to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Left.gr: Η νέα επένδυση της «Παπαστράτος» και η κατάκτηση των εργαζομένων

Μιλάει στο Left.gr o πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Παπαστράτος, Γιώργος Δρούγκας


Πριν λίγες ημέρες συζητήθηκε ιδιαίτερα μία είδηση που μοιάζει να πηγαίνει κόντρα στο αφήγημα, το οποίο αναμασούν στο δημόσιο λόγο κυρίως νεοφιλελεύθεροι αναλυτές, περί ολοκληρωτικής καταστροφής της οικονομίας και πλήρους απουσίας επενδύσεων (και άρα νέων θέσεων εργασίας).

Όπως διαβάζουμε στα σχετικά δημοσιεύματα, η Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International, ανακοίνωσε την υλοποίηση επένδυσης ύψους 300 εκατομυρίων ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS, «το καινοτόμο προϊόν της μητρικής εταιρείας».

Η επένδυση αυτή, σύμφωνα με την εταιρεία, θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα προστεθούν στις 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας της Παπαστράτος, αλλά και τις 250 προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες αποκλειστικά για τη δραστηριότητα του IQOS.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, τονίζει η Παπαστράτος, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση, όπως τοIQOS, το οποίο είναι ένα θερμαινόμενο καπνικό προϊόν που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και αναμένεται ως τα τέλη του 2017 να βρίσκεται σε περισσότερες από 30 χώρες.
 

Η τροποποιημένη επιχειρησιακή σύμβαση

Ποια η θέση όμως των εργαζομένων σε όλα τα παραπάνω τα οποία σίγουρα ακούγονται αισιόδοξα σε μία περίοδο που οι νέες θέσεις εργασίας, και μάλιστα στον πρωτογενή τομέα, είναι το ζητούμενο;

Το Left.gr ζήτησε τη γνώμη του Σωματείου για την τελευταία εξέλιξη και ρώτησε για τα οφέλη που θα έχουν οι εργαζόμενοι. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Γιώργος Δρούγκας, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου τροποποιήθηκε επί τα βελτίω η επιχειρησιακή σύμβαση της επιχείρησης, με πολλαπλά τα κέρδη για τους εργαζόμενους.

Οι τελευταίοι, σε ψηφοφορία της Γενικής τους Συνέλευσης αποδέχτηκαν με συντριπτικά ποσοστά (479 υπέρ σε σύνολο 528 ψηφισάντων, από τους συνολικά 594 εγγεγραμμένους στο Σωματείο) την τελική πρόταση μετά τις διαπραγματεύσεις Σωματείου-Εταιρείας για μετατροπή της παραγωγής του εργοστασίου σε παραγωγή προϊόντων θερμαινόμενων ράβδων καπνού.

Με τη τροποποίηση της σύμβασης που υπεγράφη στις 27/3, κατοχύρωσαν τις εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, την επέκταση του εργοστασίου και την αύξηση της παραγωγής, τις μονιμοποιήσεις των νέων εργαζομένων, τη διασφάλιση της εργασίας όλων των σημερινών εργαζόμενων και την αύξηση των εισοδημάτων τους.

Όπως προβλέπει η σύμβαση για την περίοδο 2016 - 2018, δόθηκε αύξηση της τάξεως του 1%, για για όλους τους εργαζόμενους το 2016, για το 2017 θα δοθεί αύξηση της τάξεως του 0,8% και για το 2018 θα συζητηθεί η αύξηση ανάλογα με την κερδοφορία της Παπαστράτος.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η εταιρεία από το 2014 και μετά σημειώνει κερδοφορία: Το 2015 εμφάνισε καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,7 εκατ. ευρώ το 2014 (αύξηση 115,6%). Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης (με τους φόρους) ανήλθε στο 1,349,9 δισ. ευρώ έναντι 1,305,1 δισ. ευρώ το 2014 (αύξηση 3%) ενώ ο προ φόρων κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 274,2 εκατ. ευρώ έναντι 202 εκατ. ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 35,5%.

Όπως τονίζει στο Left.gr o κ. Δρούγκας, αναφορικά με την αποδοχή του σχεδίου της διοίκησης αλλά και την τροποποιημένη σύμβαση, “οι εργαζόμενοι, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τους διακριτούς ρόλους που υπάρχουν καθώς τα συμφέροντα μας προφανώς δεν συμβαδίζουν πάντα με τις επιδιώξεις της εταιρίας, με τη σκέψη ότι το μυαλό δεν είναι ένα άδειο δοχείο να το γεμίσεις, αλλά φωτιά που πρέπει να ανάψεις, διαβουλευτήκαμε με την διοίκηση και, μετά από δύσκολες αλλά αποδοτικές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία”.

Όπως προσθέτει, πέραν των προαναφερθεισών κατακτήσεων, στη τροποποιημένη σύμβαση προβλέπεται βελτιωμένο ασφαλιστήριο πρόγραμμα ζωής για όλους τους εργαζόμενους αλλά και πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για αυτούς και τις οικογένειές τους, το μεγαλύτερο κόστος των οποίων καταβάλλει η Παπαστράτος.

Επιπλέον, συμφωνήθηκαν παροχές για τις μονογονεϊκές οικογένειες, σχολικό επίδομα για τα παιδιά των εργαζομένων, αύξηση του επιδόματος παιδικού σταθμού, κ.λ.π.

“Με τη συμφωνία μας στο σχέδιο διασφαλίσαμε το μέλλον της εταιρείας αλλά και μια μεγάλη επένδυση που θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων του κράτους”, τονίζει ο κ. Δρούγκας επισημαίνοντας ότι τα καινοτόμα προϊόντα καπνού θα αλλάξουν τα δεδομένα και θα σταματήσουν τον κατήφορο που έχει πάρει ο εν λόγω κλάδος.

“Όμως”, σχολιάζει ο ίδιος, “όσες επενδύσεις και να γίνουν, όσο και να συμβάλουν οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους, με τις πολιτικές που επιβάλλονται, τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα να φτάνει στο 90%, τη κοινοτική οδηγία να γίνεται ακόμα πιο αυστηρή, ο κλάδος του καπνού θα συρρικνώνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Και μιλάμε για έναν κλάδο που στήριξε και στηρίζει την εθνική οικονομία και τους καπνοπαραγωγούς”.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη παραγωγή των ράβδων καπνού θα ξεκινήσει σε μόλις 10 μήνες από σήμερα. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Ελλάδα θα παράγονται ετησίως 20 δισ. ράβδοι καπνού. Με τη νέα επένδυση, η Ελλάδα, σύμφωνα με την Παπαστράτος, θα μετατραπεί σε ένα από τα ελάχιστα διεθνή κέντρα παραγωγής καπνικών προϊόντων νέας γενιάς, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)