to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 15.07.2022

Διεθνή

Στο κοινοβούλιο της Βορείου Μακεδονίας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη σας περιμένει

Στο κοινοβούλιο της Βορείου Μακεδονίας βρέθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς συζητήθηκε η πρόταση της ΕΕ για συμβιβασμό της χώρας με τη Βουλγαρία προκειμένου να αρθούν οι αντιρήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται απλή πλειοψηφία, που ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει με άνεση.


Η ευρωπαϊκή προεδρία έχει καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας, προκειμένου να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της πρώτης. Η Σόφια έχει αποδεχτεί την ευρωπαϊκή πρόταση, κάτι που επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιό της, ωστόσο αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια. Την πρόταση υποστηρίζουν το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Κοβάτσεφσκι και όλα τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία, όμως αυτή συναντά τις έντονες αντιδράσεις της σλαβικής αντιπολίτευσης και μεγάλου μέρους της σλαβικής κοινής γνώμης.

Η αντιπολίτευση και οι αντίπαλοι της πρότασης ισχυρίζονται ότι με αυτήν ικανοποιούνται τα συμφέροντα της Βουλγαρίας και τίθενται σε κίνδυνο η γλώσσα, η εθνική ταυτότητα και η ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που διαψεύδει η κυβέρνηση. Μετά την αποδοχή της πρότασης, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία θα αποφασιστεί ότι η Βόρεια Μακεδονία, όπως και η Αλβανία, ξεκινούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Κορυφαία στιγμή αυτή των διαβεβαιώσεων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Θυμίζουμε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολιτικός που ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στην ίδια οικογένεια δηλαδή με την Νέα Δημοκρατία.

Είναι να απορεί κανείς όταν στην Ευρώπη κορυφαίοι παράγοντες προχωράνε στην αναγκαία και απαιτούμενη διεύρυνση της ΕΕ στη λογική της Συμφωνίας των Πρεσπών, πως ο κ. Μητσοτάκης και η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ στο εσωτερικό επιχειρούν να συντηρήσουν το κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού. Επιπλέον εχει ενδιαφέρον τι γνώμη είχε επί της πρότασης Μακρόν ο κ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη, εκτός κι αν εκείνη την ώρα φωτογραφίζονταν με φόντο τους... πίνακες ζωγραφικής!

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας, όπως και η ταυτότητά σας»

«Η Ευρώπη σας περιμένει. Περιμένει και ελπίζει ότι θα κάνετε ακόμα ένα βήμα προς την Ένωσή μας. Βρίσκομαι εδώ, σήμερα, επειδή πιστεύω ότι αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσετε μπροστά, προς το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες μέλος» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της στη συνεδρίαση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της ΕΕ για συμβιβασμό της χώρας με τη Βουλγαρία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σήμερα στη Βουλή της Βόρεια Μακεδονίας κάλεσε τη χώρα να αποδεχτεί την πρόταση της ΕΕ σχετικά με την επίλυση των διαφορών της με τη Βουλγαρία και να κάνει, με τον τρόπο αυτό, το αποφασιστικό βήμα για την ενταξιακή της πορεία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η χώρα έχει δείξει κουράγιο και αποφασιστικότητα και προηγουμένως, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε άνοιξε τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι έχει ακούσει προσεκτικά τις ανησυχίες για τη «μακεδονική γλώσσα και την ταυτότητα» και διευκρίνισε σχετικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα σας και εμείς το σεβόμαστε πλήρως αυτό. Για αυτό, στην αναθεωρημένη πρόταση γίνεται αναφορά στη μακεδονική γλώσσα χωρίς κάποια αξιολόγηση από την ΕΕ».

Γλώσσα και εθνική ταυτότητα τα αγκάθια - Η συμβιβαστική πρόταση Μακρόν

 Έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση με Βουλγαρία για την ένταξη της  Βόρεια Μακεδονίας στην ΕΕ - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Συγκεκριμένα η Σόφια απαιτεί τη συνταγματική αναγνώριση ύπαρξης βουλγαρικής εθνικής μειονότητας στη Βόρειο Μακεδονία και επιπλέον δεν αποδέχεται την ύπαρξη αυτοτελούς μακεδονικής γλώσσας.

Το νέο στοιχείο στην ενταξιακή πορεία είναι η γαλλική πρόταση που έχει ήδη γίνει δεκτή από τη Βουλγαρία. «Κάποιοι λένε», είπε η ευρωπαία αξιωματούχος, «θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που παρουσίασε η Γαλλία, και φυσικά αυτό είναι δικαίωμά σας να το κάνετε. Αλλά σκεφτείτε πόσο σκληρά προσπαθήσαμε να φτάσουμε εδώ μέσω διαδοχικών προεδριών της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και τώρα της Γαλλίας. Σας ενθαρρύνω να εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία».

Η συμβιβαστική πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και προβλέπει υποχωρήσεις και από τα Σκόπια και από τη Σόφια. Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται να αλλάξει το Σύνταγμά της για να αναγνωρίσει βουλγαρική μειονότητα, με αντάλλαγμα την άρση του βέτο εκ μέρους της Βουλγαρίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)