to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 10.07.2018

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων γιατί επέμεινε ότι η λύση δεν είναι ο εθνικισμός και η αδράνεια

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην 5η Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εγκαινίασε το 2004 η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Στη Σύνοδο, που πργματοποιήθηκε στο Lancaster House του Λονδίνου, συμμετείχαν η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι ηγέτες όλων των βαλκανικών κρατών.


«Η Ελλάδα εξήλθε των κρίσεων ακριβώς επειδή επέμεινε ότι η λύση για την οικονομία, το προσφυγικό και την περιφερειακή σταθερότητα δεν είναι ο εθνικισμός, ούτε η αδράνεια και η μετάθεση της λύσης στο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.

«Η περίοδος που περάσαμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τα Βαλκάνια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανακοίνωσε το πάγωμα της διεύρυνσης. «Η Ευρώπη βίωσε, πέραν της οικονομικής κρίσης, τη χειρότερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, η οποία εστιάστηκε στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκαν δυνάμεις που ζητούσαν το Grexit, που ζητούσαν τη σμίκρυνση ή τη διάλυση του Σένγκεν, που ζητούσαν την ακύρωση της διεύρυνσης αλλά και της εμβάθυνσης, καθώς και το μονομερές κλείσιμο των συνόρων στη Βαλκανική οδό. Βιώσαμε μια αποτρόπαια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς και κρίσεις στην Αλβανία και στην πΓΔΜ». 

Όπως είπε ο Αλέξης Τσιπρας, «πλέον τα πράγματα αλλάζουν. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, με την προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων Ελλάδας-Αλβανίας, με την επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ και την αναβίωση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για διεύρυνση της ΕΕ».

Απευθυνόμενος στους ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι «η προάσπιση της αξιοπρέπειας των λαών μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα εργαλεία του διαλόγου, της σκληρής διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, όχι με τον απομονωτισμό και τη μισαλλοδοξία. Η ιστορία μας, πρέπει να αποτελεί βάση για πρόοδο και συνανάπτυξη, όχι να μας παγιδεύει σε αδιέξοδα».

 

Οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυνάμεις που είχαν τη γραμμή του εθνικισμού το 2014, την έχουν και σήμερα. Αλλά σήμερα ανοίγει μια άλλη προοπτική για την περιοχή μας που πρέπει να εμπνεύσει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα προτάσσει τέσσερις θεματικές που είναι στρατηγικής σημασίας.

- Μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ευρώπη στο προσφυγικό, που να περιλαμβάνει και τις τρεις διαστάσεις του με ισορροπία (την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη συνεργασία με τρίτα κράτη, και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών).

- Την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών μεταφορών και logistics (όπως η δημιουργία ταχέων σιδηροδρομικών συνδέσεων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα Βαλκάνια ή την ανάπτυξη των λιμανιών Θράκης και Μακεδονίας)

- Τη ενίσχυση της ενεργειακής διασύνδεσης (TAP, IGB, Vertical Corridor και τη μονάδα LNG της Αλεξανδρούπολης)

- Την προώθηση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την απόφαση της EBRD να χρηματοδοτηθούν έργα διασυνοριακών υποδομών και διασυνδεσιμότητας προκειμένου να στηριχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια

«Σήμερα η Ελλάδα επιστρέφει. Σήμερα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και ανακτά τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που έγινε στο Λονδίνο. Και όλα αυτά, όπως αρχικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα (από την έναρξη της κρίσης το 2010), όπου «η χώρα δυστυχώς απώλεσε ένα σημαντικό μέρος και της γεωπολιτικής της δυναμικής και του ρόλου της στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αν και η Ελλάδα δεν συμμετείχε ως τώρα στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου, μιας πρωτοβουλίας που πάρθηκε το 2014 από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την Αυστρία με τη συμμετοχή των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, φέτος όχι μόνο εκλήθει να παραστεί, «αλλά εκλήθει ως μόνιμο πλέον μέλος σε αυτή τη διαδικασία που αφορά την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «η Ελλάδα πλέον είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, την ασφάλεια, την ειρήνη, την σταθερότητα και την αναπτυξιακή τους δυναμική».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός είπε ότι «πέραν του γεγονότος ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν αυτόν τον ηγετικό ρόλο που ανακτά η Ελλάδα στην περιοχή, συζητήσαμε και προτάθηκαν και πολύ σημαντικά έργα, που αφορούν μια συνδεσιμότητα, μεταφορική, ενεργειακή, ψηφιακή της Βορείου Ελλάδας με τα Βαλκάνια. Τα έργα τα οποία έχουν ήδη προχωρήσει κατά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τη διασύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος με αυτά της Μαύρης Θάλασσας και τον Δούναβη, τα ενεργειακά έργα, τον κάθετο άξονα IGB, τον TAP αλλά και έργα μεγάλων σιδηροδρομικών και οδικών διασυνδέσεων ανάμεσα στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν και προτάθηκαν ιδέες που αφορούν την οικονομική ενίσχυση για τα έργα αυτά, «καθώς και την οικονομική ενίσχυση για έργα που αφορούν τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προκειμένου να ενισχυθούν διασυνοριακές υποδομές αλλά και η επιχειρηματικότητα στις δυο πλευρές».

«Θέλω με δυο λόγια να πω ότι από αυτή τη Σύνοδο αναδεικνύεται η δυνατότητα και η προοπτική που μπορεί να έχει η χώρα ως ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «κυρίως όμως αναδεικνύεται η προοπτική που μπορεί να έχει η Βόρεια Ελλάδα, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη, ως επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης στην περιοχή εκείνη που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη την βαλκανική».

Προσερχόμενη στο Lancaster House, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε δηλώσεις της ανέφερε πως σήμερα «τιμούμε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων», «μια ιστορική συμφωνία», «ένα ιστορικό βήμα», όπως είπε, το οποίο αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη.

Σύνοδος Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων (Berlin Process)

Το 2014 η Υπουργική Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων δυστυχώς δεν κατάφερε να επανεκκινήσει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Τότε, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου», προκειμένου να κρατά ζωντανή την προοπτική της σχέσης, της σύνδεσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων.

Η Διαδικασία του Βερολίνου έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, να συμβάλει στην επίλυση διμερών διαφορών εντός των Βαλκανίων και να προωθήσει τη διασυνδεσιμότητα των κρατών της περιοχής. Η Ελλάδα δεν είχε κληθεί ποτέ να συμμετάσχει στη Διαδικασία του Βερολίνου.

Η Διαδικασία του Βερολίνου αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ όπου συζητούνται έργα διασυνδεσιμότητας, υποδομών σε ενεργειακό τομέα και τομέα μεταφορών και συνεργασιών των νεολαιών.  Οι συζητήσεις αυτές, στις οποίες συμμετέχουν και επικεφαλής διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD ΚΛΠ) αντανακλώνται συχνά και τις προτεραιότητες της Ευρ. Επιτροπής για τα Δυτ. Βαλκάνια. Τα μέλη της διαδικασίας του Βερολίνου περιλαμβάνουν τα Δυτ. Βαλκάνια (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο) και ορισμένα κ-μ της ΕΕ με σημαντική επιρροή στην περιοχή (Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία).

Η Ελλάδα προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Σύνοδο χωρών-μελών της πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο και στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλήρες μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον μέρος της λύσης στα Δυτικών Βαλκάνια και αναδεικνύει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Σε συνέχεια της συμμετοχής του πρωθυπουργού στην τετραμερή Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης (στις 4/7), η συμμετοχή της χώρας στη Διάσκεψη του Λονδίνου αναδεικνύει την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα για τον σχεδιασμό των υποδομών και των διασυνδέσεων στην περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Δημιουργούνται δηλαδή όλες οι δυνατότητες η χώρα μας να εκμεταλλευτεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προωθήσει το όραμά της για τη βαλκανική συνανάπτυξη.

Στη Σύνοδο του Λονδίνουσυμμετείχαν οι Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, καθώς και οι Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Βουλγαρία και Πολωνία.

Οικονομία, πολιτική, και ασφάλεια

Η Σύνοδος του Λονδίνου είχε τρεις ενότητες: οικονομία, πολιτική, και ασφάλεια.

  • Η οικονομική θεματική επικεντρώθηκε στη σταθερότητα, στη δημιουργία ασφαλούς επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων και την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.
  • Η θεματική της ασφάλειας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές απειλές όπως η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία.
  • Το πολιτικό σκέλος της Συνόδου περιελάμβανε τη συζήτηση για την επίλυση διμερών διαφορών στα Δυτ. Βαλκάνια, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Από το Λονδίνο , ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)