρχειακό υλικό χιλιάδων αγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που έχουν κατατεθεί, εκδόσεις του 1946 από τα υπουργεία Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανοικοδομήσεων που τεκμηριώνουν τις καταστροφές από τη γερμανική Κατοχή, καθώς και έναν χάρτη με 1.170 χωριά και πόλεις της Ελλάδας, που γνώρισαν την εκδικητική μανία των κατακτητών.

Σημειώνεται πως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Μαυραγάνης αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ύψος των συσσωρευμένων γερμανικών οφειλών από το κατοχικό δάνειο (11 δισ. ευρώ κατά το ΓΛΚ), υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά χαμηλό και ζητώντας επανεξέτασή του με τη βοήθεια της Τραπέζης της Ελλάδος. «Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε τους υπολογισμούς του ΓΛΚ και ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

Ένσταση Κυριαζίδη

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ασχολήθηκε και με την γραπτή ένσταση που κατέθεσε ο αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, καταγγέλλοντας την «αυτοανακήρυξη» της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε πρόεδρο της Επιτροπής, «χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποφασιστεί από την Ολομέλεια», όπως υποστήριξε. 

Στην ένστασή του ο κ. Κυριαζίδης ανέφερε πως η Επιτροπή, «μη έχοντας εκλέξει προεδρείο προσηκόντως κατά τον Κανονισμό, δεν συνέρχεται ούτε πραγματοποιεί τις εργασίες της νομίμως, αφού παραβιάζει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα».

Διαφορετική υπήρξε η εκτίμηση του Κώστα Τζαβάρα (ΝΔ), ο οποίος επισήμανε πως «από τη στιγμή που η Ολομέλεια υπερψήφισε ομόφωνα τη σύσταση της Επιτροπής, παρά την κάποια αντικανονικότητα που κι εγώ είχα επισημάνει τότε, κανείς δεν δικαιούται να προβάλλει την παραμικρή ένσταση. Είναι τιμή για την Επιτροπή και ανοίγει μεγάλες δυνατότητες ως προς την ευόδωση του σκοπού της να προεδρεύει σ' αυτήν η πρόεδρος της Βουλής» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η πρόεδρος της Βουλής έθεσε σε ψηφοφορία την ένσταση του αναπληρωτή γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, όπου ο Δ. Κυριαζίδης υπερψήφισε την ένστασή του, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές την καταψήφισαν -με εξαίρεση την εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, που δήλωσε πως απέχει.

Ο κ. Κυριαζίδης ζήτησε επίσης «να κληθεί ο υπουργός Οικονομίας, προκειμένου να έχουμε τη θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του με την κ. Μέρκελ, πως το ζήτημα 'δεν αφορά υλική αποζημίωση, αλλά είναι ηθικό'. «Να γνωρίζουμε αν αυτό είναι η θέση της κυβέρνησης για να το ξέρει η Επιτροπή» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ. «Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ).

«Όλοι γνωρίζουμε πως ο πρωθυπουργός έθεσε την ηθική διάσταση του ζητήματος, όχι σε αντιδιαστολή με την υλική διάσταση» απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Άλλωστε σας γνωρίζω πως και η Επιτροπή αυτή συνεστήθη κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με επιστολή του κ. Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλό είναι να μην αυτοϋποβαθμιζόμαστε και αυτοϋπονομευόμαστε» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)