to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 17.05.2013

Κοινωνία

«Στο χακί οι πανελλαδικές εξετάσεις» - η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την αντιδημοκρατική επιστράτευση των καθηγητών


«Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους μαθητές που συμμετέχουν στην μαραθώνια κούρσα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, μια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι φετινές όμως πανελλαδικές εξετάσεις είναι ντυμένες στο χακί. Σε μια  μόνο κατ’ όνομα δημοκρατία οι εξετάσεις ξεκίνησαν με  επιστρατευμένους καθηγητές, γιατί απλά τόλμησαν να σκεφθούν να απεργήσουν.  

Τα δημόσια σχολεία, που η κυβέρνηση τα μετέτρεψε σε στρατόπεδα, αυτοί οι επιστρατευμένοι καθηγητές μόνο λίγες μέρες πριν, με κατάθεση ψυχής και δουλεύοντας εθελοντικά πολύ περισσότερο από το υποχρεωτικό τους ωράριο,  τα είχαν μετατρέψει  σε φυτώρια πολιτισμού κα δημιουργίας, παρουσιάζοντας τα προγράμματα και τις δράσεις των μαθητικών τους. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί ήταν που  ύψωσαν  κραυγή οργής και αξιοπρέπειας γιατί δεν θέλουνε σχολεία στρατόπεδα, εκπαίδευση στο χακί, γιατί αντιδρούν στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του Δημόσιου σχολείου. Η κραυγή τους διαπέρασε τους τοίχους που ορθώνει η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ και έφθασε σε όλη την ελληνική κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν πια το τεράστιο κόστος που έχουν τα μνημόνια και οι κυβερνητικές επιλογές  στην οικονομία αλλά και στις εργασιακές τους σχέσεις, στη δημόσια υγεία και στη δημόσια παιδεία. Όταν εξαθλιώνεις εργασιακά τους εκπαιδευτικούς επισείοντας απολύσεις και υποχρεωτικές μετακινήσεις, όταν κλείνεις ή συγχωνεύεις σχολεία με μοναδικό στόχο την μείωση των ήδη ελάχιστων δαπανών για τη παιδεία, τότε υποβαθμίζεις ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Σχολείο. Γι αυτό και ο αγώνας των καθηγητών είναι  δίκαιος και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και συρρικνώνει την εκπαιδευτική διαδικασία μόνο ως εξετάσεις και  μάλιστα με καταστροφική προχειρότητα, αφού οι υποψήφιοι  θα κληθούν να δηλώσουν σχολές και τμήματα που μπορεί και να μην υπάρχουν. Το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αντιπαραθέτει  στη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ένα σχολείο που θα χωράει όλη τη γνώση και όλους τους μαθητές και προτείνει: 

• 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους, 

• Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και  μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,

• Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γιατί στόχος μας είναι όχι οι αποκλεισμοί αλλά η  κατοχύρωση  του καθολικού δικαιώματος στη γνώση, όχι η μέτρηση των ικανοτήτων των μαθητών αλλά η ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων, όχι το ανταγωνιστικό και παράλληλα φτωχό σχολείο που όλοι και όλες ξέρουμε  αλλά ένα ανοιχτό, δημόσιο, «χωρίς σύνορα» σχολείο που θα παρέχει σύγχρονη, κριτική και δημιουργική γνώση, που δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν οι γονείς για την μόρφωση των παιδιών τους,  που θα προωθεί τις ίσες ευκαιρίες, που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλων των εργαζομένων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής επικίνδυνης για ολόκληρη την κοινωνία, τη δημόσια παιδεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς». 

Διαβάστε σχετικά: 

Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις: "Να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα"

Η σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον στο σημερινό θέμα των χακί Πανελλαδικών

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)