to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Υπογράφεις ή η συνεργασία μας δεν είναι εξασφαλισμένη» - Νέα απεργιακή κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο νέο οργανόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα θα προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στις 7:00 π.μ. σήμερα Δευτέρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προαναγγείλει ενάντια στον εμπαιγμό και κατάφωρη αδικία σε βάρος των εργαζομένων από τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας - Το ρεπορτάζ του Left.gr


(φωτογραφία από την απεργιακή περιφρούρηση της 9ης Ιουνίου 2017, στην οποία καταγράφηκε μαζική συμμετοχή καθώς ενώ συμμετείχαν, σε ένδειξη συμπαράστασης και οι Reworkers)

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε το νέο οργανόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας με αλλαγές οι οποίες, όπως τονίζει στο Left.gr η Βασιλική Χριστοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), επηρεάζουν άμεσα και δραματικά τον εργασιακό βίο των εργαζόμενων και δεν δικαιολογούνται ούτε με επιχειρηματικά κριτήρια. 

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως μας λέει η Β. Χριστοπούλου (και όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ) «αποφάσισε δυστυχώς να απαξιώσει τις ικανότητες και την πολύχρονη εμπειρία των στελεχών της Τράπεζας και να τοποθετήσει σε οργανικές θέσεις στην ιεραρχία ειδικούς συνεργάτες (λέγε με «golden boy»). Οι αναδιατάξεις που ανακοινώθηκαν, όπως προσθέτει, δεν γίνονται βάσει των πραγματικών αναγκών της Τράπεζας αλλά για να στηριχθούν, όπως όλα δείχνουν, συγκεκριμένες επιλογές προσώπων. 

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Διαχείρισης Εξουσιοδοτήσεων και Ελέγχου Συναλλαγών (Fraud) που λειτουργεί ενταγμένη στη δύναμη της Διεύθυνσης Καρτών και Καταναλωτικών Δανείων συγχωνεύεται με το τμήμα του ΑΤΜ Strategy. Η εταιρεία ICAP γνωστοποίησε τους εργαζόμενους που στελεχώνουν την Υπηρεσία αυτή «ότι έχουν την επιλογή είτε να υπογράψουν νέα σύμβαση με αλλαγή στο ωράριο σε κυλιόμενες βάρδιες σε 24ωρη βάση ή – όπως άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς – δεν είναι εξασφαλισμένη η συνέχεια της συνεργασίας τους με την εταιρεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα αυτό της Διεύθυνσης Καρτών και Καταναλωτικών Δανείων καταγράφει άριστες επιδόσεις (είναι στην 1η θέση σε σχέση με τα αντίστοιχα τμήματα ελληνικών τραπεζών και σε πολύ υψηλή θέση στη παγκόσμια κατάταξη) και έχει στηθεί  με δουλειά καταξιωμένων στελεχών της Τράπεζας και στελεχώνεται με εργαζόμενους (μέσω της ICAP) με πολυετή εμπειρία.

Το Σωματείο έχει ήδη ζητήσει την σύγκλιση τριμερούς σύσκεψης στο Υπουργείο Εργασίας με την ICAP και την Εθνική Τράπεζα ώστε να υπάρξει συζήτηση με όλα τα μέρη ενώπιον των παραγόντων του Υπουργείου για ένα θέμα που έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των εργαζομένων που υπηρετούν πιστά την εν λόγω Υπηρεσία εδώ και πολλά χρόνια.

Επίσης το Δ.Σ. του ΣΥΔΑΠΤΤ έχει προκηρύξει δύο 24ωρες απεργίες, η πρώτη την Παρασκευή 09/06 (κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Πειραιώς 74 στο Μοσχάτο) και η δεύτερη, σήμερα, Δευτέρα 12/06 για τους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών στην Εθνική Τράπεζα.

(βίντεο από την απεργιακή παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 9/6 έξω από το κτίριο της Εθνικής στο Μοσχάτο)

Οι εργαζόμενοι απαιτούν, μεταξύ άλλων την ένταξη στο κύριο προσωπικό της Τράπεζας όλων των εργαζομένων που εργάζονται μέσω τρίτων εταιρειών, την παραμονή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εξουσιοδοτήσεων και Ελέγχου Συναλλαγών (Fraud) στη Διεύθυνση Καρτών καθώς και διαβούλευση με το Σωματείο – και της Διοίκησης της Τράπεζας - για τις αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τον εργασιακό τους βίο.

Όπως τονίζει στο Left.gr η Γιώτα Λαζαροπούλου, και το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ – προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata αποφάσισε επίσης την προκήρυξη δύο στάσεων εργασίας από την αρχή της βάρδιας και για τρεις ώρες τις ίδιες ημέρες για τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας που εργάζονται στο κτίριο επί της οδού Πειραιώς 74, Μοσχάτο. 

«Η κινητοποίησή μας γίνεται όχι μόνο σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων αλλά γιατί οι αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Τράπεζα μας αφορούν όλους. Οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας με εκβιασμούς του τύπου: "ή υπογράφεις την αλλαγή ωραρίου", "νυχτερινές κυλιόμενες βάρδιες ή απολύεσαι", πρέπει να πάψουν να γίνονται αποδεκτές”, τονίζει εκ μέρους των  Εργαζομένων στην ΕΤΕ – προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata η Γ. Λαζαροπούλου. 

Τις κινητοποιήσεις στηρίζει επίσης και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΤΕ – πρώην προσωπικού Εθνοκάρτας προκηρύσσοντας δίωρες στάσης εργασίας τις δύο ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων του ΣΥΔΑΠΤΤ.

«Προειδοποιούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας να σταματήσει την πρακτική των τελευταίων ετών με την παράνομη τοποθέτηση ειδικών υνεργατών σε θέσεις ευθύνης, που παραβιάζουν κατάφορα τον κανονισμό εργασίας της Τράπεζας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ότι «η πρακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες που υπηρετούν τα μέλη του Συλλόγου με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί στο περιθώριο έμπειρα και ικανά στελέχη της Τράπεζας, τα οποία αναφέρονται σε προϊσταμένους ειδικούς συνεργάτες στους οποίους ουσιαστικά "έμαθαν τη δουλειά"».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)