to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 23.05.2017

Πολιτική

Δ. Τζανακόπουλος: Συνολική συμφωνία στις 15/6 - Η εκταμίευση της δόσης έχει δρομολογηθεί (βίντεο)

Το σύνολο του διεθνούς Τύπου αναφέρεται σήμερα, δυσμενώς, στον Β. Σόιμπλε, υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης - «Μόνο ελληνικά ΜΜΕ και η αντιπολίτευση καταλογίζουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην ελληνική πλευρά», σχολίασε ο Δ. Τζανακόπουλος επαναλαμβάνοντας πώς χωρίς εφαρμογή μέτρων για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και το 2020 - «Το σύνολο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ζητά μια συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του χρέους με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» τόνισε και πρόσθεσε πως η 15η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει η συμφωνία


«Είχαμε πει από την αρχή ότι πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία» είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ερωτηθείς για τα χθεσινά αποτελέσματα του Eurogroup. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως «το σύνολο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ζητά μια συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του χρέους με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» και πρόσθεσε πως η 15η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει η συμφωνία. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ: Τα ρεπορτάζ σας είναι ανακριβή (βίντεο)

Το βίντεο από την παρέμβαση Τζανακόπουλου στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ:

«Υπάρχει μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος για την οποία είχαμε πει ότι αποτελεί αντικείμενο πραγματικής σύγκρουσης μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και αναρωτήθηκε -σχολιάζοντας τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Eurogroup από τον ΣΚΑΙ-  από που προκύπτει ότι έχουμε παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης ή ότι μας κορόιδεψαν οι εταίροι «όλος ο διεθνής τύπος σήμερα σχολιάζει τη στάση του κ. Σόιμπλε , η χθεσινή μη λήψη απόφασης δεν αποτελεί μια αποτυχία της κυβέρνησης» επανέλαβε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Σημείωσε ότι παραμένει ο στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών ώστε να καταλήξουμε σε λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, ενώ αναφερθείς σε όλες τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών από Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «αποτελούν οδοδείκτη για την επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας». 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ για πιέσεις που δέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος από τους ομολόγους του τονίζοντας «το ρεπορτάζ στα περισσότερα σημεία του ήταν ανακριβές ,δεν ακούστηκε γκρίνια από τους εταίρους προς τον κ. Τσακαλώτο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν υπήρχε καμία κριτική για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την μη εφαρμογή των μέτρων χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος. 

Επίσης σημείωσε ότι το κείμενο το οποίο κατατέθηκε στο χθεσινό Eurogroup, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανέφερε από τον τηλεοπτικό σταθμό. «Κρίθηκε από την Ελλάδα και το ΔΝΤ ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν εξασφάλιζε τα εχέγγυα για το χρέος και η πρόταση δεν κρίθηκε ικανοποιητική από πολλούς εταίρους» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε  και τα σχόλια ότι ο κ. Τσακαλώτος βρέθηκε «μόνος» στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σημειώνοντας πως αυτά τα σχόλια είναι ανακριβή καθώς οι εταίροι επιθυμούν δέσμευση για το χρέος. 

Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν περιλαμβάνει την εκταμίευση της δόσης έχει εγκριθεί ήδη η τεχνική συμφωνία» επανέλαβε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος και τόνισε πως όλες οι πλευρές εργάζονται  , στην κατεύθυνση ώστε να οδηγηθεί το Ταμείο σε θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «χωρίς απόφαση για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και το 2020, και όπως σημείωσε «αυτό έχει συζητηθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού με την διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα το χαρακτήρισε κατανοητό». Καταλήγοντας ο κ. Τζανακόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθούν από την Ελλάδα περαιτέρω μέτρα. 

Για την εξαγορά μετοχών του Mega από τον Ιβάν Σαββίδη

Ερωτηθείς για την εξαγορά μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Mega από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Εμείς τοποθετηθήκαμε λέγοντας πως δεν θα σχολιάσουμε επιχειρηματικές κινήσεις στο χώρο των μέσων ενημέρωσης . Εγώ δεν είμαι νομικός υπερασπιστής του κ Σαββίδη ή οποιουδήποτε άλλου εάν υπάρχουν ζητήματα θα τα δουν οι αρμόδιες αρχές» υπογράμμισε.  

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να κατηγορηθεί από κανέναν για ανίερη συμμαχία με τις τράπεζες ενώ επανέλαβε «πως εάν υπάρχει οπουδήποτε θέμα τα αρμόδια δικαστήρια θα επιληφθούν» προσθέτοντας πάντως πως «δεν βλέπω κανένα περίεργο δάνειο στην περίπτωση Σαββίδη». 

Ερωτηθείς για την εξεταστική για τα δάνεια των ΜΜΕ απάντησε «δεν βλέπω καμία παροχή έναντι αέρα που είναι η κατεξοχήν κίνηση για τα θαλασσοδάνεια. Πάντως ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις τράπεζες για την απόφαση της μεταβίβασης των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού στον συγκεκριμένο επιχειρηματία και υπογράμμισε τη σαφή βούληση της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ερωτηθείς για τη διαγραφή προστίμων της ΣΕΚΑΠ, επανέλαβε πως δεν διεγράφη κανέναν πρόστιμο και τόνισε άλλωστε πως η ίδια η τροπολογία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Στις αιτιάσεις περί εύνοιας του κ. Σαββίδη ο οποίος αποθεώνει τον πρωθυπουργό  απάντησε «υπάρχουν και επιχειρηματίες που αποθεώνουν τον κ. Μητσοτάκη γιατί σας πειράζει που κάποιος επιχειρηματίας λέει την πολιτική του άποψη, υπέρ του πρωθυπουργού» αναρωτήθηκε ο κ . Τζανακόπουλος.



Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο, Σία Κοσιώνη:

ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε και ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, στο δελτίο, στον απόηχο μίας δύσκολης βραδιάς για τη χώρα μας σε ένα ακόμα Eurogroup. Η αλήθεια είναι ότι είχανε καλλιεργηθεί-είχατε καλλιεργήσει-υψηλές προσδοκίες για αυτήν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τελειώνει, λοιπόν, το Eurogroup, και συνειδητοποιούμε ότι έχουμε βρεθεί με ένα σωρό μέτρα στην πλάτη και δεν έχουμε πάρει αυτό που τάξατε στους Έλληνες, τι σημαίνει αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Κοσιώνη, είχαμε πει από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και μία πραγματική σύγκρουση μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Δεν θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας, αντιθέτως το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών στο ελληνικό πρόγραμμα αναγνωρίζει ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε μία συνολική συμφωνία, η οποία θα δίνει την απαραίτητη διέξοδο και θα δημιουργεί έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άλλα είχε πει ο Πρωθυπουργός στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προχθές, έλεγε ότι έχουμε μία συμφωνία στα χέρια μας too good to be true.  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο έχουμε πει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων είναι ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης θα έχουμε στα χέρια μας μία συμφωνία, η οποία θα ρυθμίζει, θα προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα οδηγεί στη συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς επιφυλάξεις και θα ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Όταν λέτε το τέλος της διαπραγμάτευσης, τι ακριβώς εννοείτε …γιατί το τέλος το επαναπροσδιορίσατε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν τον επαναπροσδιορίσαμε εμείς. Το επαναπροσδιόρισαν οι δανειστές μας και η Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup, όπου όπως είδατε στην απόφασή του λέει ότι η τελική συζήτηση, η τελική ημερομηνία για τη λήψη της απόφασης είναι η 15η Ιουνίου. Πλέον δεν είναι μία ημερομηνία, την οποία θα μπορούσα να τη βγάλω εγώ από το μανίκι μου.

ΚΟΣΙΩΝΗ: … Ναι, αλλά με τον ίδιο τρόπο θα έρθει η 16η Ιουνίου και θα έρθετε εδώ να μου πείτε ότι ξέρετε, ήταν καταληκτική η ημερομηνία, αλλά πάλι δεν τα βρήκαν μεταξύ τους. Να ρωτήσω κάτι απλά, το αναρωτήθηκα ρητορικά πριν κύριε Τζανακόπουλε για να καταλαβαίνουμε. Είχατε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί μία συνολική λύση χθες, σας κορόιδεψαν ή κοροϊδεύετε εσείς ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού προκύπτει αυτό; Ακούστε, υπάρχει μία συζήτηση για το ελληνικό χρέος στην οποία καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έχουμε ξαναπεί και επιμένω –το ξαναλέω όσο χρειάζεται- για την οποία είχαμε πει ότι αποτελεί αντικείμενο πραγματικής σύγκρουσης μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Άρα λοιπόν, αν θυμάστε καλά, σε όλες τις παρεμβάσεις μας, αυτό το οποίο λέγαμε είναι ότι είτε θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου είτε δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να γεφυρωθούν όλες οι διαφορές μέχρι τις 22 Μαΐου και θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη. Επομένως, από πού και ως πού προκύπτει ότι έχουμε εδώ μία παταγώδη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης ή από πού και ως πού προκύπτει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έγινε υποκείμενο κοροϊδίας εκ μέρους των εταίρων της; Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το σύνολο του διεθνούς Τύπου σήμερα αναφέρεται στον κύριο Σόιμπλε ως βασικό υπεύθυνο για το γεγονός ότι χθες δεν υπήρξε μια συμφωνία για την …

ΚΟΣΙΩΝΗ: Προφανώς ο καθένας έχει τις ευθύνες του, εμείς θέλουμε να δούμε τι γίνεται με εμάς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, όταν το σύνολο των Ευρωπαίων, το σύνολο των δανειστών, το σύνολο των Θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα αναγνωρίζουν ότι από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα, έχει κάνει αυτά τα οποία οφείλει και από εκεί και πέρα η μπάλα βρίσκεται στη μεριά του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ώστε να δοθεί μία λύση, κατανοείτε ότι η χθεσινή μη λήψη απόφασης δεν αποτελεί μία αποτυχία της ελληνικής διαπραγμάτευσης…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πόσο κοντά είμαστε λοιπόν στην επιτυχία, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό το οποίο επιδιώκεται αυτήν τη στιγμή είναι να γεφυρωθούν τεχνικά οι διαφορές και να οδηγηθούμε σε μία λύση, η οποία θα καλύπτει όλα τα μέρη, έτσι ώστε να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε περιγράψει, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι Ευρωπαίοι δανειστές μας. Νομίζω ότι ως προς αυτό το σημείο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Διότι οι δηλώσεις, οι οποίες ακούστηκαν όλο αυτό το διήμερο, νομίζω ότι αποτελούν έναν οδοδείκτη και κατά τη γνώμη μου δείχνουν προς την κατεύθυνση της θετικής κατάληξης στις 15 Ιουνίου.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η ευχή όλων, να υπάρξει μία θετική κατάληξη σε αυτό το θέμα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση… 

ΚΟΣΙΩΝΗ:… και η δουλειά σας είναι εδώ που τα λέμε. Κύριε Τζανακόπουλε, ήσασταν στο στούντιο όταν ο Νίκος Φιλιππίδης μας μετέφερε το ρεπορτάζ για το τι έγινε χθες το βράδυ. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν το επιβεβαιώνετε, ότι είχαμε τέτοια σύγκρουση χθες στο Eurogroup; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω την αλήθεια. Το ρεπορτάζ, στα περισσότερα σημεία του, ήταν πλήρως ανακριβές. Σχεδόν τίποτα από όλα αυτά τα οποία ανέφερε ο ανταποκριτής σας δεν αποτελούν πραγματικότητα. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι ο κύριος Τσακαλώτος έγινε δέκτης κατηγοριών από συναδέλφους για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τίποτα τέτοιο δεν ακούστηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο παρά την κατάληξη, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, η οποία κατάληξη αυτή εγκρίθηκε από το χθεσινό Eurogroup. Το δεύτερο, δεν υπήρχε καμία κριτική σε ό, τι αφορά στις δηλώσεις και του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Πρωθυπουργού σε σχέση με τη μη εφαρμογή των μέτρων στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αντιθέτως, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η ίδια η κυρία Λαγκάρντ, στις συνομιλίες που είχε με τον Πρωθυπουργό, του είχε αναφέρει ότι βρίσκει απολύτως εύλογο το επιχείρημά του. Ότι δηλαδή εφόσον το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα τότε θα πρέπει το σύνολο των παραμέτρων του ελληνικού προγράμματος να μπουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων …

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό έχει ενδιαφέρον, να το απευθύνουμε αυτό και στο ΔΝΤ ως ερώτημα. Διαψεύδετε ότι το τελικό κείμενο, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο κύριε Τζανακόπουλε, περιλαμβάνει δόση και τίποτε άλλο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, θέλω να σας πω ότι το κείμενο της πρότασης που κατατέθηκε, δεν είναι αυτό το οποίο ανέφερε ο δημοσιογράφος 

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μπορείτε να μας πείτε, δεν πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός που φθάσαμε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν πρόκειται περί αυτού. Επρόκειτο για μία λύση, η οποία προέβλεπε τη συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η οποία κρίθηκε από μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ότι δεν είναι αρκετά. Επίσης, κρίθηκε από το ΔΝΤ ότι δεν του δίνουν τα απαραίτητα εχέγγυα για να βγάλει μία θετική μελέτη για τη βιωσιμότητα  του χρέος. Σας το λέω πάρα πολύ καθαρά. Το κείμενο, το οποίο κατατέθηκε στο χθεσινό Eurogroup, δεν ήταν ένα κείμενο το οποίο έλεγε απλώς και μόνο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Φυσικά είχε και πρόταση που αφορούσε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η οποία ωστόσο δεν κρίθηκε ικανοποιητική, ξαναλέω, όχι από την Ελλάδα, αλλά από μία σειρά εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα…

ΚΟΣΙΩΝΗ:… είχαμε και υποστηρικτές λέτε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά. Και ως προς αυτό το σημείο, λοιπόν, το ρεπορτάζ, το οποίο ακούσαμε πριν από λίγο, ήταν ανακριβές. Αλλά ήταν ανακριβές και κάτι άλλο. Το 18-1, το οποίο ανέφερε ο κύριος Παπαδημητρίου, διότι όπως είδατε σήμερα ο παγκόσμιος Τύπος, αλλά και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και δηλώσεις μελών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στηρίζουν απολύτως το ηθικό, πολιτικό και νομικό δικαίωμα της Ελλάδας να πάρει μία δέσμευση για το ελληνικό χρέος…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Τη δέσμευση αυτήν την έχει λάβει η Ελλάδα, κύριε Τζανακόπουλε, από το 2012. Εδώ υποτίθεται ότι μιλάμε για κάτι παραπάνω από μία δέσμευση, έτσι δεν είναι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Αυτό το οποίο συζητάμε τώρα, διότι με επαναφέρετε σε μία συζήτηση για το 2012 που ήταν απλώς και μόνο μία υπόσχεση. Εδώ πλέον έχουν τεθεί νούμερα στο τραπέζι. Και ξέρετε ποιο είναι το νούμερο, κυρία Κοσιώνη; Το νούμερο το οποίο αποφασίστηκε στις 24 Μαΐου του 2016 και το οποίο λέει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Εδώ έχουμε λοιπόν μία συγκεκριμένη πλαισίωση της συζήτησης για το χρέος και την οποία αυτή την στιγμή ακολουθούμε. Ανάλογα λοιπόν με τις προβλέψεις που θα γίνουν από το ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και από το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών στο ελληνικό πρόγραμμα, θα αποφασιστεί ποια ακριβώς θα είναι τα συγκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν, έτσι ώστε το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. Αυτή είναι η πλαισίωση της συζήτησης και αυτά είναι τα ειδικά γεγονότα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει για την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία που δεν περιλαμβάνει τώρα, άμεσα, συμφωνία για το χρέος και QE; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν πάω σε αυτό θα ήθελα να σας απαντήσω και σε κάτι άλλο, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που ακούστηκε πιο πριν και καλό θα είναι να μην αφήνουμε υπόνοιες σε σχέση με αυτό, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν οικονομική αβεβαιότητα. Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν περιλαμβάνει εκταμίευση δόσης για τις πληρωμές τις οποίες πρέπει να κάνει η Ελλάδα εντός του καλοκαιριού. Η εκταμίευση της δόσης έχει δρομολογηθεί και έχει εγκριθεί καταρχήν η τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα σε ό, τι αφορά την ερώτησή σας ποια είναι η λύση που θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι εργάζονται στην κατεύθυνση μίας λύσης που θα έχει έναν τέτοιο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα οδηγεί το ΔΝΤ σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Από εκεί και πέρα εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει …

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αλλιώς, η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμόσω τα μέτρα ισχύει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και ισχύει. Αυτό το οποίο εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι χωρίς εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος –και αυτό έχει πει ο Πρωθυπουργός- δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα για το 2019 και το 2020.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποια μέτρα, για να φθάσουμε στο 2019 έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Μήπως είναι λίγο κούφια αυτή η δέσμευση, να το πω έτσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού προκύπτει ότι έχουν μεσολαβήσει εκλογές;

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν τελειώνει και η θητεία σας κάποτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει καταλαβαίνω ότι κάποιοι μπορεί να βιάζονται να τελειώσει η θητεία μας…

ΚΟΣΙΩΝΗ:  Μα το 2019 δεν τελειώνει η θητεία σας…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τελειώνει το φθινόπωρο του 2019. Το φθινόπωρο του 2019, αν δεν κάνω λάθος, είναι αργότερα από την 1-1-2019. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι, εφόσον δεν υπάρξει  η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δεν θα υπάρξει και η υλοποίηση της δέσμευσης της ελληνικής πλευράς για την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος το 2019.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Τελευταίο θέμα στο κομμάτι της οικονομίας, γιατί θέλω να σας απευθύνω και κάποια ακόμη ερωτήματα, κύριε Τζανακόπουλε, έχει να κάνει με το εάν τελικώς τώρα πια εδώ που φθάσαμε μπορείτε να παραδεχτείτε ότι ήταν λάθος που καθυστερήσατε να κλείσετε τόσο αυτήν την αξιολόγηση. Το ένα ορόσημο δίνει τη σκυτάλη στο άλλο, από τον Νοέμβριο έχουμε φθάσει στον Ιούνιο, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα κόστος στην οικονομία, μας το έχουν πει και οι έξω, δεν το λέμε μόνο εμείς…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούω με μεγάλη σοβαρότητα αυτό το οποίο λέτε σε σχέση με τις καθυστερήσεις. Όμως θα πρέπει να σας θυμίσω ότι οι μοναδικοί οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση στην ελληνική  πλευρά είναι τα εγχώρια media, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και κάποια κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνωρίζει ότι για τις καθυστερήσεις …

ΚΟΣΙΩΝΗ: … σας λέει μπράβο δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… ακούστε, δεν τα λέει σε μένα, τα έχει πει και δημοσίως…

ΚΟΣΙΩΝΗ:… σας λέει μπράβο που καθυστερήσατε; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κοσιώνη, όχι. Λέει κάτι πολύ διαφορετικό. Θέλετε να σας το θυμίσω. Αυτό το οποίο έχει πει η ίδια η Κομισιόν μέσα από τα πιο αρμόδια χείλη είναι ότι για τις καθυστερήσεις της δεύτερης αξιολόγησης ευθύνονται οι παράλογες απαιτήσεις, τις οποίες είχαν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάποιοι από τους δανειστές μας. Και αν θυμάστε καλά μετά από αυτήν τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν βγει  κάποιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατήγγειλαν κιόλας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δήθεν είναι πολύ φιλική προς την ελληνική κυβέρνηση.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα για όλα φταίνε οι άλλοι, εμείς τα έχουμε κάνει όλα καλά;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ποια είναι η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μπορώ επίσης να σας πω ότι για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτό είναι πανθομολογούμενο στην Ευρώπη. Αυτό στο οποίο …

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δεν θα μπορούσατε να τα είχατε κάνει διαφορετικά, να μην έχει υπάρξει δηλαδή αυτή η ανασφάλεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… κοιτάξτε, όταν κάποιος έρχεται και βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απαίτηση για 4,5 δισ. επιπλέον λιτότητα, όχι για αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος, αλλά για επιπλέον λιτότητα, καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια απαίτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Και θα ήσασταν εσείς η πρώτη που θα ασκούσατε σφοδρότατη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. 

ΚΟΣΙΩΝΗ: Βεβαίως εδώ έρχονται και σας λένε, θα χρησιμοποιήσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αν δεν είχατε κάνει αυτούς του χειρισμούς δεν θα μας ζητούσαν 4,5 δισ. ευρώ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, διότι ξέρετε ότι η απαίτηση του ΔΝΤ και οι διαφορετικές του προβλέψεις σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Αντίθετα, έχουν μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015. 

ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα υπάρχει περίπτωση να μας ζητήσουν νέα μέτρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο;

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ρωτώ, μετά τα χθεσινά μήπως βγει κάτι καινούργιο από το καπέλο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω κλείνοντας να σας ρωτήσω και γι’ αυτό το θέμα που έχει προκαλέσει θύελλα τις τελευταίες ώρες και αναφέρομαι στην εξαγορά του 20% του MEGA από τον κύριο Σαββίδη. Εσείς είχατε κάνει - και προς ανακούφιση θα έλεγα του ελληνικού λαού - σημαία το θέμα κατά της διαπλοκής, κύριε Τζανακόπουλε. Εδώ λοιπόν έχουμε μία περίεργη συναλλαγή. Υπάρχει πραγματικά καταιγίδα αντιδράσεων, είμαι σίγουρη ότι το καταγράφετε, και σας βλέπουμε ότι έχετε πάθει αφωνία. Προφανώς βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση αυτές οι εξελίξεις

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία αφωνία, κυρία Κοσιώνη. Εμείς χθες τοποθετηθήκαμε και είπαμε ότι δεν πρόκειται να παρέμβουμε ή να σχολιάσουμε επιχειρηματικές συναλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κάποτε όμως ήσασταν λαλίστατοι…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, κυρία Κοσιώνη. Αν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό θέμα, τότε αυτό το νομικό θέμα μπορεί να κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πουν τη γνώμη τους. Από εκεί και πέρα εγώ δεν είμαι νομικός υπερασπιστής του κυρίου Σαββίδη ή οποιουδήποτε άλλου. Μπορείτε να κάνετε το ρεπορτάζ σας και να δείτε αν υπάρχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα εσείς δεν έχετε να επιδείξετε κάποιο επιπλέον ενδιαφέρον. Το ξαναλέω, το ρωτώ γιατί κάποτε το κάνατε. Εδώ υπάρχει μία σαφέστατη περίπτωση ολιγωρίας Τραπεζών, να ενεχυριάσουν μετοχές σε κάποιον επιχειρηματία που χρωστούσε …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανίερη συμμαχία με τις Τράπεζες; Αυτό πραγματικά θα μου προξενούσε πολύ μεγάλη εντύπωση

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ δεν λέω τίποτα, αλλά πραγματικά προξενούνται και πολλά ερωτήματα από αυτές τις εξελίξεις. Δεν σας κάνει εντύπωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, μπορούν να σας δημιουργούνται ερωτήματα, το σίγουρο όμως είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί από κανέναν πειστικά ότι έχει ανίερες συμμαχίες με οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, κάνατε Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε κάποιο θαλασσοδάνειο στη συγκεκριμένη περίπτωση;…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα λοιπόν που προκύπτουν ερωτήματα για χειρισμούς Τραπεζών δεν σας κάνει εντύπωση; Να διατυπώσετε τουλάχιστον ένα ερώτημα, να το αναζητήσετε …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα αν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό θέμα τότε αρμόδια θα είναι τα ελληνικά δικαστήρια και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ωστόσο εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν βλέπω κάποιο είδους περίεργο θαλασσοδάνειο. Δεν βλέπω να υπάρχει… 

ΚΟΣΙΩΝΗ:… δεν βλέπετε δηλαδή περίεργο χειρισμό από το τραπεζικό σύστημα; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:… δεν βλέπω μία παροχή έναντι αέρα όπως είναι ο κλασσικός ορισμός για ένα θαλασσοδάνειο πράγμα που γινόταν κατά κόρον, κυρία Κοσιώνη, τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως ο οποιοσδήποτε σε αυτόν τον κόσμο χρωστάει… το να ενεχυριάζονται οι μετοχές του… δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάποια συναλλαγή, εδώ δεν συμβαίνει αυτό. Αυτό δεν σας κάνει εντύπωση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε νομίζω σε σχέση με αυτό πρέπει να ρωτήσετε τις Τράπεζες, αλλά και τους εμπλεκόμενους. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει η βούληση για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε οποιαδήποτε επιχειρηματική συναλλαγή και νομίζω –και σας το ξαναλέω- ότι δεν είναι πολύ πειστικό να κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση ή να αφήνετε υπόνοιες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανίερες συμμαχίες με τις Τράπεζες. Αν κάποιος έχει ανίερες συμμαχίες με τις Τράπεζες είναι σίγουρο ότι δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση. 

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αν ήσασταν σήμερα στην αντιπολίτευση και βλέπατε μία κυβέρνηση να διαγράφει ένα αστρονομικό πρόστιμο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο πρόστιμο;

ΚΟΣΙΩΝΗ:  Και σας ρωτώ πολύ καλόπιστα. Το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε. Αυτό το οποίο ρυθμίστηκε με την τροπολογία στην οποία αναφέρεστε, ήταν ότι εφόσον δεν έχει γνωστοποιηθεί  κατά την στιγμή της μεταβίβασης μιας εταιρείας μια συγκεκριμένη οφειλή προς τον επενδυτή  ο οποίος βάζει τα χρήματα του, τότε αυτός δεν ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα είχε γνωστοποιηθεί…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι θέμα το οποίο είναι ζήτημα περί πραγματικού περιστατικού. Εγώ σας λέω τι έλεγε η ρύθμιση…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αφού υπάρχει και δικαστική διαδικασία…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω τι έλεγε η ρύθμιση, κυρία Κοσιώνη.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ να επαναφέρω ερώτημα μου; Μία κυβέρνηση δρομολογεί μία τροπολογία για τη διαγραφή εν πάση περίπτωση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία διαγραφή. Αυτό το οποίο προσπαθώ να σας πω είναι ότι τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές συνεχίζουν να βαραίνουν αυτούς που έκαναν τις παράνομες πράξεις…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Για ένα πρόστιμο, λοιπόν, που έρχεται και κουμπώνει σε μία συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρηματία. Ο ίδιος επιχειρηματίας βγαίνει και αποθεώνει τον Πρωθυπουργό. Προαναγγέλλει ότι θα αγοράσει ένα κανάλι. Αυτό το πράττει με έναν τρόπο που προκαλεί ερωτήματα.. Τι θα κάνατε λοιπόν αν ήσασταν σήμερα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί σας πειράζει τόσο που ένας επιχειρηματίας λέει την άποψή του για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και δεν τον καταγγέλλει διαρκώς; Γιατί σας πειράζει αυτό, θα λέγατε το ίδιο αν κάποιος επιχειρηματίας έλεγε καλά λόγια για τον κύριο Μητσοτάκη;

ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι μία αλληλουχία γεγονότων, κύριε Τζανακόπουλε, η οποία προφανώς δεν σας κάνει εντύπωση πια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την αλληλουχία γεγονότων τη βλέπετε εσείς. Εγώ αυτό που σας λέω είναι γιατί σας κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση, γιατί σας προξενεί τόσο μεγάλο άγχος το γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας λέει την άποψή του …

ΚΟΣΙΩΝΗ:…. Κανένα άγχος. Άγχος θα έπρεπε να έχετε εσείς που δημιουργείτε το κλίμα. Αν δεν έχετε εσείς τότε γιατί να έχουμε εμείς άγχος…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το δημιουργείτε το κλίμα, εγώ δεν δημιουργώ κανένα κλίμα, εγώ σας απαντώ στις ερωτήσεις σας.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δεν σας κάνει εντύπωση και δεν σκοπεύετε να το ψάξετε περαιτέρω, για να καταλήξουμε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα ότι από την μεριά της κυβέρνησης είναι σαφής η βούληση να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε οποιαδήποτε επιχειρηματική συναλλαγή.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, σας ευχαριστώ θερμά.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)