to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Left.gr: Στον αέρα οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης» - Η σημερινή απεργία, η παρέμβαση του ΣΕΠΕ και το μονοπώλιο στον κλάδο

Οι εργαζόμενοι των πρακτορείων διανομής Τύπου «Άργος» και «Ευρώπη» πραγματοποιούν σήμερα νέα 24ωρη απεργία, καθώς το πρακτορείο «Ευρώπη» έχει καταρρεύσει, αφήνοντας 250 εργαζόμενους στον «αέρα», απλήρωτους επί δίμηνο και με αβέβαιο μέλλον - Εργολαβικές εταιρείες καιροφυλακτούν για τη «συμπλήρωση» των κενών στο «Άργος»


Οι εργαζόμενοι των πρακτορείων διανομής Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη» πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, νέα 24ωρη απεργία καθώς το πρακτορείο «Ευρώπη», συμφερόντων μέχρι πρότινος του ομίλου «Πήγασος» του Φώτη Μπόμπολα, έχει καταρρεύσει αφήνοντας 250 εργαζόμενους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο στον «αέρα», απλήρωτους επί δίμηνο και με αβέβαιο μέλλον.

Όπως αναφέρει στο Left.gr το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Τύπου, Γιάννης Καλαβάνος, στόχος είναι η καθολική συμμετοχή στην απεργία προκειμένου να μην κυκλοφορήσει κανένα έντυπο. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο διεκδικούν να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης», με τα δικαιώματα που έχουν, από την «Άργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. 

Αυτή τη στιγμή, το πρακτορείο «Άργος»,  στο οποίο βασικός μέτοχος είναι ο Β. Μαρινάκης, διακινεί το σύνολο του έντυπου Τύπου, αλλά επειδή το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, χρησιμοποιεί αρκετούς εργαζόμενους της «Ευρώπης». Μάλιστα, μετά από καταγγελία του Σωματείου, την περασμένη Παρασκευή 1/9, το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοστάσιο εκτυπώσεωντης Ίριδας, όπου συστεγάζονται τα δύο πρακτορεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εργαζόμενοι της «Ευρώπης», οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας, έκαναν διανομή για λογαριασμό του «Άργους».

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει ο κ. Καλαβάνος, οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης» ωθούνται από προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη και των δύο πρακτορείων να παραλάβουν την απόλυσή τους, να προσληφθούν από εργολάβο με μειωμένους μισθούς βέβαια και χωρίς καμία άλλη αναγνώριση προϋπηρεσίας κ.λπ. και να πιάσουν δουλειά (μέσω εργολάβου) στο «Άργος». Δεδομένης και της ρητά διατυπωμένης θέσης της διοίκησης του «Άργους», σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ότι δεν προτίθεται να προσλάβει τους εργαζόμενους της «Ευρώπης», καθίσταται σαφής ο κίνδυνος να καλύψει τις ανάγκες του με εργολαβικούς εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα. 

Πρακτορείο «Ευρώπη»

Κατά την πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο (τέλη Αυγούστου), η διοίκηση της «Ευρώπης» επανέλαβε ότι πρόθεση των εκδοτών είναι να καταθέσουν αίτηση για πτώχευση, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε και ο Ανδ. Νεφελούδης στους εργαζόμενους, πρόσφατα, οι δύο αρμόδιοι υπουργοί (Ν. Παππάς και Δ. Παπαδημητρίου) πραγματοποίησαν παρέμβαση ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να γνωμοδοτήσει κατά πόσο θα πληγεί ο «ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου» στην περίπτωση που απομείνει μόνο ένα πρακτορείο, εν προκειμένω το «Άργος». 

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους των πρακτορείων διανομής Τύπου, ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ και ΕΣΠΗΤ θα πραγματοποιήσουν επίσης απεργία από σήμερα, Πέμπτη, μέχρι και μεθαύριο στις 15.00, μόνο στα έντυπα. Η απεργία των δημοσιογράφων εστιάζεται μόνο στα έντυπα, κάτι που σημαίνει ότι κανάλια, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, ενώ αύριο Παρασκευή (8/9) δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.

Στην απεργιακή κινητοποίηση μετέχει και η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, τονίζοντας ότι η διακοπή της λειτουργίας σε «Ίριδα» και «Ευρώπη» θα σημάνει περαιτέρω εντατικοποίηση στα εργοστάσια που πήραν τις δουλειές. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)