to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Left.gr: Απεργοσπαστικό μηχανισμό οργανώνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Την Παρασκευή, ημέρα 24ωρης απεργίας στην Εθνική Τράπεζα, με εντολή της Διοίκησης, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν από το (αποκλεισμένο λόγω απεργιακής περιφρούρησης) κεντρικό κατάστημα σε άλλο κτίριο, ώστε να εργαστούν κανονικά


(φωτογραφία αρχείου από παλαιότερη κινητοποίηση του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ)

Η διοίκηση της Εθνικής, όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα του  υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να βρει λύση αναφορικά με την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού της ΕΤΕ) αλλά, αντίθετα, οργανώνει απεργοσπαστικό μηχανισμό χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενους τραπεζοϋπαλλήλους.

Όπως καταγγέλλει στο Left.gr η Βάσω Χριστοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ),  την Παρασκευή, ημέρα 24ωρης απεργίας στην Εθνική Τράπεζα, με εντολή της Διοίκησης οι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών (οι ενοικιαζόμενοι δηλαδή) έχουν ήδη μετακινηθεί από το Κεντρικό Κατάστημα, στο οποίο πραγματοποιείται απεργιακή περιφρούρηση από τους εργαζόμενους της Εθνικής, σε άλλο κτίριο (Αθηνάς & Ευριπίδου) ώστε να εργαστούν κανονικά.

Τυπικά, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν στην απεργία αφού υπάγονται σε τρίτες εταιρείες. Ωστόσο, ουσιαστικά δεν θα μπορούσαν να εργαστούν αν παρέμεναν στο αποκλεισμένο κεντρικό κτίριο και, όπως τονίζει η Β. Χριστοπούλου, δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Η μεθόδευση της διοίκησης πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι και στα σωματεία των εργαζομένων που δεν «καλύπτουν» τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους

«Πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας ότι μόνο με αλληλεγγύη και κοινή δράση οι αγώνες μας θα γίνουν καθολικοί και θα μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Διαφορετικά δίνουμε χέρι στην πλευρά της εργοδοσίας  να μας διασπάσει και να πετύχει στον σκοπό της», υπογραμμίζει η Β. Χριστοπούλου.

Tα τελεσίγραφα της διοίκησης, η οργισμένη αντίδραση Πετρόπουλου και το μέλλον του ΛΕΠΕΤΕ  

Την Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής, ο Τ. Πετρόπουλος προχώρησε σε δημόσια επίπληξη προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τη διοίκηση της Εθνικής να εγκαταλείψει τα τελεσίγραφα και να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για να βρει λύση αναφορικά με την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ (Ειδικός Λογαριασμός για τις ανάγκες Επικούρησης του Προσωπικού της ΕΤΕ) .

Αιτία για την οργισμένη αντίδραση του υφυπουργού Εργασίας προκαλεί επιστολή που έλαβαν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι από την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ενημερώνονται ότι η ΕΤΕ αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές παροχές του ΛΕΠΕΤΕ μετά τον Οκτώβριο του 2017, με κύριο επιχείρημα τον κίνδυνο βιωσιμότητας της επιχείρησης. 

Ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε σε αυστηρό τόνο την Εθνική να διαπραγματευτεί άμεσα με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μέχρι την εξεύρεση λύσης. "Πραγματικά, απορώ γιατί ούτε η τωρινή ούτε και οι προηγούμενες διοικήσεις κάθισαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για να βρουν λύση στο θέμα, είναι επίδειξη ανευθυνότητας και έλλειψης σοβαρότητας. Δεν είναι δυνατό τόσα χρόνια λειτουργίας να συγκεντρώνουν τόσα προβλήματα, και με τους εργαζόμενους να κινδυνεύουν να πληρώσουν το μάρμαρο. Πρέπει να καθίσουν, να ξημεροβραδιαστούν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να κάνουμε τίποτε άλλο από αυτά που ορίζουν οι σχετικές κανονιστικές διατάξεις. Να μην πιουν νερό, να μην φάνε ψωμί, να τελειώσουν και να συμφωνήσουν", είπε ο υφυπουργός και κάλεσε τη διοίκηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το σύλλογο εργαζομένων και συνταξιούχων. 

Αντ’ αυτού, η διοίκηση προχώρησε στη μεθόδευση που προαναφέραμε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.

Να σημειωθεί ότι το ΛΕΠΕΤΕ είναι ειδικός λογαριασμός που λειτουργεί από το 1949 για τις ανάγκες επικούρησης των εργαζομένων στην ΕΤΕ και οι πόροι του είναι οι εισφορές εργαζομένων και της Τράπεζας κατά 3,5% και 9,5% αντίστοιχα. Στο λογαριασμό είναι ασφαλισμένοι 4.900 εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα ενώ οι συνταξιούχοι είναι περί τους 16.500.

Συντριπτικό πλήγμα για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί ο Ν. 3371/2005, επί Αλογοσκούφη, που προέβλεψε ότι οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στην Εθνική από 1.1.2005 και μετά, θα ασφαλίζονται στο επικουρικό του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ. Με τη ρύθμιση αυτή ο λογαριασμός γίνεται κλειστό σχήμα αφού δεν υπάρχουν πλέον εισφορές νέων εργαζομένων. Επιβαρυντικό στοιχείο για την πορεία του ΛΕΠΕΤΕ αποτέλεσαν και τα διαδοχικά προγράμματα εθελουσίας ενώ δεν έχουν καταβληθεί από την τράπεζα τα αναλογούντα ποσά που προβλέπονται από τον 3371/2005.

Το τελευταίο διάστημα, όπως τονίζεται και στην ερώτηση της Χ. Καφαντάρη, κυριαρχούν τα τελεσίγραφα στους εργαζόμενους για τη διακοπή της επικουρικής παροχής αν και τα στελέχη λαμβάνουν υψηλά μπόνους που δεν υπόκεινται μάλιστα σε ασφαλιστικές εισφορές και ενώ η Εθνική τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε αθρόες προσλήψεις συμβούλων, χρυσά συμβόλαια με ειδικούς και εταιρείες, outsourcing εργασίες, θέματα που επιβαρύνουν τα έξοδα της τράπεζας αλλά κατά τη λογική της διοίκησης της οι επικουρικές παροχές που αποτελούν και συμβατική της υποχρέωση απέναντι στους συνταξιούχους, αποτελούν κίνδυνο.

"Ο ΛΕΠΕΤΕ στήριξε την τράπεζα όλα τα χρόνια, από τη δημιουργία του ακόμα", είπε επίσης ο υφυπουργός Εργασίας στη Βουλή σημειώνοντας ότι για τη χρηματοδότηση του οι εργαζόμενοι της Εθνικής αγόρασαν μετοχές της ΕΤΕ, οι δε παροχές διοικούνται από τη Διεύθυνση Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων της ίδιας της Τράπεζας. Ο κ. Πετρόπουλος θύμισε ακόμη ότι από το 2005, με εκθέσεις της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει επισημάνει την υποχρέωση της διοίκησης να βρει λύση στο θέμα με διαπραγματεύσεις. "Η Τράπεζα, αντί να θέτει το ζήτημα με τρόπο που θα έχει δραματικές συνέπειες, οφείλει να διαπραγματευτεί και να βρει την πρέπουσα λύση. Είναι γεγονός ότι η αποχή της τράπεζας όλα αυτά τα χρόνια από μια σώφρονα διαχείριση του θέματος έχει οδηγήσει την κατάσταση εδώ,", είπε ο κ. Πετρόπουλος.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)