to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Στο κόκκινο» το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, παρά τα λοκντάουν

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα, παρά τη μειωμένη δραστηριότητα, φέτος, από τα λοκντάουν


Τα στοιχεία του ΠΜΟ αναφέρουν μία μείωση σε εκπομπές CO2 της τάξεως του 4,2 με 7,5% εντός του 2020, γεγονός που οφείλεται στη μειωμένη ταξιδιωτική, κυκλοφοριακή δραστηριότητα και ευρύτερη παραγωγική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών λόγω των επιβεβλημένων μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού, με χαρακτηριστικότερα τα λοκντάουν. Παρόλα αυτά, αν και θεωρείται θετικό δείγμα η συγκεκριμένη εξέλιξη, ο ΠΜΟ σημειώνει ότι αποτελεί μία «μικρή κουκίδα» στον ευρύτερο καμβά της μακροχρόνιας συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση του ΠΜΟ, σημείωσε πως ο μηνιαίος μέσος όρος CO2 για το Σεπτέμβριο στη Χαβάη -τοποθεσία ενός εκ των βασικών σταθμών του ΠΜΟ- ήταν 411,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), δηλαδή αυξημένος συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά του Σεπτέμβρη του 2019, που ήταν 408,6ppm. Ακόμη, ανέφερε πως κατεγράφη εκθετική αύξηση στο μέσο επίπεδο CO2 για το 2019, σημαντικά μεγαλύτερη του μέσου ρυθμού της τελευταίας δεκαετίας. Υπό αυτή την έννοια, τα δεδομένα της έκθεσης δείχνουν ότι οι κινήσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι σαφώς αναντίστοιχες του αναγκαίου για την αποτροπή των σοβαρότερων επιπτώσεων της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.

Η περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε ταχύτερα από το 2018 έως το 2019, απ' ό,τι είχε αυξηθεί από το 2017 στο 2018, καθώς και από τον μέσο όρο των δέκα τελευταίων ετών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εκπομπές χρειάζεται να πέσουν τουλάχιστον στο μισό μέχρι το 2030, ώστε να περιοριστεί η πλανητική υπερθέρμανση στην αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι 1,5 οC, καθότι μετά από αυτό το σημείο θα πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα ξηρασιών, πλημμύρων, καυσώνων, πείνας και φτωχοποίησης.

«Έχουμε σπάσει το παγκόσμιο ετήσιο φράγμα των 400ppm του 2015, μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, ξεπερνώντας τα 410ppm. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή ρυθμό αύξησης στην ιστορία των καταγραφών μας», εξηγεί ο ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερι Τααλάς. Το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαια για αιώνες. «Η τελευταία φορά που η γη σημείωσε μια συγκέντρωση CO2, συγκρίσιμη με τη σημερινή, ήταν τρία με πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία ήταν κατά 2-3 οC ανώτερη και τα επίπεδα θαλάσσης υψηλότερα από τα σημερινά κατά 10-20 μέτρα», επεσήμανε. «Τότε, όμως, δεν κατοικούσαν 7,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι τον πλανήτη», διευκρίνισε.

Πάντως, το Δελτίο Αερίων Θερμοκηπίου του ΠΜΟ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα, δείχνει ότι το ποσοστό CO2 στην ατμόσφαιρα σήμερα είναι 50% περισσότερο από το 1750, την περίοδο πριν την Βιομηχανική Επανάσταση. Το CO2 εγκλωβίζει τα 2/3 της θερμότητας που ενυπάρχει στην επιφάνεια της γης από τις εκπομπές θερμοκηπίου, φαινόμενο το οποίο έχει σημειώσει αύξηση 45% τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Όσο για το μεθάνιο, το 60% των εκπομπών του οποίου στην ατμόσφαιρα είναι ανθρώπινης προέλευσης (εκτροφή μηρυκαστικών, ριζοκαλλιέργειες, εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων, χωματερές...), η περιεκτικότητά του αυξήθηκε ελαφρώς λιγότερο γρήγορα από το 2018 έως το 2019, απ' ό,τι ανάμεσα στο 2017 και το 2018, όμως ταχύτερα από τον μέσο όρο των δέκα τελευταίων ετών.

Τέλος το ποσοστό αύξησης της συγκέντρωσης πρωτοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι ταυτόχρονα ένα αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ένα χημικό προϊόν το οποίο προέρχεται από υπερβολική χρήση λιπασμάτων και καμμένες δασικές εκτάσεις και καταστρέφει το στρώμα του όζοντος, είναι σήμερα 23% υψηλότερο απ' ότι το 1750. Οι εκπομπές του στην ατμόσφαιρα οφείλονται κατά 40% στον άνθρωπο, αλλά οι υπόλοιπες είναι φυσικής προέλευσης.

Με πληροφορίες από τον Guardian και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)