to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Left.gr: Στην «πρέσα» οι εργαζόμενοι στην εκδοτική μονάδα της «Καθημερινής» - Βαριά καμπάνα από το Σ.ΕΠ.Ε.

Πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 170.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η «Καθημερινή», στο εκδοτήριο της οποίας έχει γίνει μόνιμο καθεστώς η ακραία εντατικοποίηση της εργασίας


Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία κομμάτων και ΜΜΕ να απαξίωσε τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις υπερωρίες, ωστόσο, όπου κι αν στρέψει κάποιος το βλέμμα του διαπιστώνει ότι η εργοδοτική πίεση για εντατικότερη εργασία και οι κίνδυνοι που αυτή εγκυμονεί για τη σωματική ακεραιότητα -ή και τη ζωή, όπως έδειξε το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα στο Λασίθι- των εργαζομένων αποτελεί καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους, ακόμα και (ή καλύτερα κυρίως) σε εταιρείες γνωστών εκπροσώπων της επιχειρηματικής και μιντιακής ελίτ. 

Ο πρόσφατος έλεγχος στην Καθημερινή: 11 εργαζόμενοι σε αδήλωτες υπερωρίες

Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, Ειδικοί Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επέβαλαν πρόστιμο ύψους 165.000 ευρώ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.», του ομίλου Αλαφούζου, για αδήλωτες υπερωρίες εργαζόμενων στο εκδοτήριο της «Καθημερινής» στο Κορωπί (όπου τυπώνονται η «Καθημερινή» και η «Καθημερινή της Κυριακής», τα έντυπα του ομίλου Μαρινάκη και μερικά ακόμα έντυπα). Είχε προηγηθεί, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, άλλος ένας έλεγχος που κατέληξε στην επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, ενώ ζητήθηκαν και έχουν κατατεθεί από την επιχείρηση έγγραφες εξηγήσεις για την παράβαση της αλλαγής ωραρίου εργασίας οι οποίες εξετάζονται από το Σ.ΕΠ.Ε.. 

«Οι εργαζόμενοι, όλοι με ατομικές συμβάσεις, έχουν καταγγείλει ότι δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα στο πιεστήριο με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου η πρόκληση κάποιου σοβαρού ατυχήματος», τονίζουν στο Left.gr εκπρόσωποι της Ένωσης Τεχνικών Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου Αθηνών (Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α.) η οποία έχει καταθέσει αίτημα για τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας (στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωπος της διοίκησης της εταιρείας, εκπρόσωπος της Ένωσης των εργαζόμενων και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ανδ. Νεφελούδης).

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3/11, είναι απαραίτητη, όπως αναφέρει το αίτημα της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., μετά την μη ανταπόκριση της εργοδοσίας στην προσπάθεια της Ένωσης να συζητηθούν τα ζητήματα της εργασιακής (αν)ασφάλειας στο πιεστήριο της Καθημερινής. 

Όπως σημειώνουν από την  Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., έχει αυξηθεί κατά πολύ ο όγκος της δουλειάς και οι υπερωρίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Να σημειωθεί ότι το 50% της «Ίριδας» έχει περιέλθει στον όμιλο Μαρινάκη μετά την εκποίηση του 59% του ΔΟΛ αλλά παρ' όλά αυτά τα έντυπα του ομίλου, μετά από συμφωνία με τον όμιλο Αλαφούζου, τυπώνονται στα εκδοτήρια της «Καθημερινής» την ώρα που το εκδοτήριο της «Ίριδας» συνεχίζει να λειτουργεί με απλήρωτους εργαζόμενους από το Πάσχα, ενώ μεγάλο μέρος των εργαζομένων έχει ήδη αποχωρήσει καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές ημερήσιες και καθημερινές εφημερίδες, πρώην πελάτες της «Ίριδας» να τυπώνονται στην «Καθημερινή».

«Αυτό που ζητάμε είναι να προσληφθούν κάποιοι πιεστές και βοηθοί πιεστών, από τους πολλούς που δυστυχώς βρίσκονται στην ανεργία, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, πριν γίνουμε μάρτυρες κάποιου ατυχήματος στα μηχανήματα της "Καθημερινής"», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. 

Σχετικά με τις πρακτικές Μαρινάκη διαβάστε επίσης:

Στον έλεγχο του ΣΕΠΕ, στις 6 Οκτωβρίου, βρέθηκαν να εργάζονται υπερωριακά έντεκα  εργάτες και εργάτριες των οποίων το δηλωθέν ωράριο ήταν από τις 07.00 μέχρι τις 15.30. Ο έλεγχος έγινε στις  17:15, όταν είχαν ήδη συμπληρώσει σχεδόν 2 ώρες υπερωριών! Η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων δεν είχε καταχωρηθεί πριν την πραγματοποίησή της στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών, όπως υποχρεωτικά όφειλε να πράξει η εταιρεία.

Η επιχείρηση κλήθηκε να προσκομίσει στην Υπηρεσία των Ειδικών Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με τις διαπιστώσεις του ελέγχου, αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα και αποδεικτικά πίστωσης καταθετικών τραπεζικών λογαριασμών δεδουλευμένων αποδοχών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2017.

Οι ισχυρισμοί της Καθημερινής για «απρόβλεπτους και έκτακτους λόγους», οι οποίοι υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να εργαστούν υπερωριακά, δεν κρίθηκαν επαρκείς και οι Ειδικοί Επιθεωρητές επέβαλαν, όπως προαναφέραμε, κυρώσεις συνολικού ύψους 165.000 ευρώ, ήτοι 15.000 ευρώ για κάθε έναν από τους έντεκα εργαζόμενους που βρέθηκαν υπερωριακά απασχολούμενοι. 

Οι παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας που είχαν εντοπιστεί τον Σεπτέμβρη

Όπως τόνισαν στο Left.gr οι εκπρόσωποι της Ε.Τ.Η.Π.ΤΑ., μόνο έκτακτες δεν είναι οι υπερωρίες. Σε προηγούμενο, άλλωστε, έλεγχο του Σ.ΕΠ.Ε. Παλλήνης, στις 22 Σεπτέμβρη, βρέθηκαν πάλι δύο εργαζόμενοι απασχολούμενοι σε υπερωριακή εργασία καθώς και εργαζόμενοι απασχολούμενοι σε διαφορετική ημέρα ή ώρα από τη δηλωθείσα στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Μετά από αυτόν τον πρώτο έλεγχο, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για την παράβαση της μη επίδειξης Ειδικού Βιβλίου Υπερωριών ενώ για την παράβαση της αλλαγής ωραρίου εργασίας ζητήθηκαν και κατατέθηκαν έγγραφες εξηγήσεις οι οποίες ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να εξεταστεί αν θα επιβληθεί πρόστιμο και σε τι ύψος, με αποτέλεσμα το συνολικό (για την ώρα) ύψος της «καμπάνας» από τους 2 ελέγχους του Σ.ΕΠ.Ε. στο πιεστήριο της Καθημερινής ανέρχεται σε 170.000 ευρώ. 

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η εντατικοποίηση στο συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι μόνιμη, πλέον, συνθήκη που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων οι οποίοι, μετά και τις παρεμβάσεις (και τα τσουχτερά πρόστιμα) του Σ.ΕΠ.Ε., αλλά και την τριμερή συνάντηση της Παρασκευής, ελπίζουν σε αλλαγή της στάσης της εργοδοσίας και εξανθρωπισμό των ωραρίων μέσω προσλήψεων επιπλέον προσωπικού. 

Αντί επιλόγου, θυμίζουμε ότι ο καθένας και η καθεμία που υφίσταται ή διαπιστώνει περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας μπορεί ανώνυμα να τα καταγγέλλει στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ώστε η Επιθεώρηση Εργασίας να προβαίνει στους απαραίτητους ελέγχους. Από μία τέτοια καταγγελία, άλλωστε, έγινε και ο πρώτος έλεγχος στο πιεστήριο της Καθημερινής που έριξε φως στα φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)