to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 18.09.2023

Κοινωνία

Στο «κόκκινο» παραμένει ο υγειονομικός κίνδυνος στη Θεσσαλία

Την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή της Θεσσαλίας αναφορικά με τη δημόσια υγεία εκλήθη να παρουσιάσει σε σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξηγώντας ταυτόχρονα τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων


Η «γαλάζια» υπουργός μίλησε για την κατάσταση του νερού στην πληγείσα περιφέρεια, την απομάκρυνση των νεκρών ζώων και τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς εντοπίζονται κρούσματα και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιτήρηση και απομόνωση ύποπτων περιστατικών γαστρεντερίτιδας. Είπε ότι οι έλεγχοι είναι συστηματικοί και γίνονται πόρτα-πόρτα

«Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την υγεία του πληθυσμού. Θρηνούμε για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, για κάθε ζώο, για κάθε απώλεια περιουσίας», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Προσπαθώντας να στηρίξει την κυβερνητική τακτική σύγκρισης της χώρας με άλλες χώρες που βιώνουν καταστροφές για να καταλήξει στο γνωστό συμπέρασμα του «τα κάναμε όλα τέλεια ή σε κάθε περίπτωση καλύτερα από τους άλλους» -όπως έκανε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ- είπε: «Συγκριτικά με άλλες χώρες, που μάλιστα είχαν μεγαλύτερη εμβέλεια και σε άλλες περιοχές πολύ μικρότερη, εμείς έχουμε ευτυχώς, όχι τόσο μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», αναφερόμενη στα χθεσινά λεγόμενα του Κ. Μητσοτάκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι υλοποιείται σχέδιο παρέμβασης που περιλαμβάνει επιδημιολογική επιτήρηση προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα, νοσήματα όπως η γαστρεντερίτιδα. «Οι γιατροί παρακολουθούν στις 26 δομές υγείας που υπάρχουν στη Θεσσαλία, το σύνδρομο των συμπτωμάτων, προκειμένου να δίδονται για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο τα δείγματα».

«Στο περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΥ έχει εγκατασταθεί συντονιστικό κέντρο δημόσιας υγείας, με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο ικανά στελέχη δημόσιας υγείας που έχουμε στη χώρα», είπε η κ. Αγαπηδάκη για να επευφημήσει την επιλογή της κυβέρνησης για τον νέο υπεύθυνο του Οργανισμού.

«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 300 δειγματοληψίες, τις τελευταίες πέντε ημέρες σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές δίνουμε στοιχεία για το πότε το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και για μπάνιο και για να πλύνουν το πρόσωπό τους, για βούρτσισμα δοντιών και για το πότε δεν είναι, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλα μέτρα, όπως είπαμε στον Βόλο να βράζεται το νερό στους 100 βαθμούς και μετά από τρία λεπτά να το χρησιμοποιούν γi' αυτές τις εργασίες», είπε η αναπληρώτρια υπουργός. Ενημέρωσε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή για συν- εφημέρευση των νοσοκομείων της Λάρισας και τέθηκαν σε απόλυτη ετοιμότητα όλες οι δομές υγείας της περιοχής.

«Δεν ήταν πόσιμο ούτε πριν το νερό στο Βόλο»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το νερό δεν ήταν πόσιμο στον Βόλο και πριν την πλημμύρα, απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία στην ομιλία της νωρίτερα μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κρούσματα ιού δυτικού Νείλου και το ιστορικό λεπτοσπείρωσης στην περιοχή

Η κ. Αγαπηδάκη είπε ότι η περιοχή σημειώνει κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, γι' αυτό και όλο τον χρόνο γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση. Μόλις χθες εντοπίστηκαν ζωντανές προνύμφες, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα και από στάσιμα νερά προκειμένου να γίνουν προνυμφοκτονίες και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων. Επίσης, η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γ' αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Σε σχέση με τα νεκρά ζώα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες περισυλλογής, υγειονομικής καύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον γίνεται απολύμανση στις περιοχές που υπήρχαν τα νεκρά ζώα, στις περιοχές που συλλέγεται η λάσπη και στις περιοχές με στάσιμα ύδατα.

Για τη γραμμή κλίσης που λειτούργησε από τις πρώτες ημέρες, έχουν γίνει 100, περίπου, κλήσεις και οι περισσότερες αφορούσαν πρακτικές οδηγίες, σημείωσε.

Τέλος, ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, είπε ότι άρχισε ο εμβολιασμός των κατοίκων και σε πληρώματα της Πυροσβεστικής. «Ανάγκες καλύπτονται επίσης πόρτα-πόρτα και χωριό-χωριό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν», είπε η κ. Αγαπηδάκη και υποστήριξε ότι αυτό θα είναι το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αρχίσει να «ξετυλίγεται» σε όλη τη χώρα, «ένα αποκεντρωμένο σύστημα δηλαδή που θα φτάνει στον τόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, όχι μόνο τώρα στις πλημμύρες αλλά και στο μέλλον».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)