to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 23.06.2017

Διεθνή

Στο ίδιο μήκος κύματος Μέρκελ και Μακρόν - Πυρά από Τουσκ για τη βρετανική πρόταση

Brexit, μεταναστευτικό και οικονομία τα κεντρικά ζητήματα που συζητήθηκαν την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες - «Η Γαλλία και η Γερμανία ομιλούν με την ίδια φωνή, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει» είπαν σε κοινή τους συνέντευξη Μέρκελ και Μακρόν -


Σε μια σπάνια κοινή συνέντευξη Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία ομιλούν με την ίδια φωνή, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Ευρώπη είναι η καλύτερη προστασία από τις μεγάλες προκλήσεις, από την τρομοκρατία μέχρι τη μετανάστευση και το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η προσφυγική κρίση δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν μερικές μόνο χώρες της ΕΕ αλλά όλες.

Πρόσθεσε πως η προσφυγική κρίση δεν είναι προσωρινή αλλά θα συνεχιστεί, και γι' αυτό απαιτείται μια μακροπρόθεσμη απάντηση.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υποστηρίζει τις ανοικτές αγορές, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρώπη θα είναι αφελής και ότι θα υπερασπιστεί τους κανόνες.

Ο Μακρόν τόνισε ακόμη πως χρειάζεται «πραγματική αμοιβαιότητα» στις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

Όπως σχολιάζει το Reuters, τέτοιες κοινές δηλώσεις γίνονται σπάνια και το γεγονός υπογραμμίζει την ώθηση για βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Η τελευταία φορά που ηγέτες των δύο χωρών έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα, όταν η Μέρκελ εμφανίσθηκε μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ.

Μέρκελ: Επενδύσεις με το πακέτο Γιούνκερ

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έστειλε μήνυμα νέας αισιοδοξίας, δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως κρίσιμη σημασία για την επιτυχία της συνάντησης είχε η προετοιμασία της από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η καγκελάριος τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον της και πως η έξοδος της Βρετανίας δεν μπορεί να συσκοτίσει αυτή την ανάγκη.

Υπογράμμισε επίσης πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έδωσε στους ευρωπαίους ηγέτες μια αισιόδοξη εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Tόνισε πως «δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο γιατί έχουν βρεθεί λύσεις» και επισήμανε πως και με το «πακέτο Γιούνκερ» θα υπάρχει ενίσχυση των επενδύσεων.

Η Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ βασίζεται σε κοινές αξίες και πρόσθεσε πως, αν κάποιος βλέπει ότι οι αξίες αυτές παραβιάζονται, πρέπει να το λέει.

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμη πως δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων εντός της ΕΕ και πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα τόνισε η Μέρκελ, εξηγώντας πως αυτή είναι η δική της αντίληψη για την Ευρώπη.

«Εάν είμαστε μαζί γύρω από ένα τράπεζι, εάν έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα, τότε πρέπει μια μέρα να μπω στη θέση του έλληνα πρωθυπουργού και του ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα καινούργιους πρόσφυγες και μετανάστες» είπε.

«Δεν μπορώ απλά να χαίρομαι που βρίσκομαι στο κέντρο της Ευρώπης και δεν έχω αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνεις στη θέση των άλλων, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι για να βρούμε ένα συμβιβασμό». 

 

Το Brexit στο τραπέζι: Κατώτερη των προσδοκιών λέει ο Τουσκ για την πρόταση Μέι

«Κατώτερη των προσδοκιών» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  την πρόταση που παρουσίασε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στην χώρα της. Επιμένει στη θέση της η Μέι.


«Τα δικαιώματα των πολιτών είναι η πρωταρχική προτεραιότητα για την ΕΕ των 27 και έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πλήρη δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών μετά το Brexit» επισήμανε ο Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου η Τερέζα Μέι παρουσίασε το σχέδιό της.

«Η πρώτη μου εντύπωση», υπογράμμισε ο Τουσκ, «είναι ότι η βρετανική πρόταση υπολείπεται των προσδοκιών μας και δημιουργεί τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση των πολιτών. Όμως, η διαπραγματευτική μας ομάδα θα αναλάβει τώρα να αναλύσει την πρόταση αυτή γραμμή προς γραμμή μόλις την παραλάβουμε γραπτώς» σημείωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Μέι: «Θα εγγγυηθούμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων»

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από την άλλη πλευρά, υπεραμύνθηκε των προτάσεων της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία, υποστήριζοντας ότι πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν θετικά, ενώ σημείωσε ότι η ίδια θέλει να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο, σημείωσε ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να συνεχιστούν με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, όπως ακριβώς έγινε κατά την έναρξή τους στις αρχές της εβδομάδας.

«Επιμένω στην άποψη ότι πρόκειται για μια δίκαιη και σοβαρή πρόταση και ας είμαστε ξεκάθαροι σε όσα λέμε: εκείνοι οι πολίτες από τις χώρες της ΕΕ που ήλθαν στη Βρετανία και έφτιαξαν τις ζωές τους και τα σπίτια τους στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν και εμείς θα εγγυηθούμε τα δικαιώματά τους στη Βρετανία» τόνισε η Τερέζα Μέι.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση. Υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της πρότασής (μας) και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το ζήτημα αυτό θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση» είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Βρετανίας παρουσιάστηκε από την Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι ευρωπαίοι που ζουν στη χώρα για πέντε χρόνια, θα λάβουν ένα νέο «καθεστώς εγκατάστασης», το οποίο θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στη Βρετανία και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, στην Εκπαίδευση κτλ.

Αυτή η πρόταση αφορα στους περίπου 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)