to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:58 | 04.05.2023

Πολιτική

Aλ. Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Ζητάμε ισχυρή εντολή να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή (βίντεο)

«Κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι 'αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η αλλαγή», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.


«Το πρώτο κόμμα που θα έρθει στις εκλογές θα είναι αυτό που μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι' αυτό ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε ερώτηση για τις αρνητικές αντιδράσεις των προοδευτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο συνεργασίας πάνω στο Συμβόλαιο Αλλαγής που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε πως οι εκλογές αποτελούν μια «ανταγωνιστική διαδικασία» και πως είναι λογικό προεκλογικά να υπάρχει «ανταγωνιστική σχέση», αφού στοχεύουν στους ίδιος ψηφοφόρους. Ωστόσο, είπε, πρέπει να περιμένουμε την «ετυμηγορία» του ελληνικού λαού, η οποία θα διαμορφώσει τους «συσχετισμούς δύναμης».

Επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι "κατ΄πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι 'αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η αλλαγή", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι διεκδικεί την "ισχυρότερη δυνατή εντολή" προκειμένου να σχηματιστεί μια "κυβέρνηση μακράς πνοής", καθώς όπως είπε, μια "κυβέρνηση ανοχής του 3% δε θα είναι σταθερή", αλλά "ευεπίφορη σε πιέσεις".

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον Γιάννη Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τη δημοσίευση του σχεδίου "Δήμητρα", έκανε λόγο για ίδιες "εμμονές" που είχε και ο κ. Σόιμπλε, ενώ μάλιστα αρνήθηκε ότι έχει συναντηθεί μαζί του.   «Οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το '15. Είμαστε ευγενείς ανταλλάσσουμε μια καλημέρα, αλλά με τον άνθρωπο που ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και την ώρα που εμείς δεινοπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα αυτός κοίταζε να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε: «Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δε συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει».

Όσον αφορά  την επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής είπε πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια", ενώ υπενθύμισε πως "όποτε είχαμε πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα»..

Κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως εξήσησε ο Αλ. Τσίπρας «το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ θα είναι μηδενικό στον προϋπολογισμό. Είχαμε υπερέσοδα 4,5 δισ. ευρώ γιατί παρά την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει υψηλό το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτά τα έχει ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει τα κουπόνια στη μεσαία τάξη. Διατηρεί υψηλά το ΦΠΑ για να δίνει επιδοτήσεις στους πολίτες. Πάνω από 10 δισ. ευρώ είχαν κέρδη οι επιχειρήσεις το 2022. Αυτό που περιγράφω είναι μια αναδιανομή εισοδήματος».

«Η κοστολόγηση του προγράμματος μας από τη ΝΔ έχει αυξομειώσεις το έχει κοστολογήσει από 25 δις μέχρι 85 δις. Το πρόγραμμά μας είναι γύρω στα 5,5 δις σε ετήσια βάση». Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως το 2022 μπήκαν 4,5 δις περισσότερα στα ταμεία επειδή ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρατήσει σταθερά υψηλά το ΦΠΑ. «Αυτά τα δίνει ο κ. Μητσοτάκης σε επιδοτήσεις των εταιρειών ενώ η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια. Έχουμε την υψηλότερη τιμή ενέργειας στην Ευρώπη. Τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας ήταν 3,6 δις, τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων 2,5 δις ευρώ και οι 15 μεγαλύτερες επιχειρήσεις είχαν ρεκόρ κερδών 20ετίας».

«Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα τη στηρίξει», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις βεβαίως πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους»

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους. Αυτή η τρομακτική διεύρυνση ανισοτήτων δεν είναι κανονικότητα. Αυτά που εμείς προτείνουμε δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ο κ. Μητσοτάκης αύξηση το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πάει πολύ να εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης να εγκαλεί εμάς ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά, όταν η ΝΔ έχει χρέη 400 εκατ. ευρώ», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη για τη χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους κατά την προεκλογική περίοδο. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει».

«Εμείς με ένα νόμο θα καταργήσουμε το νόμο να κάνει ότι θέλει ο πρωθυπουργός. Να παίρνει το κυβερνητικό αεροπλάνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία». Σε ερώτηση για το αν είχε κάνει το ίδιο σαν πρωθυπουργός απάντησε: «Εγώ είχα μία αυστηρή επιτήρηση από τα ΜΜΕ γιατί η χώρα δεν ήταν στην θέση 108 της διεθνής κατάταξης του Τύπου. Εμένα μου ασκούσαν κριτική γιατί χρησιμοποιούσα το κυβερνητικό αεροσκάφος για να πηγαίνω στις Βρυξέλλες και κόστιζε το γεύμα μέσα στο αεροπλάνο. Εν τέλει ισχύει εκείνο που μου είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, «προτιμώ μια αριστερά που κάνει ότι μπορεί, παρά μία δεξιά που κάνει ότι θέλει».

Για τις αιτιάσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ανέφερε: «Στον αγαπητό γραμματέα του ΚΚΕ έχω να πω ότι πρέπει να διδαχθούμε από τις ιστορία και από τις λάθος γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Το ‘τι Πλαστήρας τι Παπάγος' το πλήρωσε το αριστερό κίνημα, αλλά και ο τόπος. Ας διαβάσει την ιστορία. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει και σεβασμός, δεν μπορεί να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και να ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στο σύστημα της δημόσιας ασφάλισης 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους».

Όσον αφορά τις δηλώσει του Ν. Ανδρουλάκη ότι κάνει «τυμβωρυχία», καθώς οικειοποιείται παλαιότερα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει περάσει στην ιστορία. Υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που ήταν με τον Ανδρέα και τώρα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μιλήσουμε επί της ουσίας και ας μας πει ο κ. Ανδρουλάκης σε ποιο από τα 11 σημεία του προγράμματός μας διαφωνεί; Πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία».

Για το κόμμα Κασιδιάρη ανέφερε ότι «όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι εξόχως ανησυχητικά. Για πρώτη φορά δημιουργείται θέμα για την ανακήρυξη των εκλογικών σχεδιασμών». Το απέδωσε στο ότι « Έχει πέσει βόμβα στην δεξιά πολυκατοικία. Καταρρέουν διαμερίσματα που δεν έχουν υποσχεθεί στήριξη στον κ. Μητσοτάκη» και εξήγησε: « Έφθασαν στο σημείο να ακυρώσουν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά στη ΝΔ. Και δεν έχουν περάσει 20 μέρες που ο επικεφαλής του Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου κατήγγειλε συναντήσεις με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και ότι προσπάθησε να τον επηρεάσει τάζοντάς του μελλοντικές θέσεις. Νομίζαμε ότι αφορούσαν το κόμμα Κασιδιάρη. Μετά τις καταγγελίες Τζανερίκου είχαμε κι άλλη τροπολογία για να διεύρυνση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου». Γενικεύοντας υποστήριξε ότι «πρόκειται για παραβίαση της δημοκρατικής διαδικασίας και χειραγώγηση από τον πρωθυπουργό που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η ακροδεξιά, αντίθετα γινόμαστε χορηγοί του Κασιδιάρη».

Για την υπόθεση Γεωργούλη και τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων στις εκλογές σημείωσε πως «είναι μία δύσκολη εξίσωση. Είναι δύσκολη απόφαση να επιστρέψουμε από τον σταυρό στις λίστες. Η υπόθεση Γεωργούλη δεν πρέπει αυτό να πάρει την μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα, αλλά τα κόμματα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά».

Οσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε: «Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για να προχωρήσουν οι έρευνες θα υλοποιηθούν, γενικότερα όμως πρέπει να κάνουμε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες». Ενώ στην κατηγορία ότι «η εγκατάλειψη των ερευνών σχετίζεται με συνεκμετάλλευση και με εθνικές υποχωρήσεις» απάντησε: «Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Υπάρχει σαφής εθνική γραμμή που πρέπει να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στη Τουρκία και τι πολιτική θα ακολουθήσει και αν θα επιστρέψει στην πολιτική της όξυνσης και των προκλήσεων».

Για την κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την δήλωση του Κώστα Ζουράρι απάντησε: «Δεν συμμερίζομαι την έκφραση του κ. Ζουράρι. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να σπουδάσουν. Ο σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν να μειώσουν του εισακτέους, ώστε να μειωθούν τα τμήματα και να αυξηθούν όσοι κατευθύνονται στα ιδιωτικά ιδρύματα. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε σε ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας παιδείας με ανοικτή πρόσβαση σε ορισμένες σχολές. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως πιστεύουν στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Ξεκαθαρίζοντας την θέση του για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η «ανάκτηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ (το κόστος είναι 300 εκ. ευρώ), καθώς και του δημόσιου ελέγχου στα ΕΛΠΕ». Για την Εθνική Τράπεζα είπε ότι με το ποσοστό που διαθέτει το δημόσιο θα μπορούσε να ασκεί την διοίκηση προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό γι' αυτό και θέσπισε την ρυθμιστική αρχή. «Σε ορισμένα αγαθά πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος» ξεκαθάρισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)