to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 03.04.2013

Κοινωνία

Στο «κόκκινο» το Παθολογικό του Γ.Ν. Πρέβεζας

Τα «καμπανάκια», όσον αφορά την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας «ηχούν» εδώ και καιρό, αλλά το ζήτημα είναι ποιος τα ακούει; Το πρόβλημα έχει... σηκωθεί εδώ και μήνες, ωστόσο φαίνεται πως διογκώνεται συνεχώς, με τελευταία... πράξη του «δράματος» τον παθολογικό τομέα του Γ.Ν. Πρέβεζας, που βρίσκεται στο «κόκκινο».


Ο διευθυντής του Τομέα, κ. Ιωάννης Μπαϊλης, έστειλε έγγραφο στη διοίκηση του Νοσοκομείου, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν γίνει κάτι άμεσα, η έλλειψη προσωπικού θα οδηγήσει σε ανασφαλή λειτουργία, με επακόλουθο την αναστολή λειτουργίας της παθολογικής, ενώ προσθέτει πως: «...για κάθε συμβάν που οφείλεται σε αυτές τις ελλείψεις ή δυσλειτουργίες, δε μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες, στο υπηρετούν σήμερα στελεχιακό δυναμικό».

Στο έγγραφό του ο κ. Μπαϊλης, κάνει μία καταγραφή των ζητημάτων που υφίστανται στον παθολογικό τομέα.

-Το παιδιατρικό αδυνατεί επί 8-9 ημέρες να καλύψει τις εφημερίες, λόγω αναρρωτικών αδειών δύο παιδιάτρων

-Το Νεφρολογικό (ΜΝΤ), απειλείται. Έχει μείνει μόνο με έναν γιατρό

-Το καρδιολογικό λειτουργεί οριακά με τρεις γιατρούς

-Το πνευμονολογικό καλύπτει μόνο επτά εφημερίες το μήνα, με ένα γιατρό. Καθημερινά εξυπηρετεί το εξωτερικό πνευμονολογικό ιατρείο. Ίδια κατάσταση και στο νευρολογικό και το γαστρεντερολογικό

-Ψυχιατρική υποστήριξη υπάρχει όταν ζητείται από έναν ιατρό, που καλύπτει και επτά εφημερίες το μήνα.

Αναφορικά με το παθολογικό τμήμα, το έγγραφο αναφέρει πως υπάρχουν 5 ιατροί, εκ των οποίων, η μία ιατρός είναι σε άδεια κυήσεως και θα επιστρέψει μετά από 20 μήνες, ένας σε φάση συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχει μία επικουρική ιατρός, που φεύγει έπειτα από ένα δίμηνο.

Επίσης 4 ειδικευόμενοι, εκ των οποίων μία θα αποχωρήσει εντός Απριλίου και μία είναι ήδη σε παράταση.

Οι υπάρχοντες ειδικοί γιατροί καλύπτουν τις εφημερίες όλο το μήνα, με καθεστώς ενεργή-μικτή ετοιμότητα, ενώ αυτές θα έπρεπε να είναι μόνο ενεργείς, με βάση το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Ο αριθμός των ειδικευομένων δεν επιτρέπει την πλήρη κάλυψη των εφημεριών του μήνα.

Σήμερα και στο άμεσο μέλλον εφημερία με έναν ειδικευόμενο καθιστά τη λειτουργία της παθολογικής κλινικά ανασφαλή, όπως τονίζεται στο έγγραφο.

Προτάθηκε επίσης η κάλυψη των εφημεριών με αγροτικούς ιατρούς. «Αυτό θα υποβάθμιζε τη λειτουργία του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, όπου δε νοσηλεύονται ασθενείς», επισήμανε ο κ. Μπαϊλης.

Εκ των υπηρετούντων ειδικευομένων, δύο ιατροί απασχολούνται στην κλινική, δύο στα επείγοντα-συνταγογραφία ή τυχόν διακομιδές. Τον επόμενο μήνα κάποια δραστηριότητα θα περικοπεί, προειδοποιεί ο διευθυντής του Τομέα και υπενθυμίζει πως μετά την ενεργό εφημερίδα δίνεται ρεπό.

Προσθέτει ακόμη πως υπήρξε αναφορά για εξέταση και παιδιατρικών περιστατικών τις ημέρες που δεν εφημερεύει παιδίατρος. «Ουδείς παθολόγος δε θα αναλάβει την ευθύνη παιδιατρικού περιστατικού», τονίζεται στο έγγραφο, όπως επίσης ότι: «Ατύπως έχει επιβληθεί η παρουσία στο ΤΕΠ, μόνο των ειδικευομένων της παθολογικής, οι οποίοι εξετάζουν όλους τους ασθενείς».

Το έγγραφο αφήνει να εννοηθεί πως σε διακομιδή ασθενούς, πρέπει να προβλεφθεί η μη διατάραξη της εφημερίας, ενώ στη συνταγογράφηση, που συνιστά μεγάλη προσφορά προς τους χρονίως πάσχοντες, η παθολογική δεν μπορεί να προσφέρει, εκτός αν περικοπεί κάποια άλλη σημαντική δραστηριότητα. Προτείνεται μάλιστα να την αναλάβουν οι αγροτικοί.

Όπως μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί η Πρέβεζα παίζει πλέον το τελευταίο της... χαρτί να περισώσει το Νοσοκομείο της στις 17 Απριλίου, στην κινητοποίηση μπροστά στο Νοσοκομείο, που πρέπει να λάβει χαρακτηριστικά παμπρεβεζάνικου συλλαλητηρίου. Το Νοσοκομείο είναι υπόθεση όλων των πολιτών και όπως τονίζουν και εργαζόμενοι: «Δεν πρόκειται για πολιτική. Πρόκειται για τις ζωές μας. Τα περιθώρια στενεύουν». Και η κοινωνία της Πρέβεζας οφείλει μια ηχηρή απάντηση, από την οποία μόνο εμείς οι ίδιοι θα κερδίσουμε. Στις 17 Απριλίου λοιπόν...

Πηγή: atpreveza

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)