to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Left.gr - Μετά τις κινητοποιήσεις και την παρέμβαση του υπ. Εργασίας: Δεσμεύσεις της εργοδοσίας της «Γεωργίου Α.Ε.» για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας

Οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» στον Αυλώνα, με αφορμή την καταγγελία του απολυμένου Ασίφ Μαχμούντ ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον εργοδότη και τον γιο του, φαίνεται πώς φέρνουν αποτελέσματα


(φωτογραφία από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από την «Γεωργίου Α.Ε.» στον Αυλώνα)

Η εργοδοσία της επιχείρησης, μετά και τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αλλά και την τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε εγγράφως, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, ότι:

- δεν θα προχωρήσει σε καμία άλλη απόλυση παρά τις σχετικές απειλές και τα εξώδικα σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις,

- θα υπάρχει πρόβλεψη για γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας,

-θα βελτιωθούν οι συνθήκες στις τουαλέτες και θα είναι διαθέσιμο καθαρό, πόσιμο νερό στους εργαζόμενους,

- θα τηρείται η νομοθεσία για τα διαλείμματα και θα βελτιωθούν γενικότερα οι συνθήκες υγιεινής στο εργοστάσιο,

- θα παρέχονται κάθε μέρα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (γάντια, μάσκες, φόρμες κ.α.).

Οι δεσμεύσεις δόθηκαν από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της «Γεωργίου Α.Ε.» ο οποίος βρέθηκε, μαζί με τον γιο του και μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης, στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, εκπροσώπων της Πακιστανικής Κοινότητας, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας αλλά και του απολυμένου Πακιστανού εργάτη Ασίφ Μαχμούντ, η εργοδοσία της επιχείρησης, αφού δεσμεύτηκε για όσα αναφέραμε παραπάνω, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις καταγγελίες των εργαζόμενων ότι απασχολεί ανασφάλιστους στο εργοστάσιο, καταγγελίες για τις οποίες αναμένεται να επιληφθεί εκ νέου το ΣΕΠΕ. 

Ωστόσο, ο εργοδότης παραμένει ανένδοτος ως προς το ζήτημα της επαναπρόσληψης του Ασίφ Μαχμούντ τον οποίο κατηγορεί και ο ίδιος για ξυλοδαρμό. Θυμίζουμε ότι, όπως ανέφερε στο Left.gr ο δικηγόρος του απολυμένου εργάτη, η δίκη, που πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου αφού εργαζόμενος και εργοδότες αλληλομηνύθηκαν, αναβλήθηκε για τις 14 Οκτωβρίου μετά από αίτημα της υπεράσπισης του Α. Μαχμούντ, προκειμένου να γίνει η ειδική πραγματογνωμοσύνη που έχει ζητηθεί (εκτός δηλαδή από την ήδη πραγματοποιηθείσα ιατροδικαστική εξέταση) για το χτύπημα που προκάλεσε το σπάσιμο των δοντιών του Πακιστανού εργάτη (εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ του Left.gr για το περιστατικό και τις συνθήκες εργασίας). 

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, που ήταν παρών και στη συνάντηση στο υπουργείο το μεσημέρι της Πέμπτης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Left.gr, «πολύ καλό βήμα» την τριμερή συνάντηση ευχαριστώντας το υπουργείο Εργασίας που ασχολείται με το ζήτημα. Σημείωσε ότι είναι θετικές οι δεσμεύσεις του εργοδότη για σεβασμό και βελτίωση των συνθηκών και αρνητικό το γεγονός ότι αρνείται κατηγορηματικά να ξαναπροσλάβει τον Ασίφ Μαχμούντ. «Ο Ασίφ, από την πρώτη στιγμή παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος στο χρώμα στο μηχάνημα, ποτέ δεν το αρνήθηκε και γι' αυτό απολύθηκε αλλά η επίθεση που δέχτηκε ήταν απαράδεκτη. Σήμερα το απόγευμα (σ.σ.: Πέμπτη, 7 μ.μ.) η γενική συνέλευση των εργαζομένων θα αποφασίσει αν θα σταματήσει την απεργία ή όχι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις», τόνισε ο Τζ. Ασλάμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως καταγγελίες για τα προβλήματα στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. Τον περασμένο Δεκέμβρη η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής είχε κινητοποιηθεί ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου που βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας όταν διεκδίκησε τα ρεπό και την ασφάλισή του, καταγγέλλοντας την τακτική της εργοδοσίας να προχωρά συστηματικά σε απολύσεις.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας η οποία προηγήθηκε της τριμερούς, προέτρεψε τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας να καταγγέλλουν άμεσα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας όλα τα περιστατικά παραβιάσεων στους εργασιακούς χώρους, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας (διαβάστε αναλυτικά). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)