to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Left.gr: Μαζική η συμμετοχή στην απεργία των πρακτορείων Τύπου (φωτογραφίες)

Στις πύλες των εργοστασίων παρέμειναν μέχρι τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου, οι οποίοι περιφρούρησαν την απεργία τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά


(φωτογραφίες από την απεργιακή περιφρούρηση στις εγκαταστάσεις του «Άργους», στο Κορωπί: Left.gr)

Οι εργαζόμενοι των πρακτορείων διανομής Τύπου «Άργος» και «Ευρώπη» πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς το πρακτορείο «Ευρώπη» έχει καταρρεύσει, αφήνοντας 250 εργαζόμενους στον «αέρα», απλήρωτους επί δίμηνο και με αβέβαιο μέλλον.

Όπως ανέφερε στο Left.gr ο μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Τύπου, Γιάννης Καλαβάνος, ο οποίος βρίσκεται μαζί με πολλούς ακόμα εργαζόμενους στην απεργιακή περιφρούρηση στις εγκαταστάσεις του «Άργους» (συμφερόντων Μαρινάκη), στο Κορωπί, ο στόχος της μεγάλης συμμετοχής στην απεργία επετεύχθη και καμία εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

«Αυτήν την ώρα (σ.σ.: 9 το πρωί της Παρασκευής), εργαζόμενοι βρίσκονται και τις 2 εισόδους του «Άργους» περιφρουρώντας την απεργία και όλο το βράδυ είχαμε τη στήριξη και άλλων σωματείων και αλληλέγγυων, μεταξύ αυτών και μελών των Reworkers», σημειώνει ο Γ. Καλαβάνος.  «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο διεκδικούν να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι της "Ευρώπης", με τα δικαιώματα που έχουν, από την "Άργος" ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου», επαναλαμβάνει.

«Στείλαμε το μήνυμα στην εργοδοσία ότι το πρακτορείο "Ευρώπη" θα πρέπει να μείνει ανοιχτό και τα δεδουλευμένα δύο μηνών να καταληθούν», δηλώνει στο Left.gr ο Χρ. Γιαμπουράνης, από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που βρέθηκε το βράδυ στις πύλες του «Άργους» μαζί με εκατοντάδες ακόμα εργαζόμενους. Στην απεργιακή περιφρούρηση συμμετείχαν και μέλη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος και αρκετών ακόμα σωματείων. Μαζί με τους εργαζόμενους στα πρακτορεία απεργούν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων.

«Εκτός από τα ζητήματα της υπεράσπισης του δικαιώματος στη δουλειά, τίθεται και το μείζον θέμα του ανταγωνισμού στον χώρο της διανομής Τύπου», σημειώνει ο Χρ. Γιαμπουράνης, καθώς, αυτή τη στιγμή, το πρακτορείο «Άργος»,  στο οποίο βασικός μέτοχος είναι ο Β. Μαρινάκης, διακινεί πλέον το σύνολο του έντυπου Τύπου.

Πρόσφατα, οι δύο αρμόδιοι υπουργοί (Ν. Παππάς και Δ. Παπαδημητρίου) πραγματοποίησαν παρέμβαση ζητώντας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να γνωμοδοτήσει «κατά πόσο θα πληγεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου», στην περίπτωση που απομείνει μόνο ένα πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει ο κ. Καλαβάνος, οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης» ωθούνται από προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη και των δύο πρακτορείων να παραλάβουν την απόλυσή τους, να προσληφθούν από εργολάβο, με μειωμένους μισθούς και χωρίς καμία άλλη αναγνώριση προϋπηρεσίας κ.λπ. και να πιάσουν δουλειά (μέσω του εργολάβου) στο «Άργος».

Δεδομένης και της ρητά διατυπωμένης θέσης της διοίκησης του «Άργους», σε πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ότι δεν προτίθεται να προσλάβει τους εργαζόμενους της «Ευρώπης», καθίσταται σαφής ο κίνδυνος να καλύψει τις ανάγκες του με εργολαβικούς εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά δικαιώματα. 

Κατά την πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο (τέλη Αυγούστου), η διοίκηση της «Ευρώπης» επανέλαβε ότι πρόθεση των εκδοτών είναι να καταθέσουν αίτηση για πτώχευση, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. «Εμείς, παρά τις δυσκολίες, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, υπογραμμίζει ο Γ. Καλαβάνος. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)