to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 16.03.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Στο Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη τους πρόσφυγες τους παίρνουμε σπίτια μας

Στη Βόρεια Ελλάδα, στις περιοχές που συνορεύουν με την λασπούπολη της Ειδομένης, οι άνθρωποι αφήνουν στην άκρη οικειοθελώς την ιδιωτική τους σφαίρα, τους φόβους, τις προκαταλήψεις και την άνεσή τους, απαντώντας στις ξενοφοβικές κραυγές και θυμίζοντας πως η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη παραμένουν αξίες σε μια κοινωνία που παλεύει να παραμείνει όρθια.


Ο Μπάμπης από το Κιλκίς φιλοξενεί μία οικογένεια σε ένα άδειο σπίτι που διαθέτει ενώ οργανώνει ένα άτυπο «σχέδιο» για τη φιλοξενία των πιο ευάλωτων και η Χρυσή από το Ωραιόκαστρο πήρε σπίτι της μία οικογένεια που αποτελείται από ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά εκ των οποίων το μικρότερο μόλις 4 μηνών.

Σύμφωνα με όσα λέει o  Μπάμπης Μακρίδης, ένας από τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο Κιλκίς, η πρωτοβουλία ξεκίνησε την Κυριακή λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών σε συνεννόηση με το Υπουργείο.

Ο Μπάμπης φιλοξενεί και ο ίδιος μία οικογένεια σε ένα άδειο σπίτι που διαθέτει όμως αυτό που βασικά κάνει και είναι ακόμα πιο σημαντικό καθώς ανακουφίζει δεκάδες ευάλωτους ανθρώπους είναι –ως μέλος της ομάδας των εθελοντών του Κιλκίς- να οργανώνει ένα άτυπο δίκτυο σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές για την φιλοξενία οικογενειών προσφύγων από το Κέντρο Μετεγκατάστασης στο Χέρσο που έχει πλημμυρίσει από τη βροχή σε σπίτια λίγων φίλων στην αρχή, αλληλέγγυων ανθρώπων στη συνέχεια. Στον Μπάμπη φτάσαμε από τον Τάσο, έναν κάτοικο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης φιλοξενεί μία επταμελή οικογένεια με παιδιά στο δικό του σπίτι.

Όπως εξηγεί ήδη πάνω από 60 οικογένειες έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση για την ολιγοήμερη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων για όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για να φιλοξενήσει κάποιος πρόσφυγες αρκεί να αφήσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του και του αυτοκινήτου του στην είσοδο του Κέντρου Μετεγκατάστασης στο Χέρσο.

«Το ενδιαφέρον σε όσους δηλώνουν διαθέσιμοι είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν περάσει δυσκολίες αλλά έχουν χώρο», αναφέρει ο Μπάμπης και προσθέτει πως αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι «δυσκολεύονται και δεν έχουν τρόπο να έρθουν να τους πάρουν». «Σε αυτή τη φάση επιλέξαμε να είναι κυρίως από το Κιλκίς και για όσους έχουν μεταφορικό από τη Θεσσαλονίκη για να είναι κοντά στις διαδικασίες για τα προγράμματα μετεγκατάστασης», τονίζει ενώ δεν παραλείπει να θυμίσει πως ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα και οι κάτοικοι στο Χέρσο έχουν ανοίξει τα σπίτια τους για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των προσφύγων.

«Άλλο να το ακούς στα δελτία ειδήσεων και άλλο να το βλέπεις από κοντά»

Η Χρυσή μένει στο Ωραιόκαστρο, ένα Δήμο που οι τοπικοί άρχοντες έφεραν στο προσκήνιο όταν αντέδρασαν σθεναρά στη δημιουργία του Κέντρου Μετεγκατάστασης προσφύγων στα γειτονικά Διαβατά. Μάλιστα ο Δήμαρχος της περιοχής Αστέριος Γαβότσης δεν είχε παραλείψει τότε να δηλώσει πως δεν θα μετατραπεί η περιοχή του σε «χαβούζα» προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Το κλίμα ξενοφοβίας και τρομοκρατίας που δημιουργήθηκε ενάντια στους πρόσφυγες όμως δεν πτόησε τους κατοίκους της περιοχής. Έτσι στο σπίτι της Χρυσής στο Ωραιόκαστρο φιλοξενείται σήμερα ένα νεαρό ζευγάρι προσφύγων με τα δύο τους παιδιά, 4 μηνών και 3,5 χρονών.

Η Χρυσή βρέθηκε την Πέμπτη στο Χέρσο σε μία αποστολή της πρωτοβουλίας κατοίκων του Ωραιοκάστρου για να βοηθήσει στην καταγραφή των αναγκών σε εθελοντική βοήθεια και τότε όπως λέει αντίκρισε μία τραγική κατάσταση. Τότε πήρε την απόφαση να φιλοξενήσει και η ίδια μία οικογένεια. «Μία οικογένεια μπορείς και εσύ να πάρεις», είπε στον εαυτό της όπως μας λέει: «Είδα με τα μάτια μου ότι μπορώ εγώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω».

«Σε ποια γλώσσα όμως μπορούν να συνεννοηθούν»; Οι φιλοξενούμενοί της γνωρίζουν ελάχιστα αγγλικά με αποτέλεσμα να πρέπει να αυτοσχεδιάσουν. Έτσι χρησιμοποιούν το google translate! Οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι γράφουν εναλλάξ και η τεχνολογία μεταφράζει από τα ελληνικά στα αραβικά και αντίστροφα. «Όταν θέλουν οι άνθρωποι να επικοινωνήσουν το καταφέρνουν χρησιμοποιώντας τα όλα χέρια, πόδια».

Η οικογένεια των προσφύγων που μένει από το πρωί της Κυριακής στο σπίτι της Χρυσής έχει μία αγωνία και ένα αίσθημα ανασφάλειας καθώς ξυπνά κάθε πρωί με μία προσδοκία: Να φύγει και να πάει στη Γερμανία που έχουν συγγενείς καθώς όπως λένε ότι στη χώρα τους δεν έχει μείνει τίποτα από το πόλεμο.

«Είναι άνθρωποι πάρα πολύ ευγενικοί, με φοβερό σεβασμό. Με προθυμία και διάθεση να συνεισφέρουν, να συμβάλλουν όσο μπορούν. Εκτιμούν αυτό που συμβαίνει. Είναι ντροπαλοί άνθρωποι», περιγράφει η Χρυσή.

Άραγε τι αντιμετώπιση έχει η κίνησή της από φίλους και γνωστούς; «Έχουμε τέτοια προσφορά και συμπαράσταση σε πολύ σύντομο χρόνο. Πολύς κόσμος ήρθε να τους γνωρίσει και να τους δει γιατί είναι άλλο να το ακούς στα δελτία ειδήσεων που στόχο έχουν την τρομοκρατία. Όταν το βλέπεις όλη η προπαγάνδα απομυθοποιείται».

Κατερίνα Μπακιρτζή

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)