to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:17 | 19.02.2020

Πολιτική

Στο κενό το κυνηγητό των προστατευόμενων μαρτύρων - Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ η «Αικατερίνη Κελέση» - Η επιστολή της προ ολίγων ημερών στη Βουλή - Άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευμένων μαρτύρων είναι πιθανό να ζητήσει η Επιτροπή. - Μόνο οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μπορούν να αποφανθούν - Επιστολή-υπόμνημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή - Αλ. Χαρίτσης: Σκευωρία η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους.


Οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» δεν προσήλθαν στη ΓΑΔΑ ενώπιον των μελών της προανακριτικής της Βουλής με αποτέλεσμα να εκκινήσουν διαδικασίες για τη βίαιη προσαγωγή τους.

Ώρες μετά τις παλινωδίες εγείρονται σοβαρά ζητήματα αντιθεσμικών μεθοδεύσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής που θα καθορίζει τα επόμενα βήματα.

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε την Τρίτη 18/2, με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες:

    «Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας και συμπληρώνει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».

“Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους”, διαμηνύει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Πηγές Αρείου Πάγου: Συνεχίζουν να είναι προστατευόμενοι οι μάρτυρες είτε εμφανιστούν είτε όχι
Δεν συνιστά δε ποινική ευθύνη η μη εμφάνιση τους στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ξεκαθαρίζουν στο μεταξύ του Αρείου Πάγου που επισημαίνουν επίσης ότι η μόνη αρμόδια σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Παράλληλα, μερίδα του δικαστικού κόσμου υποστηρίζει, σε αντίθεση με νομικούς κύκλους με τους οποίους ήρθε σε επαφή το documentonews.gr, ότι η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής τους θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας.

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενων οργάνων του, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευομένων μαρτύρων, ζήτησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 19/2/20 από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης", αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν, η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Την αναφορά, την οποία επέδωσαν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή, Σπύρος Λάππας, μπορείτε να τη διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο ο Σπ. Λάππας δήλωσε: «Ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα για να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος, είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας».

Μάλιστα ο κ. Λάππας, εκθέτοντας στη σοβαρότητα του θέματος, αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της, όπως είπε.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)