to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 16.03.2013

Κοινωνία

Στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας: 1.380 άνθρωποι κρατούνται σε άθλιες συνθήκες

Στο Κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας πήγε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για να διαπιστώσει μια πραγματικότητα-ντροπή, με εκατοντάδες ανθρώπους στοιβαγμένους, χωρίς καμιά πρόβλεψη υγιεινής, να υποφέρουν από το κρύο, πολλούς άρρωστους, με την επικοινωνία με τον έξω κόσμο ουσιαστικά ανύπαρκτη. Το δόγμα «θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο, για να μην ξανάρθουν, και να μην έρθουν άλλοι» σε πλήρη εφαρμογή από την τρικομματική συγκυβέρνηση που, κατά τα άλλα, πολεμά το ρατσισμό και τη Χρυσή Αυγή...




Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Κώστα Ζαχαριά, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή, καθώς και τα μέλη της οργάνωσης Αχαρνών-Μενιδίου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτη Ροδάκη και Γιάννη Δέδε, επισκέφθηκαν την Παρασκευή το πρωί το Κέντρο κράτησης  μεταναστών της Αμυγδαλέζας.



Οι συνθήκες κράτησης των 1380 περίπου ανθρώπων αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα. Οι κρατούμενοι παραμένουν άπλυτοι επί δύο μήνες, καθώς στο χώρο δεν υπάρχει σαπούνι ή άλλα είδη προσωπικής φροντίδας.

Αντιμετωπίζουν το κρύο με σοβαρές ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια, τα πλυντήρια είναι κλειδωμένα, ενώ δεν υπάρχει καν απορρυπαντικό.

Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί περί τα 300 κρούσματα ψώρας, τα οποία αντιμετωπίζονται από την οργάνωση Ιατρική Παρέμβαση, η οποία δουλεύοντας υπό δυσχερέστατες συνθήκες, και χωρίς χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης, είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Μεταξύ των κρατουμένων βρίσκονται άνθρωποι των οποίων η υγεία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κράτησης. Ορισμένοι από αυτούς παρουσίασαν ή παρουσιάζουν φυματίωση, διαβήτη και νεφρικά προβλήματα, ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν επίσης ψυχιατρικά προβλήματα.

 

Η δυνατότητα πρόσβασης σε νοσοκομείο για τα βαρύτερα περιστατικά είναι εξαιρετικά περιορισμένη και, όσοι μεταφέρονται, επιστρέφουν χωρίς να έχουν θεραπευτεί.



Η επικοινωνία των ανθρώπων αυτών με φίλους ή νομικούς συμπαραστάτες μπορεί να γίνει μόνο μέσω καρτοτηλεφώνων, ωστόσο οι ίδιοι δεν έχουν χρήματα για τηλεκάρτες.

 

Πολλοί από τους κρατούμενους κρατούνται καταχρηστικά και χωρίς σκοπό (π.χ. αιτούντες άσυλο βρίσκονται μαζί με άτομα που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε πρόγραμμα επαναπατρισμού).

 

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ανήλικος βρέθηκε να κρατείται μαζί με ενηλίκους, προκειμένου να σωφρονιστεί (!).


Το δόγμα της τρικομματικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, που συνοψίζεται στην αρχή «θα τους κάνουμε το βίο αβίωτο, για να φύγουν αυτοί που είναι εδώ, και προκειμένου να μην έρθουν άλλοι», αποτελεί ντροπή για τη χώρα.

Τα στρατόπεδα, η βία και τα κρατητήρια-κολαστήρια δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την έλλειψη πόρων. Αν ήταν έτσι, η κυβέρνηση θα κινητοποιούσε την κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς, θα διοργάνωνε καμπάνιες, θα συνεργαζόταν με διεθνείς οργανώσεις.

Όμως, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

 

Και το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι κάποιοι άνθρωποι, οι «υπεράριθμοι ξένοι», είναι περιττοί και αναλώσιμοι.

 

Κατά τα άλλα «πολεμούν» τη Χρυσή Αυγή…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)