to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 02.02.2023

Διεθνή

Στο Κίεβο η Φον ντερ Λάιεν και «σύσσωμη» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέες κυρώσεις ενόψει 24ης Φεβρουαρίου (βίντεο)

Στο Κίεβο σήμερα οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και δεκαπέντε μέλη του Σώματος των Επιτρόπων, συναντήθηκαν με την ουκρανική κυβέρνηση. Όσα είπαν Ζελένσκι, Φον ντερ Λάιεν, Μπορέλ (ολόκληρη η συνέντευξη τύπου στα αγγλικά)


Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και δεκαπέντε μέλη του Σώματος των Ευρωπαίων Επιτρόπων μεταβαίνουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με την ουκρανική κυβέρνηση και για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας.

Μεταξύ των Επιτρόπων που συνοδεύουν την Πρόεδρο Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στην επίσκεψη αυτή στο Κίεβο (2-3 Φεβρουαρίου) είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Αντιπρόεδρος για την ψηφιακή εποχή Μάργκρετ Βεστάγκερ, ο Αντιπρόεδρος για την Οικονομία Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο Αντιπρόεδρος Διοργανικών Σχέσεων Μάρος Σέφκοβιτς, η Αντιπρόεδρος για τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, ο Επίτροπος για την απασχόληση Νικολά Σμιτ, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλονι, ο Επίτροπος για τη Γεωργία Γιάνους Βιτζιεγκόβσκι, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνς Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Βιργίνιους Σινκεβίσιους και η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιρεντ ΜακΓκίνες.

Η συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης θα είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε πολλούς τομείς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, καθώς και μια ευκαιρία για να συζητηθεί η επερχόμενη ανασυγκρότηση της χώρας και η ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Ένας χρόνος πόλεμος: Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει νέες κυρώσεις από την Φον ντερ Λάιεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο του ενός έτους από την έναρξη του πολέμου φαίνεται ότι θα υπολείπονται των προσδοκιών του Κιέβου.

Αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.

Όμως η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη πολλές επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς να τις αγγίξει --όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία-- και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ μοιάζει να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει το εύρος των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στις οποίες μπορούν όλες να δώσουν την απαραίτητη έγκρισή τους.

Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει ζητήσει κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον πυρηνικό τομέα όμως η Ουγγαρία --όπου η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks-- έχει ήδη πει ότι θα προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

"Μπορούμε να δούμε πως ο ρυθμός των κυρώσεων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί ελαφρά ενώ το κράτος-τρομοκράτης, αντίθετα, αυξάνει τον ρυθμό της προσαρμογής του στις κυρώσεις", δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Φον ντερ Λάιεν: Συνεχίζουμε την πίεση

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο της έναρξης του πολέμου πριν από έναν χρόνο.

Είπε πως το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7 κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα.

"Κάνουμε τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του", είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. "Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντάς την πίσω μία γενιά".

"Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε κι άλλο την πίεση", είπε.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το πλαφόν στην τιμή των πετρελαϊκών προϊόντων, με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής να πιέζουν για ένα χαμηλότερο όριο πριν από τη Δευτέρα όταν προγραμματίζεται να εφαρμοστεί από όλες τις χώρες της G7.

Η Τσεχία πρότεινε αυστηρότερες τεχνολογικές κυρώσεις ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει όπλα και ρουκέτες για τον πόλεμο και η ΕΕ εργάζεται επίσης για να κλείσει ορισμένα παραθυράκια και να αποκρούσει την αποφυγή των κυρώσεων, για παράδειγμα μέσω Λευκορωσίας.

Μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία; Δεν αποκλείει ο Μπορέλ - Αρνητικά απαντά η Βρετανία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Γερμανία να καταλήξουν να αντιστρέψουν τη θέση τους όσον αφορά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο προκαλούσε επίσης αρχικά διαμάχες, θύμισε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας αύριο Παρασκευή στο Κίεβο.

Όμως κλείστηκε συμφωνία και αυτή η «κόκκινη γραμμή» ξεπεράστηκε, συνέχισε. Όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης, συμπλήρωσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της αποστολής μαχητικών. «Η δική μου δουλειά είναι να προσπαθώ να επιτευχθεί συναίνεση, κι ένας από τους καλύτερους τρόπους για αυτό είναι να μην παίρνεις θέσεις που θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο», εξήγησε ο Ζ. Μπορέλ.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα πως η Βαρσοβία θα έστελνε μαχητικά στο Κίεβο, αν υπήρχε συναίνεση για αυτό στο NATO.

Ωστόσο η Γερμανία και οι ΗΠΑ, που πρόσφατα υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαριά άρματα μάχης για να αποκρούσει τα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022, απέρριψαν κατηγορηματικά την ιδέα να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το μεγάλο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης των πιλότων καθιστά πρακτικά αδύνατον να σταλούν βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία 

Χθες Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η Βρετανία δεν έχει λάβει «αμετάκλητη απόφαση» να μην στείλει μαχητικά αεροσκάφη της στην Ουκρανία, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτό είναι η σωστή προσέγγιση επί του παρόντος.

Το ταχύτερο διάστημα που χρειάζεται να μάθει ένας πιλότος να πετά ένα βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος είναι 35 μήνες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, διευκρινίζοντας τα πρακτικά ζητήματα που επικαλέστηκε η Βρετανία αναφορικά με την προμήθεια της Ουκρανίας με βρετανικά αεροσκάφη.

Το Λονδίνο τονίζει ότι δεν είναι επί του παρόντος πρακτικό να στείλει στην Ουκρανία βρετανικά μαχητικά, δεδομένης της πολυπλοκότητας των αεροσκαφών και του χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευση των πιλότων. «Το ταχύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης για έναν νέο πιλότο διαρκεί περίπου 35 μήνες, ενώ το υπάρχον, 5 χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)