to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:12 | 30.04.2013

Διεθνή

Στο κατώφλι του θανάτου απεργοί πείνας στο Γκουαντάναμο

Τον τρίτο μήνα διανύει η απεργία πείνας κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, ενισχύσεις σε ιατρικό προσωπικό αποφασίζει το Πεντάγωνο για να διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο.


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές των φυλακών, 94 από τους συνολικά 166 κρατουμένους παραμένουν επί τρίτο μήνα σε απεργία πείνας, ενώ 17 προσλαμβάνουν τροφή μόνο από τη μύτη για να αποφύγουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και απώλειας βάρους που θα μπορούσε να τους προκαλέσει το θάνατο. Τέσσερις παρ' όλα αυτά κρατούμενοι εκτιμάται ότι κινδυνεύουν ήδη να πεθάνουν.

Η απεργία πείνας στην αμερικανική βάση ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου, όταν κρατούμενοι κατήγγειλαν την απροθυμία των στρατιωτικών να σεβαστούν τα θρησκευτικά τους σύμβολα, και συγκεκριμένα το Κοράνι, αλλά στην πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον εκτιμά Αμερικανός στρατιωτικός αρμόδιος για θέματα Τύπου, οφείλεται στην απογοήτευση των κρατουμένων, καθώς συνειδητοποιούν ότι οι εξαγγελίες Ομπάμα για το κλείσιμο των φυλακών έχουν παραπεμφθεί άλλη μία φορά στις... ελληνικές καλένδες.

Ηδη, την περασμένη Παρασκευή, η ισχυρή γερουσιαστής Νταϊάν Φαϊνστάιν ζητούσε από το Λευκό Οίκο να επανεξετάσει τη διαδικασία μεταγωγής και απελευθέρωσης των 86 κρατουμένων και το ενδεχόμενο επιστροφής στις χώρες τους. Από το σύνολο των συγκεκριμένων κρατουμένων, οι 56 είναι από την Υεμένη, χώρα προς την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πάγωσε» πιθανολογούμενες μεταγωγές ύστερα από την αεροπορική επίθεση τα Χριστούγεννα του 2009 από έναν Υεμένιο που παραδέχτηκε ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα.

Το Πεντάγωνο εκτιμά πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και προχωρεί στην αποστολή την ερχόμενη βδομάδα 40 ειδικών του Τμήματος Αμυνας - από γιατρούς μέχρι νοσοκόμες και νοσοκομειακό γενικά προσωπικό.

(Πηγές: El Pais, AFP - Μετάφραση: enet.gr)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)