to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο κενό η μεθόδευση για την απόλυση φύλακα

Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), ανακλήθηκε η αναίτια απόλυση εργαζόμενου ο οποίος εργαζόταν μέσω τρίτης εταιρείας στην φύλαξη της Εθνικής Τράπεζας


Ο εν λόγω εργαζόμενος, ο οποίος ανήκει στην εργολαβική εταιρεία εταιρεία φύλαξης «Alpha Aspis Security ΕΠΕ» μετακινήθηκε πριν περίπου ένα μήνα, από κατάστημα της Εθνικής σε εφορία της Καλλιθέας, κάτι που κίνησε την υποψία του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα.

Υπήρξε ο φόβος ότι η αλλαγή «πόστου» αποτελούσε μεθόδευση προκειμενου ο εργαζόμενος να απολυθεί χωρίς να υπάρξει αντίδραση, εφόσον δεν θα βρισκόταν στο κτίριο της Εθνικής. 

Πράγματι, ο φόβος επιβεβαιώθηκε και την παραμονή Χριστουγέννων του ανακοινώθηκε η απόλυσή του. Η εταιρεία θεώρησε ότι έχει το διευθυντικό δικαίωμα να απολύει όποιον υπάλληλο θέλει χωρίς πολλές εξηγήσεις και μάλιστα χριστουγεννιάτικα!

Τελικά, η απόλυση ανακλήθηκε ύστερα από την άμεση παρέμβαση του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ., αφού, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έγινε αντιληπτό στη Διοίκηση της Τράπεζας ότι η εργασία του φύλακα είναι εξόχως σημαντική για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της. 

Όπως τονίζεται, «πέρα από τις κάμερες παρακολούθησης και τα όποια άλλα συστήματα ασφαλείας είναι η ανθρώπινη παρουσία (φύλακας) που πολλές φορές αποτρέπει τον κίνδυνο. Εξασφαλίζει την ασφάλεια και επιτρέπει στους υπόλοιπους εργαζόμενους και στα ανώτερα στελέχη να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη, αντιστρόφως ανάλογη του πενιχρού μισθού των 586 ευρώ (μικτές αποδοχές) τις οποίες λαμβάνουν».

Η ανάκληση αυτή αποτελεί ένα μήνυμα στην διοίκηση της τράπεζας που θέλει πειθήνιους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν θα διαμαρτύρονται όταν αλλάζουν «πόστο», δεν θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους και θα πληρώνουν από την τσέπη τους τη στολή τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 2 χρόνια πριν το καλοκαίρι ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. είχε προβεί σε καταγγελίες στο υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τις πρακτικές της «Alpha Aspis Security».

Η εν λόγω εταιρεία δεν πλήρωνε Κυριακές και βραδινά στους εργαζόμενους, δεν προσκόμιζε απόδειξη πληρωμής, ενώ αντί για την άδεια που ορίζεται βάσει νομοθεσίας επέτρεπε μόνο δέκα ημέρες τον χρόνο (ένα ρεπό κάθε δέκα μέρες) και μάλιστα για κάθε ημέρα αδείας παρακρατούσε έξι ευρώ από τους εργαζόμενους.

Με παρέμβαση του σωματείου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με την εταιρεία να συμμορφώνεται -εν μέρει- εφαρμόζοντας τη νομοθεσία στους εργαζόμενους που απασχολούνται στα καταστήματα της Αθήνας, εξακολουθώντας ωστόσο να απασχολεί με τους ίδιους απαράδεκτους όρους τους περίπου 50 εργαζόμενους που δούλευαν στις αποθήκες της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα Αττικής.

Οι εκεί εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ., ζητώντας κι αυτοί με τη σειρά τους τα νόμιμα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να απαντήσει με απολύσεις με αστείες προφάσεις.

«Η εταιρεία εξαναγκάζει τους φύλακες να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τη στολή, συνολικού κόστους περίπου 200 ευρώ, τα οποία κρατάει με δόσεις 15 ευρώ τον μήνα από τον μισθό τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. το 2016.

Τότε, ένας φύλακας είχε απολυθεί με τη δικαιολογία ότι έπαιρνε αναρρωτικές άδειες και ήταν «δύστροπος». Ο εν λόγω φύλακας έλαβε την καταγγελία της σύμβασής του με εξώδικο που του επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής του άδειας.

Βρισκόταν στο σπίτι του ύστερα από τη σχετική γνωμάτευση γιατρού του ΕΟΠΥΥ, καθώς είχε ατύχημα με μηχανάκι. Οσο για το «δύστροπος», οι συνάδελφοί του το διαψεύδουν κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο «έξω καρδιά» (σ.σ.: εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για την υπόθεση).

«Δεν υπογράφουμε κανένα χαρτί –καταγγελίας σύμβασης ή οποιοδήποτε άλλο -  για κανένα λόγο  πριν επικοινωνήσουμε με το Σωματείο μας όπως έχουμε δικαίωμα. Με την άμεση παρέμβασή του μπορούμε να έχουμε αποτελέσμα και  να μην επιτρέψουμε σε αυθαίρετες και καταχρηστικές αποφάσεις να καθορίζουν τις ζωές μας»: Αυτό τονίζει ο ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. προς όλους τους εργαζόμενους ώστε οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να συνεχίσουν να πέφτουν στο κενό. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)