to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο φως αρχαία πόλη του 14ου αιώνα π.Χ.

Άγνωστα μέχρι σήμερα τμήματα αρχαίας πόλης, που χρονολογούνται στα τέλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (14ος-12ος αι. π.Χ.) έφεραν στο φως ανασκαφές κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας


Βρέθηκε ακέραιο ειδώλιο ταύρου

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Gothenburg της Σουηδίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πέτερ Φίσερ, που κάνει τις ανασκαφές, υπολογίζει ότι η πόλη είχε έκταση 25-50 εκτάρια.

Μέχρι στιγμής έχει εξερευνηθεί μικρό μόνο τμήμα της, η οποία φαίνεται να ιδρύθηκε τον 16ο αι. π.Χ., να ήκμασε τον 13ο αιώνα π.Χ. και να καταστράφηκε τον 12ο αι. π.Χ., εποχή που εγκαταλείφθηκε.

Οι αιτίες που οδήγησαν στην παρακμή της πόλης δεν είναι ξεκάθαρες, αν και επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανόν αφορούσαν εισβολές από ξένους πληθυσμούς, αλλά και κλιματικές αλλαγές.

Ειδώλιο ταύρου 

Οι αρχαιολόγοι κατέγραψαν πέντε πηγάδια, τα οποία ήταν ήδη μερικώς ορατά. Εντός ενός πηγαδιού (βάθους 7 μ. και διαμέτρου 1,5 μ.) βρέθηκε ακέραιο ειδώλιο ταύρου. Το αντικείμενο ήταν πιθανόν προσφορά προς τη «Θεότητα του Πηγαδιού». Το συγκεκριμένο πηγάδι όμως φαίνεται να είχε αποξηρανθεί σε κάποιο στάδιο και συνεπώς τέθηκε σε αχρηστία.

Χρησιμοποιήθηκε όμως ως λάκκος απόρριψης, αφού βρέθηκε εντός του ακέραιος σκελετός αλόγου. Ανάμεσα στα οστά του σκελετού βρέθηκε εξαιρετικής ποιότητας σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη.

Ο σφραγιδοκύλινδρος προέρχεται από την περιοχή της σημερινής Συρίας και κοσμείται με σκηνή κυνηγιού με τρεις κυνηγούς και τρία κερασφόρα θηράματα.

Μυκηναϊκά αγγεία

Δίπλα από το πηγάδι ανασκάφηκε άλλο κυκλικό «πηγάδι», 4 μ. βάθους, το οποίο περιελάμβανε αρκετά ακέραια εισηγμένα μυκηναϊκά αγγεία. Το πηγάδι είναι πολύ ρηχό και πιθανόν να μην συνδέεται με νερό, αλλά με τις προσφορές σε «Θεότητα του Πηγαδιού».

Το τρίτο πηγάδι στην περιοχή επίσης αποξηράνθηκε κατά την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε ξανά ως χώρος ταφής ανθρώπων και ζώων. Εντός βρέθηκαν έξι ανθρώπινοι σκελετοί, ένας σκελετός μεγάλου σκύλου και ενός κατσικιού.

Δεν βρέθηκαν ταφικά κτερίσματα και έτσι υποθέτουμε ότι τα άτομα που θάφτηκαν ανήκαν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα και ίσως να ήταν σκλάβοι.

Εν τούτοις, παρατηρήθηκε ότι ένα από τα ανθρώπινα κρανία είχε τροποποιηθεί συνειδητά, χαρακτηριστικό που ίσως κατά την αρχαιότητα να συνδεόταν με άτομα υψηλής κοινωνικής στάθμης.

Η τεχνητή τροποποίηση του κρανίου πραγματοποιείτο κατά τη βρεφική ηλικία και πιθανόν να αντανακλούσε και μόδες όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση.

Από το Αιγαίο στη Γάζα

Η αρχαία πόλη δεν κατοικήθηκε ξανά μετά την καταστροφή της. Έχουν εντοπιστεί εισηγμένα αντικείμενα από τον μυκηναϊκό κόσμο παρότι κατά την τελευταία φάση κατοίκησης της πόλης κατασκευάστηκαν σε αυτήν ακριβή αντίγραφα των μυκηναϊκών αγγείων.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στην υπόθεση ότι ίσως να μετοίκησαν στην πόλη αυτή άνθρωποι από τον ελληνικό χώρο και τα νησιά του Αιγαίου. Οι ομάδες από τα νησιά του Αιγαίου φαίνεται να εγκαταστάθηκαν στην πόλη για μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με άλλη θεωρία, πιθανόν στη συνέχεια να μετακινήθηκαν πιο ανατολικά, πιθανόν μαζί με τον αρχικό πληθυσμό της πόλης. Οι άνθρωποι αυτοί εγκαταστάθηκαν τελικά στην περιοχή της Γάζας και ακόμη ανατολικότερα, πιθανόν φθάνοντας στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα από την Κύπρο και το Αιγαίο.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)