to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 23.09.2020

Κοινωνία

Ανοχύρωτη η δημόσια Υγεία: Ασφυξία σε Νίκαια και Ευαγγελισμό, παραιτήσεις στην Κρήτη

Άμεσα εμφανής πλέον ο κίνδυνος ντόμινο. Μετά την Νίκαια, φράκαρε και ο Ευαγγελισμός, εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19. Παραιτήσεις στην Κρήτη για το μπάχαλο ακόμα και για προσλήψεις μόλις δέκα ιατρών. Έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Υγείας «με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» και «την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής».


Μετά την Νίκαια, όπου όπως έκανε γνωστό χθες ο νευροχειρουργός και διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου, Πάνος Παπανικολάου, το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, στο κόκκινο φαίνεται να είναι και το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με τον κίνδυνο ενός φαινομένου ντόμινο να γίνεται πλέον άμεσα εμφανής. Την παραίτηση του από συντονιστής στις ΜΕΘ της Κρήτης ανακοίνωσε ο δ/ντής της Μονάδας στο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου διαμαρτυρόμενος για την απόφαση πλήρωσης θέσεων με ανειδίκευτους γιατρούς, αποκλείοντας τους εξειδικευμένους εντατικολόγους.

«Ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19 ... Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε  μιλώντας στο ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας–Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

Περιέγραψε μία οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία σε σχέση με τα κρούσματα covid-19, καθώς αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό, με μέσο όρο ηλικίας των διασωληνωμένων τα 68 έτη, αλλά και νέους ανθρώπους ως 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Για να αποφευχθεί προς το παρόν η «ασφυξία» στο σύστημα, «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», όπως είπε, σήμερα στο Αττικό και θα ακολουθήσουν το Γεννηματάς και άλλα νοσοκομεία. Σημείωσε εξάλλου ότι δεν πρόκειται για κάτι απρόσμενο, αλλά για το αποτέλεσμα της προ 15 ημερών κατάστασης, με την επιστροφή μεγάλου πλήθους πολιτών από τις διακοπές και ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Παραιτήθηκε ο συντονιστής των ΜΕΘ της Κρήτης

«Προσλαμβάνουν ανειδίκευτους στις ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ»

Την παραίτηση του από συντονιστής στις ΜΕΘ της Κρήτης ανακοίνωσε, μιλώντας στο ράδιο  98.4, ο Δ/ντής της Μονάδας στο ΠαΓΝΗ διαμαρτυρόμενος για την απόφαση πλήρωσης 10 θέσεων Επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με ανειδίκευτους γιατρούς, αποκλείοντας τους εξειδικευμένους εντατικολόγους, επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία.

Προηγήθηκε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο FB στην οποία αναφέρει : Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου».

 Αναλυτικά η ανάρτηση του έχει ως εξής:

«Σήμερα βγήκε στον "αέρα" η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων Επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με σκοπό να στελεχώσουν την καινούργια μονάδα.

Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους Εντατικολόγους επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!!!.

Εάν συμβεί αυτό ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία (η πλειονότητα των Εντατικολόγων) αποκλείονται ως υποψήφιοι για θέση Εντατικής!

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις Επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλεισθούν ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και γιατρούς με βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία και σημαντική εμπειρία και εκπαίδευση στην Εντατική Ιατρική!

Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη.

Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου. Η καινούργια ΜΕΘ θα στελεχωθεί αποκλειστικά από ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό. Και θα κληθεί να νοσηλεύσει πολύπλοκα περιστατικά περιλαμβανομένων και ασθενών με COVID-19».

Νίκαια: Παραιτήσεις, απεργία και κινητοποίηση στους χώρους του νοσοκομείου για όσους γιατρούς εφημερεύουν

Σχετικά με το Νοσοκομείο Νίκαιας, υπενθυμίζουμε πως ήδη από χθες, Πάνος Παπανικολάου, ενημέρωσε, πέραν των παραπάνω, πως την παραίτησή τους υπέβαλαν ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID.

Σε συνέχεια του παραπάνω οι γιατροί, μέσω της γενικής τους συνέλευσης, με ομόφωνη μάλιστα απόφαση, απαιτούν «άμεσα οργάνωση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας για όλους τους ασθενείς» «πολλαπλασιασμό των νοσοκομειακών κλινών και των κλινών ΜΕΘ», καθώς και «προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ταχείες διαδικασίες, τόσων όσων χρειάζονται οι ασθενείς και το ΕΣΥ».

Οι γιατροί μάλιστα απαιτούν από την κυβέρνηση «να σταματήσει να φτιάχνει κλίνες και θέσεις νοσηλείας  στα χαρτιά, αλλά να φτιάξει τώρα νέους χώρους καλά εξοπλισμένους». Ενημερώνουν ακόμα πως από εδώ και στο εξής αρνούνται να νοσηλεύουν «30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτιριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του Νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων».

Τέλος, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως συμμετέχουν στην αυριανή απεργία της ΟΕΝΓΕ, όπως και στην συγκέντρωση στις 12 στο Υπουργείο Υγείας. Για τους γιατρούς που εφημερεύουν, η απόφαση προβλέπει πως θα βγούν την ίδια ώρα στο προαύλιο του Νοσοκομείου, ώστε «να ακουστεί δυνατά η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών», ζητώντας πρώτα από όλα τις υλικές προϋποθέσεις για να δώσουν «τη μάχη που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι αυτής της χώρας για να επιβιώσουν!».

Πανικός στο υπουργείο Υγείας 

Σύσκεψη, με αντικείμενο τη σημερινή καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και «την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής», πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός.

Δεν έχουν δοθεί ακόμα περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με κάποιο συμπέρασμα ή σχεδιασμό.

24ωρη απεργία αύριο από την ΟΕΝΓΕ

Στα βασικά αιτήματα που προτάσσει η ΟΕΝΓΕ για την 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 24/9 περιλαμβάνονται:

« Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.

Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)

Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες».

Στάσεις εργασίας από Σωματεία Εργαζομένων σε νοσοκομεία

Ενδεικτικά, το Σωματείο εργαζομένων Αττικού νοσοκομείου προκηρύσσει στάση εργασίας 10 πμ - 3μμ στις 24 Σεπτέμβρη και καλεί στη συγκέντρωση στις 12 μμ στο Υπουργείο Υγείας. «Συμπορευόμαστε με την ΟΕΝΓΕ (24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών) και άλλα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία» αναφέρει ο Σύλλογος

Η αφίσα της ΟΕΝΓΕ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)