to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:01 | 10.09.2017

Κοινωνία

Στο Left.gr: Ιστορίες εργοδοτικής βίας από το «θερμό» καλοκαίρι του ΣΕΠΕ

Το τελευταίο διάστημα, είδαν το φως της δημοσιότητας περιστατικά τραμπουκισμών κατά επιθεωρητών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε μία περίοδο που οι έλεγχοι εντάθηκαν στις τουριστικές περιοχές - Τι περιγράφει στο Left.gr επιθεωρήτρια που δέχτηκε λεκτική και σωματική βία και ποια η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας


(το μνημείο του Αφανούς Ναύτου, στη Χώρα της Άνδρου)

Μιλώντας στο Left.gr, η Επιθεωρήτρια του ΣΕΠΕ στην Άνδρο, Κατερίνα Καλογρίδου, αναδεικνύει δύο σοβαρά περιστατικά βίας με θύμα την ίδια. Πιο πρόσφατο (λίγο μετά τον 15αύγουστο), οι ύβρεις και απειλές εργοδότη εναντίον της, μετά από επιβολή προστίμου σε κατάστημα στην Τζια. Ο εν λόγω εργοδότης συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος του νησιού καταδίκασε τη συμπεριφορά του ζητώντας δημόσια συγγνώμη από την κ. Καλογρίδου.

«Ποια είσαι εσύ μωρή;»

Λίγες ημέρες νωρίτερα, χρειάστηκε ξανά η παρέμβαση της αστυνομίας για να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα έλεγχος σε κατάστημα εστίασης στην Άνδρο, κατά τη διάρκεια γαμήλιου τραπεζιού και ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική καταγγελία: «Όσο έγραφα στο δελτίο ελέγχου τις παραβάσεις για υποδηλωμένη εργασία (εκτός ωραρίου) για τους δύο σερβιτόρους ο εργοδότης σταμάτησε να σερβίρει τον κόσμο, (και πώς να σερβίρει 250 άτομα με μόνο δυο σερβιτόρους!) ώστε να τον στρέψει εναντίον μου. Από την 30χρονη εμπειρία μου, θεωρώ σχεδόν προφανές ότι οι εργαζόμενοι ήταν περισσότεροι άλλα, όταν εμφανιστήκαμε, τους έδιωξε στα γύρω κτήματα από την πίσω πόρτα, κάτι που όμως δεν το είδα και δεν μπορώ να το βεβαιώσω.

Μοιραία, λοιπόν, υπήρξε ολιγωρία στο σερβίρισμα με αποτέλεσμα (σ.σ.: συμμετέχοντες στο γαμήλιο τραπέζι) να μπουν μέσα στον χωρο του προθαλάμου της κουζίνας, όπου όρθια έγραφα τις διαπιστώσεις, αρχίζοντας να με φτύνουν να με βρίζουν, να μου φωνάζουν "ντροπή σου", η δε μητέρα του ζευγαριού, μου φώναζε ότι θα με πνίξει, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούσαν  να με προστατεύσουν. "Ποια είσαι εσύ μωρή, τι θες στον γάμο μου", κραύγαζε η νύφη,  την ώρα που οι αστυνομικοί την καλούσαν να με αφήσει να κάνω τη δουλειά μου: "Δεν σας καθυστερεί η Επιθεωρήτρια , δεν απασχολεί κανέναν, μόνο γράφει". Τους ευχαριστώ για την προστασία που μου παρείχαν και ήταν τόσο συνεπείς σε αυτό που έκαναν».

Οι τραμπουκισμοί πέφτουν στο κενό

Όπως τονίζουν πηγές του ΣΕΠΕ στο Left.gr, η συνεργασία με την αστυνομία θα συνεχιστεί ώστε να ολοκληρώνονται όλοι οι έλεγχοι χωρίς κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των ελεγκτών. «Οι εργοδότες που (σκοπεύουν να) κάνουν τραμπουκισμούς πρέπει να ξέρουν ότι οι έλεγχοι θα γίνονται παρ’ όλα τα πιθανά εμπόδια», το μήνυμα που εκπέμπει το ΣΕΠΕ θυμίζοντας την τηλεφωνική γραμμή για τις ανώνυμες καταγγελίες: 15512 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το μισό περίπου της τουριστικής περιόδου (σ.σ.: τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα στοιχεία και για το δεύτερο μισό), κλιμάκια Επιθεωρητών και Ειδικών Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ είχαν διεξάγει πάνω από 1.600 ελέγχους σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές ενώ οι εντατικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβρη, ακολουθώντας τους ρυθμούς της «διευρυμένης» τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.

Σε 275 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας συνολικού ύψους 1.870.965,43 ευρώ και υποβλήθηκαν 38 μηνυτήριες αναφορές ενώ επιθεωρητές επέβαλαν και δύο «λουκέτα», ένα σε κατάστημα της Κρήτης, το οποίο απασχολούσε αδήλωτο εργαζόμενο και ένα στις Κυκλάδες, για συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. 

Όπως αναμενόταν, δεν ήταν μόνο οι έλεγχοι που περιέγραψε η κ. Καλογρίδου επεισοδιακοί. Ενδεικτικά, παραθέτουμε ορισμένα ακόμα περιστατικά από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας: Στο Ρέθυμνο, στις αρχές Ιουλίου, εργοδότες απείλησαν ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας.

Συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων είχε ζητηθεί και κατά τη διάρκεια της Λευκής Νύχτας στο Ίλιον, στις 24 Ιουνίου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (Ζενέτος-ΠΑΣΟΚ) και καταστηματάρχες προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τους ελέγχους.

Ακόμη, στα τέλη Αυγούστου, εργοδότης στο Βόλο προσπάθησε να φυγαδεύσει ανασφάλιστο εργαζόμενο μπροστά στους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ και κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας το περιστατικό έληξε και ο εργοδότης παρέλαβε τη βεβαίωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας.

Σε αντίθεση με την αδιαφορία (;) του παρελθόντος: «Πρωτόγνωρη στήριξη από τη σημερινή πολιτική ηγεσία» 

Ασφαλώς, τέτοια φαινόμενα δεν είναι πρωτοφανή, αυτό που φαίνεται όμως να αλλάζει είναι η αποφασιστικότητα νε επιβληθεί η νομιμότητα στους χώρους δουλειάς. Στο πρόσφατο παρελθόν το ΣΕΠΕ ήταν συνειδητά απαξιωμένο και οι διάφοροι «παράγοντες» προσπαθούσαν να παρέμβουν ώστε οι επιθεωρητές να κάνουν τα στραβά μάτια σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας ημετέρων ή να θάψουν πρόστιμα.

«Στο παρελθόν είχα  συχνά τηλεφωνήματα από παρατρεχάμενους πολιτικών και υπουργών και διευθυντές πολιτικών γραφείων, οι οποίοι μου έλεγαν "μην κάνεις κάτι για τον τάδε, μην επιβάλεις κύρωση εκεί που πήγες για έλεγχο", και μάλιστα για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας», σημειώνει η Κ. Καλογρίδου και θυμάται ένα περιστατικό που έλαβε χώρα επίσης το 2013: «Εκείνη τη χρονιά είχα ένα πολύ σοβαρό τηλεφώνημα από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, το οποίο γνωρίζω και προσωπικά, και αφορούσε περίπτωση αδήλωτης εργασίας δυο ατόμων στην ίδια επιχείρηση (κάτι που σημαίνει πρόστιμο για τον εργοδότη 10.550,54 Χ 2 =21.101,00 ευρώ). Τότε, παρουσία του αστυνομικού που με συνόδευε και έτυχε να ακούει τη συνομιλία, του είπα ότι εγώ είμαι μία απλή υπάλληλος ενώ αυτός, με τη θέση που είχε, "ας μου έστελνε ένα ενυπόγραφο με το οποίο θα ζητούσε να μην επιβληθεί το πρόστιμο". Ακόμα "περιμένω" να με ξαναενοχλήσει! Θα τον έβγαζα στα κανάλια αν το έκανε!».

Τα τελευταία 2 χρόνια η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική: «Δεν δεχόμαστε καμία πίεση για να μην κάνουμε τη δουλειά μας, το αντίθετο μάλιστα.  Την επόμενη ημέρα κιόλας μετά τις 2 πρόσφατες περιπτώσεις προπηλακισμού μου, είχα επικοινωνία για συμβουλές και καθοδήγηση τόσο με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, το Νάσο Ηλιόπουλο και τους συνεργάτες του. Μάλιστα μετά από την απειλή και εξύβριση μου από τον εργοδότη στην Τζια, ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, δέχθηκα τηλεφώνημα απο τον ίδιο τον Νάσο Ηλιόπουλο, την άλλη ημέρα πρωί, ο οποίος με ρώτησε αν είμαι καλά και αν χρειάζομαι βοήθεια ώστε να στείλει κι άλλους συναδέφους στην εκτός έδρας υπηρεσία που ήμουν!  Επίσης, εντύπωση μου έκανε και το τηλεφώνημα του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη ο οποίος μου είπε "Μην φοβάσαι τίποτα , κάνε την δουλειά σου"», περιγράφει η κ. Καλογρίδου.

«H στήριξη που έχουμε είναι για μένα πρωτόγνωρη, και η διαφορά είναι τεράστια από την περίοδο Βρούτση», καθώς, για παράδειγμα, ο τότε υπουργός Εργασίας (και νυν τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ) «είχε αδιαφορήσει πλήρως» για παρόμοιο περιστατικό σε ταβέρνα της Άνδρου, το 2013, όταν ο σύζυγος της εργοδότριας σταμάτησε βίαια την κ. Καλογρίδου, πριν μπει στην κουζίνα για έλεγχο, σπάζοντας το χέρι της!

(Σημαντική παρένθεση: Επί δικής του υπουργίας, όσο κι αν κάνει ότι το «ξέχασε», καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας, γεγονός ενδεικτικό της συνειδητής υποβάθμισης του Σώματος.)

«Στο παρελθόν φοβόμασταν να μην βρεθούμε με μετάθεση στο Σουφλί, όπως συνηθίζαμε να λέμε, αν αγγίζαμε κάποιον "ημέτερο"! Στην επαρχία, τότε, μέχρι και οι κομματάρχες και οι κομματικοί παράγοντες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απαιτούσαν ασυλία για τους γνωστούς τους!», προσθέτει χαρακτηριστικά η επιθεωρήτρια του ΣΕΠΕ.

Μάστιγα η υποδηλωμένη εργασία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο «έτρεξε» πρόσφατα το ΣΕΠΕ, αλλά και όπως δείχνουν οι έλεγχοι της κ. Καλογρίδου στον τομέα ευθύνης της (ο οποίος περιλαμβάνει την Άνδρο, την Τζια και την Κύθνο), οι συχνότερες παραβιάσεις αφορούν υποδηλωμένη εργασία που αφορά σε συμβάσεις για μερική απασχόληση (4ωρα).

«Η υπέρβαση ωραρίου τις περισσότερες φόρες δεν συμφωνεί με τα δηλωμένα ωράρια και τις δηλωθείσες ημέρες ανάπαυσης. Κατά την γνώμη μου, οι εργοδότες φοβούνται την αδήλωτη καθώς το πρόστιμο είναι, όπως προαναφέραμε, 10.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να δηλώνουν τους εργαζόμενους για 3-4 ώρες αλλά να τους έχουν να δουλεύουν όλη την ήμερα. Τα προηγούμενα χρόνια βρίσκαμε αδήλωτη εργασία, σε μεγάλα ποσοστά, τρομακτικά θα έλεγα, ενώ τώρα η υποδηλωμένη είναι το συχνότερο φαινόμενο».

Υπενθυμίζεται ότι, με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εργασίας, θεσμοθετείται η υποχρέωση ηλεκτρονικής προαναγγελίας των υπερωριών καθώς μέχρι σήμερα οι εργοδότες τις κατέγραφαν χειρόγραφα σε ένα μη θεωρημένο βιβλίο και στις αρχές κάθε μήνα δήλωναν τις υπερωρίες που έγιναν τον προηγούμενο. Παράλληλα, δεν είχαν καμία υποχρέωση καταγραφής της λεγόμενης υπερεργασίας (μέχρι μία ώρα την ημέρα μέχρι 5 ώρες την εβδομάδα).

Ως αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα της κ. Καλογρίδου, η υπερωριακή απασχόληση, που κανονικά είναι ένα εργαλείο για έκτακτες ανάγκες, έχει μετατραπεί σε (σκληρή για τους εργαζόμενους) κανονικότητα. 

«Ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση ώστε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων»

«Το ΣΕΠΕ πρώτα απ’ όλα πάσχει από έλλειψη Επιθεωρητών καθώς έχουμε μείνει οι μισοί απ’ όσοι ήμασταν διότι συνταξιοδοτήθηκαν ομαδικά συνάδελφοι με τα μνημόνια», σχολιάζει η κ. Καλγογρίδου απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις. 

«Άλλη μία σημαντική ανάγκη είναι να αυξηθούν τα έξοδα κίνησης και τα υπόλοιπα επιδόματα που παίρναμε πριν το 2010, αφού είμαστε αναγκασμένοι λόγω 24ωρης λειτουργίας να δουλεύουμε εκτός ωραρίου, νύχτες, αργίες, χωρίς ωράριο, για την διενέργεια ελέγχων, καθόσον η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αύξηση της παραβατικότητας έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη εντατικοποίηση των ελέγχων», προσθέτει. 

Είναι φανερό ότι έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις και οι ανάγκες «την ώρα που το έργο μας γίνεται δυσκολότερο από τις πραγματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνικούς πόρους, ακόμη και βενζίνης για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, τις ελάχιστες έως μηδαμινές αποδοχές για τις εκτός έδρας μετακινήσεις ή για τους νυχτερινούς και απογευματινούς ελέγχους».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά κατάργησε το τμήμα νομικής στήριξης αφήνοντας τους Επιθεωρητές χωρίς στήριγμα απέναντι στις βίαιες συμπεριφορές εργοδοτών.

«Παρ’ όλα τα προβλήματα οι Επιθεωρητές Εργασίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και υπερβάλλουν εαυτούς (όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των πεπραγμένων του παρεμβατικού μηχανισμού του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας) για την επίβλεψη και τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (της εναπομείνουσας μετά από τα αλλεπάλληλα μνημόνια), για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και της παράνομης απασχόλησης των εργαζομένων», καταλήγει η Κ. Καλογρίδου.

Όπως ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αυξήθηκαν ήδη κατά 140 οι οργανικές θέσεις στο ΣΕΠΕ και έχουν γίνει ήδη 50 προσλήψεις ενώ ενισχύεται κυρίως το τμήμα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία στο οποίο έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 17 χρόνια! Παράλληλα, έχει βρεθεί χρηματοδότηση για πιλοτικά προγράμματα ελέγχου σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα, αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και εκπαίδευση των ελεγκτών ενώ, με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, επιτυγχάνεται η θεσμική ενίσχυση και θωράκιση του Σώματος που έχει το δύσκολο έργο της πάταξης της εργοδοτικής ασυδοσίας. 

Θυμίζουμε ότι ο νόμος προβλέπει επίσης, εκτός από την υποχρεωτική εκ των προτέρων ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωρίας, ένα σύνολο υποχρεώσεων για τους εργοδότες, όπως η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου (που πρέπει οπωσδήποτε να συνυπογράφεται από αυτόν) και η ηλεκτρονική δήλωση των εργαζομένων στον τομέα των οικοδομών. Επίσης, ορίζεται ότι η διαταγή πληρωμής για δεδουλευμένες αποδοχές μπορεί να εκτελείται και σε βάρος της προσωπικής περιουσίας του εργοδότη, μεταβολή που μπορεί να μειώσει ουσιαστικά το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας. 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)