to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 17.10.2017

Πολιτική

Στο Left.gr: Στην τελική ευθεία η προκήρυξη του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες

Το ΕΣΡ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της προκήρυξης για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών - Τα στάδια που ακολουθούν και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΝΔ


Με κάποιες ακόμα νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες αναμένεται να «περάσουν» από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να θωρακιστεί ο νόμος 4339/15 (νόμος «Παππά»), θα ολοκληρωθεί η διαδικασία διαμόρφωσης της προκήρυξης για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών. 

Όπως τονίζει στο Left.gr ο  επικεφαλής του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Χριστοφορίδης, οι νομοτεχνικές αυτές βελτιώσεις έχουν σχεδιαστεί σε άριστη συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του ΕΣΡ και το «πνεύμα» τους απηχεί την κοινή επιδίωξη του υπουργείου και της ανεξάρτητης αρχής να θωρακιστεί νομικά ο (κατά τη ΝΔ και τους καναλάρχες... αντισυνταγματικός) νόμος.

«Ήδη είχαμε άψογη συνεργασία με το ΕΣΡ και κάναμε αποδεκτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μας πρότεινε τον περασμένο Αύγουστο, βελτιώσεις οι οποίες, όπως και οι επικείμενες, είναι τεχνικού χαρακτήρα και επιβεβαιώνουν την ουσία του νόμου: ότι πρέπει το συντομότερο να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και να καταβληθεί τίμημα. Αυτό, άλλωστε, έστω και μεγάλη καθυστέρηση, δήλωσε πρόσφατα και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιποπλίτευσης, Κ. Κυρανάκης, ο οποίος αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και τον νέο διαγωνισμό για τις άδειες, είπε ότι "πρέπει να πληρώσουν ό,τι προβλέπεται από τον νόμο, όπως και όλοι οι πολίτες". Ελπίζουμε η ΝΔ, δια της κ. Σπυράκη, να επιβεβαιώσει την άποψη αυτή. Άλλωστε, όσο κι αν φωνάζει περί αντισυνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, έχει υπερψηφίσει την πλειονότητα των άρθρων του. Και εφόσον στηρίζει την αδειοδότηση από το ΕΣΡ, της θυμίζουμε ότι το τελευταίο έχει γνωμοδοτήσει τόσο για τη δημοπράτηση επτά τηλεοπτικών αδειών όσο και για το ύψος της τιμής εκκίνησης, η οποία ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ». 

Αν υπάρξουν περισσότεροι των 7 διεκδικητές, το τίμημα θα ανέβει καθώς θα ακολουθήσει δημοπράτηση των αδειών.

Θυμίζουμε ότι το γραφείο Τύπου της ΝΔ, το ίδιο απόγευμα που έγινε η δήλωση Κυρανάκη, επανήλθε λέγοντας ακριβώς τα αντίθετα: ότι ο νόμος 4339/15 είναι αντισυνταγματικός (παρότι η ίδια η ΝΔ έχει ψηφίσει 8 από τα 15 σχετικά άρθρα του) και πως οι ιδιοκτήτες των καναλιών δεν πρέπει να πληρώσουν τίμημα για την άδεια, αλλά απλώς ένα τέλος χρήσης, χωρίς καν να διενεργηθεί διαγωνισμός. «Προφανώς, μετά από ένα “διάλειμμα ολίγων λεπτών“, η ΝΔ επανέρχεται στο ρόλο της υπεράσπισης των συγκεκριμένων συμφερόντων», σχολίαζε τότε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Εντός του έτους η ολοκλήρωση της αδειοδότησης, σε αδιέξοδο η στρατηγική της ΝΔ

Πρόθεση και ελπίδα του υπουργείου είναι η αδειοδότηση να ολοκληρωθεί ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα μείνει ανοιχτή για 45 ημέρες και για όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσει η διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Ίσως χρειαστούν και 10 ημέρες ακόμη ώστε να εξεταστούν οι όποιες ενστάσεις υπάρξουν.

Ήδη, οι καναλάρχες προσέφυγαν κατά των αποφάσεων που καθορίζουν τον αριθμό των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και την τιμή εκκίνησης. «Το θέμα είναι τι κάνουν τα κόμματα. Πρέπει να τοποθετηθούν, εάν θέλουν να στηρίξουν το Σύνταγμα και τους νόμους» σημείωνε τότε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Αντίστοιχο ερώτημα απευθύνει εκ νέου στη ΝΔ ο Γ. Χριστοφορίδης: «Η αξιωματική αντιπολίτευση καλείται να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το (εύλογο) τίμημα και γενικότερα αν αποδέχεται τις επιταγές του Συντάγματος, τις αποφάσεις του ΣτΕ, την εφαρμογή του νόμου και των αποφάσεων του ΕΣΡ».

Η πρόσφατη δήλωση Κυρανάκη (η οποία αργότερα ανασκευάστηκε επί της ουσίας από το γραφείο Τύπου του κόμματος), η οποία αποτελεί μετατόπιση από τη θέση της ΝΔ ότι υπάρχει απεριόριστος αριθμός αδειών, ή ότι έχει καταβληθεί τίμημα από την Digea, φανερώνει και τη διχογνωμία εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησε η προσπάθεια να αποτελεί τη μόνιμη «ηχώ» των καναλαρχών. Η αναδίπλωση του Μοσχάτου θεωρείται, πλεόν, εξαιρετικά πιθανή, ειδικά από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση και για πρώτη φορά θα επιβληθεί η νομιμότητα στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο.

«Καλούμε τη ΝΔ να μην υποχωρήσει σε ενδεχόμενες πιέσεις, συμβάλλοντας, έτσι, εποικοδομητικά στον τερματισμό του πολυετούς καθεστώτος τηλεοπτικής ανομίας», ήταν, στο ίδιο μήκος κύματος, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ λίγη ώρα μετά την δήλωση Κυρανάκη

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)