to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο Ηράκλειο το πλοίο-σύμβολο της Greenpeace στο πλαίσιο εκστρατείας της οργάνωσης για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας ενάντια στα πλαστικά μίας χρήσης, το πλοίο-σύμβολο της Greenpeace, Rainbow Warrior III, έδεσε σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου προσκαλώντας τους πολίτες, επισκέπτες και τουρίστες για δωρεάν ξενάγηση στο πλοίο, το οποίο έχει λάβει μέρος σε πλείστες εκστρατείες για την προστασία του πλανήτη.


Έκθεση φωτογραφίας, δραστηριότητες και ενημέρωση για το πλαστικό για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται στο κατάστρωμα του πλοίου, το οποίο από χθες μέχρι τις 31 Ιουλίου, πραγματοποιεί περιοδεία στα ελληνικά νησιά για να ενημερώσει σχετικά με τον «πόλεμο» που έχει ξεκινήσει η Greenpeace κατά του πλαστικού μπουκαλιού, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο θαλάσσιο οικοσύστημα ρυπαίνοντας τις θάλασσες με περιβαλλοντικές επιπτώσεις που κοστίζουν τόσο στον άνθρωπο όσο και στο ίδιο το περιβάλλον. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της οργάνωσης, τα περισσότερα από τα 2.000.000.000 περίπου πλαστικά μπουκάλια που αγοράζουμε τον χρόνο για να ξεδιψάσουμε, καταλήγουν στις θάλασσες.

Σήμερα και αύριο, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ανέβουν τις σκάλες του πλοίου αποδεχόμενοι το κάλεσμα των μελών του πληρώματος και της οργάνωσης: «Έλα με την οικογένεια και τους φίλους σου να γνωρίσεις το Rainbow Warrior και να μάθεις γιατί και πώς μπορείς να μειώσεις το πλαστικό που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου. Αλλάζοντας τις συνήθειές μας με απλές και εύκολες κινήσεις, φροντίζουμε ώστε η κληρονομιά που θα αφήσουμε πίσω μας να μην είναι τα σκουπίδια μας… Σε περιμένουμε… Φόρεσε άνετα, δροσερά ρούχα και καπέλο, πάρε ένα παγούρι με νερό και μην ξεχάσεις τη φωτογραφική σου μηχανή…».

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Απόλλωνας Φιλιππής πραγματοποίησε επίσκεψη στο πλοίο, όπου συναντήθηκε με τον πλοίαρχο Πήτερ Χένρυ Ουίλκοξ, και μεταξύ άλλων κουβέντιασαν για τις εναλλακτικές μορφές καυσίμων των πλοίων και των σκαφών και το κατά πόσο αυτές συμβάλλουν στην μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace, «περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Στη Μεσόγειο συγκεκριμένα, πλαστικά υπολείμματα έχουν βρεθεί στο στομάχι ψαριών, πουλιών, χελωνών και φαλαινών. Χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο πλαστικό απ' ότι χρειαζόμαστε. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Η ανακύκλωση δεν είναι επαρκής λύση. Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης - και μόνο στις ελληνικές θάλασσες το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων φτάνει ακόμα και το 95%».

Όλα είναι ζήτημα συνήθειας υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, τονίζοντας πως «ένα σημαντικό μέρος της λύσης είναι να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειές μας και να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης. Υπάρχουν 3 εύκολοι τρόποι που θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πρόβλημα: Αντί για πλαστικές σακούλες, πάρε τη δική σου επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για ψώνια. Ξεδίψασε αποφεύγοντας πλαστικά μπουκάλια και καλαμάκια. Την επόμενη φορά που θες να πάρεις καφέ ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα για έξω, πάρε μαζί σου ένα ποτήρι πολλαπλών χρήσεων».

Με την ευκαιρία της άφιξης του πλοίου στο Ηράκλειο, εθελοντές υποστηρικτές της Greenpeace δημιούργησαν ένα τεράστιο πλαστικό ψηφιδωτό, το οποίο απεικονίζει τα δελφίνια της Κνωσσού, χρησιμοποιώντας 10.000 πλαστικά ποτήρια μις χρήσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Greenpeace

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)